Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)czystego naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę i śmetanę. Rozpuszczamy czas 4 min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady
Themo przepisysamochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście. Jeszcze totalnie nie oszalałam- wciąż nie lubię kiedy jest mi zimno w stopy, a wiatr z deszczem wciskają się bezczelnie w zakamarki szalika. Biegnę truchtem do samochodu, próbując ominąć po drodze jak najwięcej deszczowych kropli- a one robią wszystko, żeby(...)kosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło
les mirabellesmasą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)lekko przestygły (ok 5 minut). Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna. Jeśli posiadamy mikser planetarny, to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. Jeśli mamy mikser ręczny, to zmniejszamy obroty. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła
Słodki PomysłSycące naleśniki z truskawkami i serem zadowolą każdego. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Naleśniki możemy podawać na wiele sposób. Na słodko czy na słono, na zimno czy na gorąco, dietetyczne lub kaloryczne itp. Będąc małą mama zawsze robiła mi naleśniki na słodko na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Od tej pory pokochałam te danie, że stało się ono częścią mojej(...)jajo ▪ ok. 1 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej ▪ 1 łyżka oleju masa ▪ 400 g truskawek ▪ 200 g twarogu ▪ 2 łyżki jogurtu naturalnego ▪ dosładzamy wedle uznania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i miksujemy (masa ma być lejąca). Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy naleśniki (wyszło mi 8 sztuk). 2. Truskawki kroimy w drobną kostkę, twaróg rozdrabniamy widelcem
zdrowo i aktywniePierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny z moich ukochanych smaków dzieciństwa. Co roku czerwiec upływa mi pod znakiem truskawek podawanych na setki sposobów, na ciepło, na zimno, w musie i w kompocie, a nawet w postaci zupy. Wszystkimi tymi przepisami, zdatnymi do tego, by podać je maluchowi od 8 miesięcy wzwyż (oczywiście, jeśli nie ma alergii), chętnie się z wami podzielę. Zatem wszystkich miłośników truskawek(...)kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej
Przepysznik - BLW i nie tylkoTyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Cztery Fajerymojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla
moj przepis naZa oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszne! Idealne na ciepło jak i na zimno. Mogą być również jako przekąska do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy do zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki(...)przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę
CookYourselfUpały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na
W kuchni Karmel-itkipodniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec to danie tylko z pomidorkami, tylko z oliwkami lub wersję z samym rozmarynem. Focaccie możecie jeść na ciepło i na zimno, maczając ją w dobrej jakości oliwie. Dobrej jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy(...)szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia
Mieszam w Garnkudania z nimi w roli głównej. Soba wywarzany jest z gryczanej mąki. Jest bardzo delikatny, elastyczny i cienki. Spożywany jest w dwóch formach: na gorąco ( kake soba ) i na zimno ( zaru soba ). W Japonii jest tak popularny, że dania z makaronem soba znaleźć można zarówno w ulicznych, niewielkich budkach-barach, a także w eleganckich restauracjach. Łączy się(...)różnymi dodatkami, które nadają mu charakteru. Jako składniki zup dodaje się: krewetki, rozdrobnioną tempurę ( kakiage ), smażone z cukrem tofu ( abura age ), pokrojoną drobno szalotkę, sos sojowy, ryby w cieście bardzo cienko skrojone ( kamaboko ), a także mirin. (Mirin to słodka przyprawa w płynie o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej z wódką
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia . Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni
Smakołyki Berenikimojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla
moj przepis naWertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale..Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na
W kuchni Karmel-itki