ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:351/444)

Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 236

zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon z kołami wybranej średnicy.  Makaroniki(...)otrzymają: Magda z crust&dust - za budującą postawę rodziców  Anka Gmurczyk - za herbatę i cudownie beztroskie zaskoczenie "nie wiedziałam, że woda wrze"  Lidien - za sernik na zimno ... z piekarnika Gratuluję i proszę o kontakt mailowy

KUCHARNIA
Chleb jak z duńskiej piekarni 170

Zimno. Może nie jest to zimno arktyczne, jednak mi te minus trzy stopnie doskwierają. Dłonie marzną nawet w rękawiczkach, czapka, mimo że naciągnięta niemal na oczy, grzeje jakoś słabo, a pod płaszcz muszę wkładać trzy swetry, co zdecydowanie utrudnia mi ruchy i upodabnia mnie do bliżej nieokreślonego gatunku czerwonego potwora ze sporą nadwagą. Śnieżnie. Moje miasteczko zamieniło się w krainę(...)rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bliny z łososiem 141

Każdy w swoim życiu staje przed wyzwaniem pod tytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta. Jednym z elementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego(...)ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe mleko i czarnuszkę. Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy

ladykitchen
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 740

idealna zwłaszcza na Wielkanoc! Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny(...)przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu

Podróż w kulinaria
Pudding ryżowo-marchewkowy, czyli powrót do codzienności 199

dużego ruchu w interesie i mogę powoli wejść na wysokie obroty, bez szoku pomiędzy szkolnymi a zawodowymi wymaganiami.  Tymczasem, po tych wszystkich musach, polewach lustrzanych, psikaniu ciast czekoladą i dopasowywaniu niepasujących do siebie smaków, zapragnęłam czegoś prostego; domowego . Natchnęły mnie koleżanki blogerki i temat na dzisiejsze wspólne gotowanie: ryż z marchewką . Kojarzy się zdecydowanie wytrawnie, nieprawdaż...? Ja jednak poszłam(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier.  Ostatnią marchewkę obrać, skrobaczką zetrzeć szerokie wstążki. Przełożyć pudding do szklanek, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem wstążek z marchewki. Smacznego! A już niedługo opowiem Wam o wielkiej zmianie, która dokonała się w naszym życiu w zeszłą sobotę. Ekscytacja sięga zenitu, uwierzcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza Pavlova z kremem limonkowym 156

Jedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym.  Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z

W Moim Magicznym Domu
Malinowa niespodzianka 230

zabieralam sie za dzisiejszy obiad mialam wizje pierogow z nadzieniem serowo-malinowym. Wyobrazalam sobie nawet jaki beda mialy samk, z jakimi dodatkami je zaserwuje. Przygotowalam sobie ciasto i zabralam sie za nadzienie. Niestety nie zwrocilam zupelnie uwagi jakiego serka uzylam i gdy cala masa byla juz gotowa, okazalo sie, ze do pierogow jest za luzna. Zal mi bylo strasznie(...)kawalki czekolade i maslo. Nieszamy az do chwili gdy czekolada z maslem sie rozpuszcza. Do sosu dolewamy 2 lyzki soku malinowego. Mieszamy. Sos mozemy podawac na cieplo albo na zimno. Przelozone masa serowo-malinowa nalesniki podajemy ze sosem czekoladowym. Smacznego

Przysmaki Karolki
Chleb kukurydziany bezglutenowy 166

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która

To co kocham
orzeźwiający sernik na zimno 127

Choć nie przepadam za sernikami na zimno, to zrobiłam taki, bo mój mąż je uwielbia. Pokusiłam się o spód z maślanych ciasteczek, bo te biszkoptowe już mi się znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble 192

pomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki(...)kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version Strawberry and sweet cherry crumble (6 porcji) Ingredients for the filling: 200 g strawberries, hulled, and choppe din half 200 g sweet cherries, pitted

karmelowy
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 188

takie upały tradycyjny polski obiad ze schabowym, chyba raczej nie leży w  kręgu naszych zainteresowań ;) Coś jednak trzeba jeść, najlepiej na zimno, sezonowo, naturalnie i zdrowo. Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor

Quinoa Raz!
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 153

Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy  z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są  fantastycznym źródłem i

Kuchnia po mojemu
Sernik Zebra 237

mnie ciągle zimno, temperatura jak na złość ledwo przekracza dziesięć stopni, a już prawie na kalendarzu czerwiec. Tak strasznie chciałabym już się wygrzać w słonku, lato jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że będzie mi to dane. Na razie grzeje się ciepłą kawą/herbatą pod kocykiem i czytam książki w wolnym czasie. W tym tygodniu pochłonęły mnie one całkowicie(...)masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy  do drugiej dodajmy aromat waniliowy.  Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika.  Gdy ciasto będzie gotowe należy je ostudzić  a następnie można dowolnie udekorować

ciastkarnia na kruchym spodzie
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 401

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
Mięciutkie pierniczki na drożdżach 187

Klimat adekwatny do dzisiejszego święta. Zimno, mroźno - brakuje tylko śniegu :) W takiej aurze pieczenie pierniczków w domowym zaciszu nabiera całkiem innego, przyjemniejszgeo charakteru. Zwłaszcza, że małe rączki chętnie pomagają:) Co roku testuję jakiś nowy przepis na pierniki. Tak było i tym razem. Moje kryterium wyszukiwania było takie, aby pierniczki były super miękkie i aby można je było przygotować na ostatnią(...)miodem. Lekko przestudzić i do ciepłej masy wkruszyć drożdże, które należy w niej dokładnie rozpuścić. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec

My simple kitchen
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 145

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł

To co kocham