mamy w kuchni. Orzeszki piniowe świetnie można zastąpić pestkami słonecznika. Makaron z pesto szpinakowym, świetnie sprawdzi się jako danie do zabrania do pracy. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Ja nie blenduję pesto na idealnie gładką papkę, bo lubię jak w nim są malutkie cząstki pestek słonecznika czy orzeszków. Drukuj Pesto szpinakowe z pestkami słonecznika Pyszne, wyraziste pesto, idealne(...)Jeśli pesto jest suche, dolać trochę oliwy. Podawać z makaronem, chlebem, wędlinami, serami Artykuł Pesto ze szpinaku i pestek słonecznika z makaronem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCiekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno. Naprawdę trzeba silnej woli żeby nie zjeść go od razu całego zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tym bardziej, że nie trzeba go kroić nożem, wystarczy oderwać kromkę. Spróbujcie sami! Składniki: 500 g mąki pszennej(...)razem w wysokim naczyniu, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę i sól, następnie wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem wyposażonym w hak) około 10 minut, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę
Smakowity Blog Kulinarnypotrawa, którą można przyrządzić wcześniej. Tartę można zamrozić i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Na święta wybieram tarty bezmięsne, bo świetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy(...)śmietanką 4 jajka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 100 żółtego sera Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika
codojedzeniatych oto wytrawnych babeczek. Są one nie tylko pyszne i zdrowe ale również sycące. Doskonałe na leniwe śniadanie lub też lunch do pracy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale na zimno też są super. Składniki suche: 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl płatków orkiszowych Cenos 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku 1/4 łyżeczki(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać. 4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut
Smakołyki AsiKiedy za oknem zimno, szaro i tęskno nam do pięknej barwnej jesieni sięgamy po filiżankę aromatycznej kawy, co do niej podać? Idealnie nadadzą się ciasteczka, kruche, kakaowe te które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Moja córeczka je uwielbia... Zostając przy klasyce dziś najprostsze z wszystkich maślanych łakoci. To jedne z tych najkruchszych dlatego po upieczeniu koniecznie zostawmy(...)mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 łyżki kakao Przygotowanie : Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobi kukurydzianej czy mączki ryżowej, otrzymamy pyszny bezglutenowy deser. Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno. Flan z kaszy jaglanej z morelami Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ): ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Kupiec ( po ugotowainiu około 1 szklanki) 2 łyżki skrobi kukurydzianej(...)ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy. Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło
Mia Cucina SofietaPtasie mleczko zatopione w serniku na zimno o smaku cytrynowym , pomiędzy biszkoptami kokosowym i kakaowym. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT KOKOSOWY 3 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczeni BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Biszkopt kokosowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka
RAROSSAZimno... I spać mi się chce. Odzwyczaiłam się wstawać o szalonej porze, jaką jest szósta rano. Niemniej, po trzech dniach szkoły muszę uczciwie przyznać, że dla niej jestem w stanie się poświęcić i zrywać z łóżka przed świtem. Bo, moi drodzy, jestem po prostu zachwycona! Wszystko jest nowe, a jednocześnie w pewien sposób znajome; używanie tych wielkich maszyn sprawia(...)którego samo mieszadło jest niemal cięższe niż cały mój Walle. Już dzisiaj dowiedziałam się, że woda nie może być po prostu letnia , ale należy dokładnie obliczyć jej temperaturę, żeby ciasto odpowiednio urosło. Piec, z którego wychodzą bułeczki mięciutkie i delikatne, super puchate, a jednocześnie z cudownie chrupiącą skórką, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pieczywo jak z piekarni; tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę na 35 minut. Stugramową tabliczkę czekolady umieściłem na kilka minut w zamrażarce(...)całkowicie wyjąłem tartę z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestygnięcia. Tartę można podawać na ciepło, świetnym dodatkiem do niej jest bita śmietana, lub lody waniliowe. Doskonale smakuje również na zimno
Wyprawy kulinarneTorcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru(...)jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić
RAROSSABeza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis Beza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis. Tak, to prawda to prosty przepis, a efekt
Kuchnia na wzgórzuLavash to pieczywo, które prawdopodobnie pochodzi z Armenii. Mój chlebek wyszedł mocno chrupiący, oprócz tradycyjnego składu wzbogaciłam go o sezam i zioła. Jeżeli macie ochotę
Szybko Tanio Smaczniemięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta ze szparagami i jajkiem TARTA(...)wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz może być każda inna o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywieralną powłokę nie musisz jej smarować niczym, jeśli jej nie ma nasmaruj odrobiną masła. Wylep ciastem formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny
nietylkopasta.plściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu z zupą dla 3 osobowej rodziny to wystarczy, chociaż… na zimno też są bardzo smaczne, co bym radziła wziąć pod uwagę. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe jak pączki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie(...)lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego
Fit-aminamoże nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby nie marnować jedzenia. Składniki na około 18 muffinek: SKŁADNIKI SUCHE pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli(...)suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej. Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach
upichcicteż każdego dzieciaka, który akurat był ze mną. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek powiedział "nie jestem głodny", gdy zostałem nimi poczęstowany. Racuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie(...)pianę. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek (ja robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem
W SMAKMój synek jest wielkim fanem wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno, dlatego też, kiedy na serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej(...)Barwniki Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Kolizje Smaków