ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:353/444)

Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 124

pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować (3-5 mm grubości) i wyłożyć formę do tarty. Brzegi przyciąć do formy. Włożyć jeszcze na kilkanaście minut(...)wkładamy do piekarnia i zapiekamy przez około 40-45 minut aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce).     Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego

Pociąg Do Kuchni
Prosty i szybki deser z białą czekoladą 101

moja kolejna propozycja na słodkości bez pieczenia. I mogę was zapewnić, że jeszcze kilka takich będzie. Zastanawiam się nawet nad nową kategorią na blogu. Proste i szybkie ciasta już są, ale może stworzyć coś podobnego odnośnie deserów? A wracając do dzisiejszego przepisu. Na wierzchu czekoladowego kremu jest frużelina. Jeżeli nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, możecie spokojnie wykorzystać dżem(...)tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Owoce wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy

Relaxtime
Pieczone pierogi z plantanami i brokułami 162

Składniki na ciasto : - 6 szklanek mąki zytniej pełnoziarnistej  - 150 ml gorącej wody  - 6 łyżeczek masła  Składniki na farsz : - 1 plantan zielony  - brokuły  - 2 jajka  - 4 ząbki czosnku  - 2 czerwone cebule  - 1/2 szklanki kaszy bulgur drobnoziarnistej  - 1 łyżka masła - 1 łyżka czarnuszki  - 1 łyżka kolendry  (całej ) - 1 szklanka wody(...)wyrabiamy i wałkujemy. Wycinamy szklanka kółeczka, nakładamy farsz, brzegi smarujemy woda i zaklejamy   Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.  Pyszne również na zimno

Szkrab Je Sam
Pizza w domu i na wakacjach 158

szlachetnym kamieniem i już pewne było, że się stamtąd nie ruszymy póki nie wyłuskamy z mułu tej tajemniczej, mrugającej nikłym blaskiem rzeczy. Nie było to najprostsze, woda była zimna, my nieduże i przesuwana wiatrem łódka co chwilę chowała nam nasze znalezisko, brak słońca kryjącego się raz za razem za chmurzyskami też nie pomagał w lokalizowaniu skarbu. A jednak(...)pszennej  typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest tu ciasto na pizzę  . Jednak wypiekanie robię zgodnie ze wskazówkami z Książki kucharskiej rodziny Soprano. Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie

I tu będę miała takie te
Paszteciki z kapustą i grzybami 193

Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji

e-PrzepisyKulinarne
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 192

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta ziemniaczana z łososiem 144

Dawno, dawno nie piekłam wytrawnej tarty . Chciałam upiec coś nowego i wymyśliłam tartę na zimno i na ciepło. To danie jest uniwersalne i można je jeść różnie. Tarta ziemniaczana z łososiem bo o niej mowa jest typową tartą z resztek ziemniaków, którą można urozmaicić podając ją z łososiem. Ostatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana(...)wędzonego łososia 1 pęczek szczypiorku zielenina do posypania Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż

codojedzenia
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 217

już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona(...)ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia  tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju

Z miłości do słodkości
Tarta z karmelem malinowym 175

średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Maliny blendujemy (ewentualnie rozcieramy widelcem), a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus przelewamy do małego garnka lub rondelka i łączymy ze śmietaną – malinową(...)termometru, nie wszystko może pójść po naszej myśli. Jednak dość łatwo uratować karmel. Gdy po wlaniu śmietany utworzyły się grudki z karmelu – oznacza to, że śmietana była zbyt zimna i należy podgrzewać całość na małym ogniu, aż do ich rozpuszczenia. Gdy karmel zbyt szybko zastygł wystarczy go podgrzać aby uzyskać płynniejszą konsystencję. Gdy karmel jest zbyt płynny i mimo

Poezja smaku
Sos żurawinowy 204

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo

Kuchnia Łukasza
Racuchy drożdżowe z jabłkami 225

drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć tym razem polałam je syropem klonowym i wyszło PRZEPYSZNIE. A zapach podczas smażenia - nieziemski ;) I choć dzisiejszy(...)Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać

Opowieści z piekarnika
Hummus zielony 97

Czas czytania: 2 min Hummus w ostatnich latach zyskał w naszym kraju ogromną popularność i bardzo dobrze, bo jest bardzo zdrowy i bardzo, bardzo smaczny, a

SprawdzonaKuchnia.pl
Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego 158

Szyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy

Smakowy Raj
Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą 135

Zimowe poniedziałki bywają naprawdę ciężkie. Szczególnie wtedy, gdy za oknem szaro i ponuro, pada deszcz, wieje wiatr, jednym słowem jest zimno i nieprzyjemnie. W takie dni jakoś podświadomie mój organizm domaga się zwiększonej dawki jedzenia. Jest wybredny, bo nie zadowoli się zwykłą marchewką, czy też jakimś owocem. Oprócz głównych posiłków domaga się czegoś więcej, czegoś słodkiego. I nie oszukam(...)składników. Suche składniki połącz z składnikami mokrymi. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do reszty składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta, najlepiej za pomocą dwóch łyżek. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną i mogą się ze sobą połączyć. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

365 dni dookoła kuchni
Faszerowane chlebki 132

mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do snu postanowiłam: "jutro je zrobię". I tak oto powstały pyszne chlebki idealne na kolacje czy śniadanie:) Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Ela dziękuję za pomysł i przepis;) Zapewne jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, ciekawa jestem jak Wam się on podoba?  Składniki farsz: brokuł pomidor(...)obsypania foremek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać dodać sól i cukier, następnie na przemian i stopniowo dodawać oliwę oraz wodę, na sam koniec dodać gotowy rozczyn.Wyrobić ciasto ma być jednolite i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W między czasie przygotować foremki: należy je wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Gotowe, wyrośnięte

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania