Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki
Blondynka Gotujewalentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie
Food SquareNuggetsy z kaszy jaglanej Proste i niezwykle smaczne nuggetsy jaglane w panierce z krakersów. Nadadzą się nie tylko na obiad, ale również na przekąskę (zarówno na ciepło, i na zimno np. na wynos do pracy:) Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej 3. Pierogi "ruskie" Jeżeli tęsknicie za tradycyjnymi pierogami "ruskimi", to koniecznie musicie wypróbować te, które zamiast sera mają kaszę(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego
Bananowe PoleChodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone
Zdrowie i pysznie na talerzurobota i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Wałkujemy na średniej grubości placek i wycinamy małe bułeczki kieliszkiem. Później wkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Następnie(...)sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną sosem górą bułki. Całość spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Artykuł Mini hamburgery pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujepieczarki nadziewane kaszanką więc spróbowałam również cukinię. Do farszu oprócz kaszanki dorzuciłam cebulę i pieczarki. Cukinia z takim farszem bardzo nam zasmakowała, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Ja swoją cukinię upiekłam w piekarniku ale można również wrzucić ją na grilla, tylko wtedy lepsza będzie cukinia podłużna bo szybciej zmięknie. składniki: 5 okrągłych cukinii o średnicy(...)dobrze doprawiona. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojoną czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam się nie wysuszy. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujektórych nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach" nie możemy od razu sięgnąć po ukochane przysmaki. Pieczone ciasta, ciasteczka,... - niestety nie są w zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany(...)malinowy. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Na wierzch układamy pokrojonego banana i czekoladowe serduszko (lub posypujemy startą czekoladą). Deser można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Słodkie okruszkiNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie
zdrowo i aktywnieNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie
Zdrowie i pysznie na talerzutych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika. Pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych. Przygotowałam wersję także dla wegan z tofu i sojowym jogurtem ( który uwielbiam) lub koksowym i olejem kokosowym. Bezę można zrobić z aqua faby. tortownica 18 cm papier do pieczenia 460 gram tłustego(...)masy dodać solony karmel. Dalej miksować Kiedy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub agrar według wskazówek producenta na opakowaniu. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasta. Schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje zacznij przygotowywać bezę. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. zacznij gotować na silnym ogniu. Włóż termometr kuchenny i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni
AZgotuj!Krokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek(...)połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Rada: jeśli nie mamy domowej vegety to zamiast niej możemy dodać do jajek szczyptę czosnku granulowanego, który z powodzeniem może ją zastąpić
Krokusowy DomSkładniki: 600 g serków homogenizowanych 250 ml śmietanki 30% 100 ml gorącej wody 60 g żelatyny fix do deserów 5 łyżek cukru pudru 420 g
Moje-pitraszenieKuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a
W kuchni Karmel-itkigruszkami to coś przepysznego, trudno opisać to prostymi słowami! Na ciepło jest doskonała, polana miodem zasługuje na miano śniadania roku! Miękka gruszka, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku ciasto owsiane. Nie zapomnijcie, aby użyć najlepszych składników, jajka mają tutaj znaczenie. Moja owsianka pieczona była z jajkiem prosto ze wsi, dzięki temu uzyskałam piękny kolor śniadania! To nie pierwsza(...)gruszką wylewamy do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch ładnie zezłoci się i będzie chrupiący. Owsianka pieczona smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Podajemy polane miodem, pokrojone na kwadraty
Moja smaczna kuchniaWiosenny serniczek na zimno z truskawkami i galaretką. Jako spód sernika można wykorzystać herbatniki, gotowe biszkopciki lub upiec biszkopt. Ja podaję wersję z biszkoptem. Nie jest on zbyt wysoki, co bardzo mi odpowiadało :) Chciałam skupić się przede wszystkim na serniku. Spód miał pełnić rolę tylko podstawy ciacha ;) Za przepis bardzo dziękuję Zuzi W., która jakiś czas(...)soli na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo obydwa rodzaje cukru, a następnie żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego
Nastoletnie Wypiekanie