Moja mama się rozchorowała. Ale jak to typowy twardziel, nie poddała się i poszła do pracy. Cały poranek myślałam, co zrobić, by wspomóc
Gotowanie to kochaniemleko i olej kokosowy, gdy olej się rozpuści dodajemy sok z cytryny. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki. Wlewamy do niej wcześniej lekko podgrzane mleko i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy nasze ciastka. Ich ilość i wielkość zależy od naczynia, w którym będziecie serwować tiramisu, (możecie też użyć(...)mleko z tapioką. Zmniejszamy gaz i mieszamy aż zgęstnieje. Nasz krem musi nabrać konsystencji budyniu i w takiej postaci odstawiamy go, aż całkowicie ostygnie. Jeśli nasza masa jest już zimna dodajemy ubitą pianę z kokosowego kremu. Teraz pozostało nam już ułożenie warstw w wybranym naczyniu w którym będziemy serwować tiramisu bez glutenu. Moje warstwy zaczynają się: krem, ciastko, krem, kawa/kakao
PaleoLifestopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga(...)ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można
Kuchnia VikiPyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy
Aga w kuchniChlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym domu. Niesamowite, jaką moc ma dzika róża w takim wydaniu. Różany smak najlepiej wyczuwalny jest na drugi dzień. Chlebek na zimno uwalnia wszystkie posmaki i pachnie chyba jeszcze piękniej. Specjalnie odłożyłyśmy jeden i sprawdziłyśmy jak się zachowa po rozkrojeniu, po 2 dniach, i nasze "chlebowe dziecko" bardzo pozytywnie nas zaskoczyło
Wypisz WymalujSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej
Kuchnia ŁukaszaTen deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOd dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co
To co kochamLody z czerwonej porzeczki Mimo, że mam odłożonych kilka fajnych ciekawych przepisów na lody to jakoś nie mam aż takiej ochoty, żeby je szykować. Może kiedyś
RelaxtimeMuffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku(...)przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki. Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia. * przepis z książki „Babeczki
Trzeci talerzproste do zrobienia placki z owocami. Placki w takiej wersji zawsze sprawdzą się na rodzinne śniadanie lub podwieczorek na ciepło, nie tylko w weekend. Smakują na ciepło i na zimno. Możesz je posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub miodem. Mogą zostać odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Placki szybkie w wykonaniu, bez drożdży i długiego wyrabiania. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki(...)szybko do połączenia rózgą kuchenną. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Możesz je także drobno posiekać. Banana obieram i rozdrabniam widelcem w miseczce. Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na ładny złoty kolor. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Każdą z części wyrośniętego ciasta przełożyć na stolnicę i podzielić na szesnaście części. Z każdej części uformować długie rolki (długości blachy do pieczenia, której używamy). Rolki podzielić na dwie części , po osiem w jednej(...)wystudzić. Marmurkowa drożdżówka Wskazówki. Bułkę podałam posypaną cukrem pudrem i posmarowaną dżemem jagodowym. Pamiętajmy, aby mleko, którego użyjemy było ciepłe, powinno mieć letnią temperaturę. Margaryna z kolei ma być zimna ale nadal posiadać płynną konsystencję. The post Marmurkowa drożdżówka appeared first on MeCooks
mecooksdodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Każdą z części wyrośniętego ciasta przełożyć na stolnicę i podzielić na szesnaście części. Z każdej części uformować długie rolki (długości blachy do pieczenia, której używamy). Rolki podzielić na dwie części , po osiem w jednej(...)wystudzić. Marmurkowa drożdżówka Wskazówki. Bułkę podałam posypaną cukrem pudrem i posmarowaną dżemem jagodowym. Pamiętajmy, aby mleko, którego użyjemy było ciepłe, powinno mieć letnią temperaturę. Margaryna z kolei ma być zimna ale nadal posiadać płynną konsystencję. The post Marmurkowa drożdżówka appeared first on MeCooks
mecooksZielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami . To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika(...)piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego kiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku. Pizza bianco Składniki: na 1 podłużną pizzę ciasto na pizzę, tutaj przepis 100 g philadephia 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto
codojedzeniaBezglutenowa wersja placuszków nadziewanych bananami. Zdrowo i fit, a to głównie dzięki zawartości mąki gryczanej. Placuszki można jeść również na zimno. Mój mąż stwierdził nawet, że wersja na zimno bardziej mu smakuje (zostało nam kilka sztuk z obiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła(...)zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką małe porcje ciasta, lekko spłaszczyć i krótko smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Temperatura patelni nie powinna być zbyt duża. Podawać z ciepłym sosem truskawkowym
Passions hobbies life