Rewelacyjny sernik na zimno o smaku truskawek i bananów truskawkami z delikatną jak puch pianką truskawkową. Sernik fantastycznie pachnący owocami. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 500g sera 300 g jogurtu naturalnego 400 g umytych, obranych truskawek 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru MASA BANANOWA 500 g sera(...)masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Masa truskawkowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się
RAROSSAminut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam(...)Gotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie
mojewypiekiinietylkoPieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy(...)Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych: Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy
Kuchnia MagdaLenyCiasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego cukru(...)nieco stwardniała. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło
Czerwień i błękitrzepakowym tłoczonym na zimno oraz czarnym sezamie. Taką sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Green Spoon 1 łyżka czarnego sezamu 100 g sera feta 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 3 jajka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawa do mięsa. Wlewamy(...)Green Spoon charakteryzuje się bardzo ciekawym i wyrazistym smakiem. W pierwszej chwili wyczuwamy orzechowy posmak. Olej znakomicie sprawdza się do smażenia, marynowania, jako dodatek do sałatek czy nawet w ciastach. Potwierdzam, ponieważ wypróbowałam
VioletoweKucharzeniekoniec, kiedy z ciasta zaczyna formować się kula dodajemy łyżkę lodowatej wody. Ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto uformuje się w zwartą kulę to znaczy ze jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu(...)spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut (do czasu, aż masa całkowicie się zetnie). Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie mieszanki różnych sałat skropionych kremem balsamicznym :) Smacznego
W kuchni KatieKapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa(...)patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli 5 dag drożdży Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka
Apetyczna babeczkadodatkowo jest wegański ! Nagrałam dla Was także filmik z przepisem - link do filmu znajdziecie na końcu postu. Zgodnie z Waszymi prośbami od teraz będę podawała wartości odżywcze na całe ciasta i desery;) Wartości odżywcze na całość: 1467 kcal w tym: B: 40,7 g; W: 203,5 g; T: 46,3 g. Składniki - 4 bardzo dojrzałe banany(...)stopni przez około 35-40 minut. Chlebek ma lekko kwaskowaty smak dzięki malinom co przełamuje słodycz bardzo dojrzałych bananów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Link do filmowej wersji przepisu Smacznego
Health-Fit-Lifewierzch ciasta wyłożyć papier do pieczenia a na jego wierzch wysypać ziarna grochu. Groch lub inne nasiona powinny na tyle obciążyć papier aby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić(...)posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę włożyć z powrotem do piekarniaka i piec przez kolejną godzinę. Po upieczeniu wystudzić. Tarta francuska z kurczakiem Wskazówki. Tarta najlepiej smakuje podawana na zimno. Fajnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska. Forma do pieczenia jakiej użyłam miała średnicę 25-u centymetrów. The post Tarta francuska z kurczakiem appeared first on MeCooks
mecookswierzch ciasta wyłożyć papier do pieczenia a na jego wierzch wysypać ziarna grochu. Groch lub inne nasiona powinny na tyle obciążyć papier aby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić(...)posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę włożyć z powrotem do piekarniaka i piec przez kolejną godzinę. Po upieczeniu wystudzić. Tarta francuska z kurczakiem Wskazówki. Tarta najlepiej smakuje podawana na zimno. Fajnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska. Forma do pieczenia jakiej użyłam miała średnicę 25-u centymetrów. The post Tarta francuska z kurczakiem appeared first on MeCooks
mecooksmożna je też podsmażyć w domu i zabrać w plener, na grillu można je podgrzać (po 1 minucie z każdej strony i na tacce), ale smakują też świetnie na zimno. Smaczne z łagodnym keczupem Pudliszki albo z ziołowym dipem jogurtowym. Wybór należy do Was. :) P.S. A co u mnie, doniosę Wam już wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków(...)tłuszczu. 2. Ziemniaki (koniecznie zimne, jeśli używamy świeżo ugotowanych, muszą dokładnie wystygnąć, a następnie powinny być schłodzone przez 30 minut w lodówce!) łączymy szybko z mąkami, jajkiem i przyprawami (ciasto ziemniaczane ma tendencję do "rozpływania się"!). 3. Formujemy od razu małe, płaskie talarki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na gorącą patelnię lub tackę. Smażymy lub grillujemy
Kuchnia Prezydentowejtygodniu - a pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM a w naleśniki zawinięte PLASTERKI BANANA. Jako że to mleko dość gęste jest, trochę zmieniła się proporcja mleka i wody czyli wyszło tak: - 2 miarki mąki zwykłej(...)warunek konieczny do uzyskania boskości smaku :) Na talerzu naleśniki można oprószyć cukrem pudrem - ale naprawdę tylko do dekoracji, żeby nie wyszły za słodkie. Dobrze smakują też potem na zimno, takie swojskie batony energetyczne ;) Szybciej to wszystko się robi, niż pisze a jeszcze szybciej takie ciepłe zjada... A więc - SMACZNEGO! P.S. WSZYSTKO JEST W GŁOWIE... Jak się pomyśli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWitam Kochani moja konkursowa dobra passa trwa. Właśnie dowiedziałam się, że wygrałam voucher za 500zł do Apartu i perfumy Bi-es idealny mikołajkowy prezent :-) W
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki
kgwjanczewo