ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:342/444)

Francuskie rożki z jabłkami 115

kilka kropel soku z cytryny 1 jajko Przygotowanie rożków: Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem(...)słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca. Lody brzoskwiniowe Lody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak Kremowe i mocno Sernik na zimno ” Oreo „ Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post

NiePieprz.pl
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 198

rozpoczęcie tygodnia zapraszam więc na placuszki. Są dobre zarówno na ciepło z rozpływającą się w ustach czekoladą z pieczołowicie przygotowanym jogurtem z cynamonem, kardamonem i wanilią,ale również na zimno jedzone w pracy lub pociągu, a maczane w zakupionym w pośpiechu jogurcie tuż przy dworcu. Składniki 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka mąki orkiszowej typ 720 2 jaja(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego

Fiolka w kuchni
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 212

  Niee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do

W kuchni Karmel-itki
Lekki sernik na zimno z truskawkami 161

pozostaje to zamknąć odrobinę tej słodyczy w słoiczku lub zamrażarce- i to Wam polecam uczynić. Korzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą(...)pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny- najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami i miętą

Mango Papaja
Ryba po japońsku 144

  Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba

Kulinarna Patilogia
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 153

Chodziło mi po głowie zrobienie czegoś,  co zachwyci moje wybredne podniebienie.  Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie słodkiego, ale nie sernik na zimno.Nie wiem ale mam ostatnio lekką awersję do tego typu deserów. I tak po kilku minutach zrodził się w mojej głowie pomysł połączenia kokosa i ananasa. Uwierzcie(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę, kakao  przesiewamy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy ananasy z puszki

Malinowe Pocałunki
Bułeczki czosnkowo-serowe 4719

topiony. Muszę powiedzieć, że bułeczki bardzo nam smakowały i zniknęły w tempie ekspresowym:) Wyszły pyszne. Mięciutkie. Pachnące masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Najbardziej smakowały mi po lekkim przestudzeniu. Jak smakowały na zimno? Tego już nie mieliśmy okazji sprawdzić;) Jeśli lubicie bagietki z czosnkowym masłem, polecam Wam również i taką wersję. Z pewnością będziecie chcieli wracać do nich częściej. 430-440 g mąki(...)wlewamy przygotowane drożdże. Odstawiamy całość na około 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie

Smaki Na Talerzu
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 232

Placuszki są przepyszne i już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka(...)Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.   (*)  Skład: 58% ryż, 15%  quinoa, 15% amarantus

Di gotuje
PASCHA CZEKOLADOWA 128

Pascha to pyszny deser,  który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
PIERÓG BIŁGORAJSKI 184

godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać(...)samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy

Ciastka - domowe słodkości
Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami 145

Przepis na pszenno-żytnie bułeczki na drożdżach z pieczarkami i serem żółtym. Podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 1

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z łososiem 92

Dzisiaj propozycja obiadowa. Samo ciasto możemy zrobić i upiec dzień wcześniej. Drugiego dnia dokładamy sam farsz, zapiekamy i smaczny, zdrowy obiad mamy gotowy. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko żeby farsz i masę jajeczną dobrze doprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z łososiem Składniki Składniki na ciasto: 150 g schłodzonego masła 260 g mąki pszennej(...)sól pieprz Instrukcje Masło siekamy z mąką i solą, po chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ciasto podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią i obciążamy tartę fasolą, grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Czarna soczewica beluga i jak ją wykorzystać w kuchni 117

calzone. Dodatkowo przygotowałam pomidorowy sos , którym posmarowałam calzone przed pieczeniem. Resztę sosu podałam do maczania. Zaletą tego sosu jest to, że można go jeść i na ciepło i na zimno. Zatem bez problemu można go zapakować na majowy piknik. Jak przyrządzić nadzienie z soczewicy? Oh, to nic trudnego. Najpierw trzeba ugotować soczewicę. Soczewicę gotuję bez uprzedniego namaczania przez 30 minut(...)łyżeczki rzymskiego kminu, zmielonego 1 łyżka kokosowego oleju 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 100 g mozzarella utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy, kiedy

codojedzenia
Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik 160

można dodać jej mniej. 6 Ciasto dzielę na pół i każdą połową wykładam żaroodporne kokilki tworząc spód i brzeg serniczka. Ciasto powinno mieć grubość ok 0,5cm. 7 Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut aż się lekko przyrumieni. 8 Odciśnięte z wody tofu odwijam z ręczników papierowych i pokruszone umieszczam w misce. 9 Do tofu dodaję mąkę(...)jeszcze na 15 minut w piekarniku. 14 Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. 15 Serniczki są do zjedzenia na ciepło lub na zimno. 16 Smacznego

Book of spells
Pieczona cukinia z pieczarkami z sosem czosnkowo-ziołowym 246

Bardzo smaczny podwieczorek.  Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo(...)całość wymieszałam z natką pietruszki i koperkiem Gdy warzywa się upiekły i trochę przestygły, polałam je sosem Warzywa można podawać również na ciepło, ale ponieważ pierwotnie jadłam je na zimno, to tak zostało :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania