ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:351/444)

Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 108

Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na

Quinoa Raz!
Kasztany, kasztany... 122

był jedną z propozycji. Niestety po wczytaniu się w źródła, zrozumieliśmy, że nie ma to za bardzo sensu. Nawet jeśli kasztanowiec przetrwałby pierwsze lata, jesień jest u nas zbyt zimna, żeby jadalne kasztany zdążyły w pełni dojrzeć. W ten sposób musiałam się pożegnać z ideą gorących kasztanów prosto z piekarnika- pozostają mi te z bożonarodzeniowego targu. Kasztany niejadalne też uwielbiam(...)Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych

les mirabelles
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 154

Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne

Korniszonki
Szybkie ciastka orzechowe 203

myśl – ciastka! Coś słodkiego już, teraz, adesso! Oczywiście w domu nic nie ma (pomijając już fakt, że generalnie nie jem słodyczy). Do sklepu przecież też nie pójdę, bo zimno, daleko i generalnie nie chce mi się wychodzić z domu. I nagle, poprzeglądzie szafek w mojej głowie rodzi się pomysł iście idealny – szybkie ciastka orzechowe , ze składników, które znalazłam(...)podgrzewaj przez 2 minuty na wolnym ogniu, aby zrobiło się lekko płynne. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło z miodem, całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze i lekko rozpłaszcz. Ciastka piecz ok. 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego Artykuł Szybkie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi + film 199

Fantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 206

Sezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini. Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce(...)przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kasza jaglana z jabłkiem i miodem w anyżowym aromacie 135

Dzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie

Smaki Ewy
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 157

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis

Niezły Młynek
Jibneh shelal - syryjski ser 232

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowiec z kremem dyniowym 182

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skóry , kroimy na małe kawałki i gotujemy w malej ilości do miękkości. Miękką dynie blendujemy na puree. Żelatynę zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(żelatyna napęcznieje ok. 5 min.), następnie podgrzewamy,aby żelatyna się rozpuściła. Serek miksujemy z cukrem, gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy wystudzone puree z dyni

Różne smaki w kuchni
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 126

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek(...)nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego, ale równie smaczna jest na zimno. Fanom dyni polecam także przepis na  aromatyczną dynię hokkaido

My Chcemy Jeść
Orzechowiec z kremem dyniowym 246

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci. Miękka dynie blenderujemy na puree. Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila. Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni

Słodkości i nie tylko
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 228

kocham słodycze Desery są niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona(...)schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem. Gotowy krem wlewamy do miseczek i podajemy na zimno lub ciepło posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka 3 żółtka skórka z cytryny 1 laska cynamonu cynamon w proszku

Słodkie okruszki
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 152

uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.       Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni(...)uzyskania złoto-brązowego koloru. Posypujemy pozostawioną porcją sera i dopiekamy kolejne 2-3 minuty, do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! 209

rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np suchym grochem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180C piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy nasze wypełnienie do tarty. Farsz 3 żółte cebule 2 czerwone cebule 2 szalotki 1 ser camembert 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ostrej papryki chilli łyżeczka suszonego tymianku(...)piekarnika na 180 C na 15 minut, ostatnie 5 minut było z grzałką górną tak żeby kiełbasa się przypiekła i ser zarumienił. Podajemy tartę od razu, ale szczerze na zimno też pysznie smakuje. Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na: www.odadojakosci.pl A nawiązując do produktów

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania