Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego(...)Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia
Dieta bez mlekainsta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik możesz obejrzeć u mnie(...)migdałów Kruszonkę zagnieć aby była sypka. Posyp owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 180- 200 stopni C. Czas pieczenia aż się zrumieni. Gotowe! Można jeść na ciepło lub zimno. Na śniadanie, deser lub podwieczorek. Owoce możesz użyć dowolne
SMYKWKUCHNImiałam. No dobra. Szczerze mówiąc nawet zbyt jej nie poszukiwałam, ale za to zamknęłam pieczeń plasterkami boczku. Taką wersję Wam bardzo polecam. Pieczeń jest smaczna na ciepło i na zimno, a doskonałym uzupełnieniem może być odpowiednio sos pieczeniowy lub chranowy. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (może być już zmielone, ale nie z paczki) 1 polędwiczka , nieco dłuższa od długości foremki(...)zimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy
Pełny talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój) Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia. Długo zachowują swoją świeżość i zachowują mięciutkie wnętrze. (7-8 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę. (Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy
Di gotujeZanim jednak skierowałam swe umęczone ciało ku kanapie, cały dzień szalałam niczym wyżej wspomniany sześciolatek, a może nawet bardziej...? Bo gdy dzieci stwierdziły, że na wodny park jest za zimno i zdecydowanie za mokro, trójka nieustraszonych dorosłych ze mną w składzie ruszyła na podbój zjeżdżalni. Ooo, a było co podbijać, uwierzcie mi! Przy niejednej wydawałam z siebie radosno-przerażone piski(...)atrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty) - masę zdjąć z palnika - tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia - na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć - sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim(...)pocierając zdjąć skórki z orzechów - obrane orzechy pokroić na duże kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - zimną śmietankę ubić na sztywno - do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając - gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać
Smakołyki BerenikiKilka dni temu wróciliśmy z nad morza. To był nasz pierwszy dłuższy wyjazd w czteroosobowym składzie. Miałam nadzieje na piękną, majowa pogodę, a tymczasem było strasznie zimno i wietrznie. Morze jednak zachwycało, a plaże świeciły pustkami. Pierwszy raz miałam wrażenie, ze cała plaża należy tylko do nas. Przez ten tydzień odpoczywałam od domowych obowiązków i z wielka przyjemnością zajadałam się(...)czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy do wrzenia. dorzucamy do niej
Przysmaki Karolkicieciorką al dente, a w tle kawałki cytrusowego kurczaka, wszystko podlane aromatycznym pomarańczowo-cytrynowym dresingiem. Musicie tego spróbować! Plusem tej sałatki jest też to, że równie dobrze smakuje na zimno jak i podgrzana. Nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, albo dzień, dwa później, gdyż doskonale smakuje gdy wszystkie smaki przegryzą się. Przepis na sałatkę z jarmużu, kurczaka, batatów(...)Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają
Niedzielny kucharzjeszcze większym motorem napędowym znanych producentów, takich jak "Milka", "Wedel", "Wawel", "Goplana", i innych. Czekolada przez cały rok świetnie smakuje, ponieważ można ją spożywać w różnych formach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie w zimie dobrze przyswajalna jest forma na ciepło. I tutaj na myśl przychodzi mi od razu pewne niesamowite miejsce w sercu Krakowa, do którego chętnie(...)ciacho. Mamy dla Was dzisiaj biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej
Moja Mama GotujePrzy obiedzie Pierwszego Dnia Świąt zaczął sypać. Piękny, bieluśki, GRUBY ...śnieg! Wszystko od razu pokryło się magicznym blaskiem, a my patrzyliśmy po sobie w niemym zachwycie. Kiedy na dworze zimno - nasze serca rozgrzewają się jeszcze bardziej! Mam nadzieję, że Wasze Święta minęły w atmosferze miłości i radości, i że były okazją do odwiedzenia dawno nie widzianych krewnych. Ja i siostry(...)Dodaj do margaryny z cukrem. W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite. Wsyp M&M's. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj
Gotowanie to kochanieNigdy bym nie przypuszczała, że połączenie lawendy z jagodą może przynieść tak zaskakujące doznania dla naszego podniebienia. W zasadzie miałam przygotować sernik tylko jagodowy, gdyż koszyczek
Raj dla Podniebieniaboczku wędzonego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko do posmarowania gniazdek Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy około 8-9cm. W połowie wyciętych kółek mniejszą foremką wycinamy pośrodku otwory. Pełne koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy śmietanę i szczypiorek, mieszamy. Farszem napełniamy gniazdka, posypujemy startym parmezanem, przed podaniem gniazdka można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, choć na zimno również dobrze smakują. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnicharakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek(...)Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. NAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska. NAPÓJ
Zdrowie na języku :Pniby mam wszystko... No ...nie mam podstawowego składnika- to jest tych całych biszkoptów ! Zaglądam na bloga do Maniusi i w oko wpada mi Jej sernik na zimno! , prosty jak drut. Nie mam borówek, ale mam jeżyny, które zebraliśmy w Beskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie(...)mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn
Z Kuchni Do Kuchni