deserowy sernik na zimno w sumie jest dietetyczny, mało słodki i jednocześnie orzeźwiający smakiem kawy i wiśni z wanilią z nutą kwaskowatego kremu.............SMACZNEGO!!! ten wyśmienity sernik na zimno "trochę dietetyczny" jest idealnym deserem dla mnie i dla mojego męża, ja jestem po operacji żołądka i mam dietę wysoko białkową i małokaryczną a mój mąż podjął się wyzwania schudnięcia(...)smak przypomina nam lato .... i już robi się weselej i optymistyczniej widzi się świat za oknem........dziękuję Delecto że mam przyjemność wypróbować te pyszne dodatki do wypieków ciast, deserów różnych
W Mojej Kuchni Lubiędużo więc można zmniejszyć proporcję lub resztkę ciasta wykorzystać do zrobienia mini quiche lub (tak jak ja to zrobiłam) upiec babeczki Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem i delikatnie je nakłuwamy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (papier śniadaniowy itp) wysypujemy na nie np fasole i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy(...)swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać na ciepło i na zimno - świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub pomidorowym z bazylią Smacznego
sierotka maRysia w kuchniobrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z powstałej masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym(...)przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym . Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawiórków czekoladowych. Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa: 50g masła, łyżka mleka(...)pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno
Z miłości do słodkościKto ma ochotę na kuleczkę?😁 Śmiem nawet stwierdzić, że o niebo lepsze od Rafaello, aczkolwiek nie mówię, że tamte są niedobre (mowa o domowych, nie ze
zdrowo i aktywnieKto ma ochotę na kuleczkę?😁 Śmiem nawet stwierdzić, że o niebo lepsze od Rafaello, aczkolwiek nie mówię, że tamte są niedobre (mowa o domowych, nie ze
Zdrowie i pysznie na talerzuwieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych, nie bójcie się ich użyć w podanych ilościach; mięso przejdzie zapachami i aromatami(...)dymienia 1. Cebule BARDZO drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy wszystko z drobno zmielonym mięsem - mieszając ręką i dodając po trochę wody wyrabiamy jak ciasto. 2. Doprawiamy do smaku. UWAGA - mięso należy bardzo dobrze doprawić, nie rezygnujcie z podanych przez mnie przypraw i nie bójcie się, że będzie za ostre ; ja doprawiam
Kuchnia Prezydentowejpomidory, feta, szpinak. I powiem Wam, że to jest mega pyszne! Wbrew pozorom porcja nie jest taka mała, nie dałam rady zjeść całego, ćwiartka została na później, ale na zimno również smakował wybornie. Wniosek więc z tego taki, że można upiec go wcześniej i zapakować do lunchboxa (do pracy, szkoły czy na wycieczkę). Pieczony naleśnik na słono Składniki: 2 jajka(...)posiekać (nie musi być drobno). Rozgrzać patelnię (najlepiej żeliwną lub taką, którą można wstawić do piekarnika (żeby rączka się nie stopiła). Na patelni rozpuścić masło, posmarować nim boki patelni. Ciasto wlać na patelnię, wyłożyć dodatki, wstawić do piekarnika i piec ok 18-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Upieczony naleśnik powinien być złoto-brązowy, a jego brzegi
Obiad gotowyZapraszam na pyszny i mało skomplikowany w wykonaniu deser. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Kostka serowa wygląda bardzo efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie w upalne dni. Na blaszkę o wymiarach 24x28 cm Spód: - 3 serki homogenizowane waniliowe ( moje miały po 140 gr) - 3/4 szklanki zmiksowanych jagód - 2 galaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe ) Obie galaretki + żelatynę(...)opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceDziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!! Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś?? Składniki ( na około 10 racuchów): 2 jajka 2 małe jabłka 2 łyżki ksylitolu niecała łyżeczka świeżych drożdży 4 łyżki(...)tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćinnymi frykasami. Owszem, uwielbiałam chwile wyjścia po 8 rano, które wiązały się z wyborem największych, złocistych croissantów oraz podjadaniem bagietki w drodze do domu. Teraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku(...)masła Przygotowanie: Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy. Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej
Kitchens Alphabetmnie sprawdzają się zarówno do słodkich śniadań, szybkich koktajli owocowych czy właśnie takich sosów. Placuszki twarogowe przygotować możecie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrze smakują na ciepło i zimno, dlatego warto przygotować więcej i zabrać do lunch boxa. PRZEPIS NA PLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM WIŚNIOWYM Składniki na placuszki: 120 g twarogu 70 ml mleka 1 jajko(...)gotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia. 2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać. 3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ( użyłam olej kokosowy ) smażyć placuszki. 4. Gotowe placuszki
kolorowotorcikowoSezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy Przygotowanie Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem(...)wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem
R'n'G Kitchenwyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam sos waniliowy: znaleziony na blogu"Moje pasje(...)zgęstnienia cały czas mieszać najlepiej rózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów
Kubki smakublogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju(...)jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka
Di gotujepieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką
Marder&Marder Manufactureskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g
Mix smakujedzących mięso. Jestem wegetarianką głównie ze względów zdrowotnych, a nie ideologicznych. W planach mam zrobienie podobnego, ale z agarem. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary. JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. /własny; współpraca z Winiary;/ 2 duże jogurty naturalne 1 mały jogurt naturalny 3 galaretki wiśniowe Winiary 2 opakowania petitków 1/2 szklanki świeżych borówek 2 galaretki jagodowe Winiary(...)tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Wylewam na wierzch ciasta i schładzam w lodówce przez około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki