Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki(...)wystudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz
Kuchnia domowa Anispecjalnie nowy przepis na wytrawne naleśniki w stylu śródziemnomorskim, bo z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i zielonymi, moimi ulubionymi oliwkami , które ostatnio zrobiłam. Danie to najsmaczniejsze jest na ciepło, gdy ciasto jest chrupiące, a ser idealnie roztopiony. Świeżości potrawie nadaje cytrusowa w smaku natka pietruszki i skórka otarta z cytryny. Pyszności! Jeśli również planujecie naleśniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Naleśnik(...)gorgonzolą, układamy kawałki suszonych pomidorów i zielone oliwki, posypujemy posiekaną natką i skórką z cytryny, skrapiamy oliwą, w której marynowały się oliwki. Możemy podać na ciepło jak i na zimno, jednak wersja na ciepło jest najsmaczniejsza
Moja smaczna kuchniakawy sprawił, że toaletę musiałam odwiedzać często, jednak zbawienny był dla osoby, która kompletnie odzwyczaiła się od wstawania o barbarzyńskiej porze, jaką jest wpół do piątej rano. Ciemno, zimno... Cieszę się ogromnie, że na co dzień już nie muszę tego robić. Spotkanie? Było krótsze, niż myślałam (na szczęście), za to nudne jak flaki z olejem (jak mawia Babcia). Ale swoje(...)minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...). Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje
Zdrowie i pysznie na talerzuMacie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod
RelaxtimeLipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik. Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki
Kolorowa kuchnia ElkiZa oknem może i coraz chłodniej, ale wcale nie znaczy to, że mamy zrezygnować z ulubionych lodów! U mnie od jakiegoś czasu tymi numer 1 jest
Ostra na SłodkoOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do
Ostra na Słodkoupiec gofry i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. Tak podane zachęcają do konsumpcji doskonale smakują na zimno zamiast kromki chleba. Nie sposób przecenić właściwości takiej dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję(...)wsypać do malaksera lub kielicha blendera, wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładkie ciasto. Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5 minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę. Gdy lekko ostygną, obłożyć pokrojonymi w grubsze plastry pomidorami, serkiem, rzodkiewką, posypać posiekanym szczypiorkiem
Wanilia i KardamonKucharska przedstawia dzisiaj przepis na wspaniałe RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ. Racuszki z tego przepisu są bardzo 'puchate', w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możecie zabrać te racuszki na piknik. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem, oprócz tego na każdym placuszku możemy położyć po łyżce dżemu np. jagodowego, hmmm...naprawdę pycha :) Takie właśnie(...)Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony, osączamy je na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem
Moja Książka Kucharskawyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze(...)masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika pozwolić jej całkowicie ostygnąć (w przeciwnym razie nadzienie może się nam rozpłynąć), a dopiero potem odgrzewać. Smacznego
My Culinary ArtW samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem
Kuchnia Łukaszadanie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej ze szklanką zimnego mleka lub zmrożonego smoothie. POLECAM PRZEPIS NA CHŁODNE, OWOCOWE SMOOTHIE >> SKŁADNIKI: ( W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ok. 10 placków) · 2 duże(...)minuty na puszystą masę razem z cukrem. Dodać maślankę oraz mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko razem zmiksować na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Trzeba je odstawić na chwilę, by odpoczęło. Patelnię nagrzać i rozpuścić olej. Większą łyżką nakładać porcje na patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu. Placki powinny mieć średnicę
Calzonella.comPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych(...)raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta
Kuchnia od dwojgaW ramach kolejnej współpracy z Lidl Polska dostałam do przetestowania blender. Już jest w sprzedaży, więc warto skorzystac z oferty bo cena przystępna a i kolorki
Ewa w kuchni