Rosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny(...)pyrkający" i gotujemy aż do miękkości mięsa. (Gotowanie na małym ogniu jest ważne, aby rosół był klarowny). Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę. Zagniatamy twarde ciasto, starannie wyrabiany, dzielimy na części, bardzo cienko wywałkowujemy i zostawiamy do przeschnięcia. Posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy nożem na cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę
Pelusiowa Kuchniałyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego
KreatywnePinyryżowych , jabłkowe paszcze potworów . Składniki: Kwiatki: twardy ser żółty (ja używam wegańskiego typu cheddar z VioLife) ogórek świeży zielony surowa marchewka surowa papryka słodka Dodatkowo: wykałaczki malutkie wykrawaczki do ciasta Wykonanie: Ser żółty kroimy w kostkę o boku około 1 cm – to będzie podstawa naszego kwiatka. Ogórka kroimy na grubsze plastry, które kroimy na dwie części i usuwamy nasiona(...)warzywa nie obsechły, bo będzą nieładnie wyglądać, chociaż smakować nadal pysznie Smacznego! *Pomysł zaczerpnięty z internetu Artykuł Kwiatki z sera żółtego i warzyw – efektowna przekąska na zimno pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plZimno dzisiaj. Zdecydowanie zima w końcu zdecydowała się zaatakować. Wobec takiego obrotu sprawy polecam idealną odpowiedź na atak zimy - rozgrzewający, aromatyczny i pyszny kurczak w sosie garam masala, podany w wybornym chlebkiem naan. Przepis inspirowany jest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka(...)mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki naan, które potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Do miseczki przesiałem 500 gram mąki pszennej typ 450. Dodałem do niej dwie łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych drożdży i pół
Wyprawy kulinarneciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego miodu naturalnego słoiczek musztardy dijon (ok. 180 g) 6 łyżek(...)stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu
gutfutwszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Wstawiam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy na formie do tarty , delikatnie dociskając nakłuwając spód widelcem ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni (góra-dół) około 20-25 minut. Po upieczeniu wystawiamy do lekkiego przestudzenia. DODATKI NA TARTĘ 3 średniej(...)polewamy tartę.Posypujemy całość posiekanym szczypiorem, odrobinę zostawiając do dekoracji. Tartę pieczemy około 25-30 minut w temp 190 stopni. Bardzo smaczna zarówno na ciepło , jak i na zimno. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce(...)Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym i zlepiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym pozostawiamy na chwilę. Chodzi o to by czekolada była płynna, ale zimna (ciepła może nam spłynąć z ciastek). Następnie przyozdabiamy nią eklerki i posypujemy posypką cukrową. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Raj· serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier
Camilla w kuchniskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa * 500 g mascarpone * 500
Mix smakuKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest gotowy. Formowanie choinki: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o średnicy 8 centymetrów. Na środek krążka nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę, mocno(...)roztopionego masła dodaję czosnek i całość podgrzewam przez około 90 sekund – masło jest gotowe. Od razu po upieczeniu choinkę maluje roztopionym masłem. Choinkę można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem choinkę możemy dodatkowo udekorować na przykład pokrojoną papryką, koperkiem lub tym tym co lubimy. Przekąska w kształcie choinki jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSkoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu
Cukier&Puderroladę pochodzi ze strony Mgotuje.pl . Robiłam ją już kilka razy ale dopiero teraz dodaję przepis (jakoś nigdy czasu nie mam). Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako przekąska znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: 40 dag żółtego sera 4 duże jajka 3 łyżki majonezu (pełne)- można zastąpić jogurtem naturalnym około 40-50 dag pieczarek(...)wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Jeszcze ciepłą przekładamy na blat stołu i odrywamy papier. Na ciepłe ciasto serowe wykładamy podduszone pieczarki z cebulą i układamy podsmażony filet. Zwijamy w roladę. Przekładamy do blaszki i pieczemy jeszcze 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu można kroić w plastry
Mam apetyt na ...Odstawiamy na ok. 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze(...)układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso. Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy. Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! Polecam
Ostra na Słodkoromantyczną kolację. Właśnie zbieram się do wyjścia A Was moi mili zapraszam do wypróbowania ciasta lekkiego jak piórko, a za to pełnego smaku! Podobny przepis na lekkie, piankowe ciasto znajdziecie tutaj . Składniki na formę o średnicy 21cm: – 125g herbatników pełnoziarnistych – 50g masła lub oleju kokosowego – 1 ulubiona galaretka (u mnie poziomkowa) – 300ml wrzątku – 200g jogurtu(...)zastygać, masę z mleczka wylewamy na masę z galaretki. Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia. Dekorujemy owocami, miętą i mąką kokosową. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z jogurtu z pianką kokosową pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong