mnie sprawdzają się zarówno do słodkich śniadań, szybkich koktajli owocowych czy właśnie takich sosów. Placuszki twarogowe przygotować możecie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrze smakują na ciepło i zimno, dlatego warto przygotować więcej i zabrać do lunch boxa. PRZEPIS NA PLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM WIŚNIOWYM Składniki na placuszki: 120 g twarogu 70 ml mleka 1 jajko(...)gotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia. 2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać. 3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ( użyłam olej kokosowy ) smażyć placuszki. 4. Gotowe placuszki
kolorowotorcikowoSezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy Przygotowanie Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem(...)wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem
R'n'G Kitchenwyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam sos waniliowy: znaleziony na blogu"Moje pasje(...)zgęstnienia cały czas mieszać najlepiej rózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów
Kubki smakublogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju(...)jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka
Di gotujepieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką
Marder&Marder Manufactureskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g
Mix smakujedzących mięso. Jestem wegetarianką głównie ze względów zdrowotnych, a nie ideologicznych. W planach mam zrobienie podobnego, ale z agarem. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary. JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. /własny; współpraca z Winiary;/ 2 duże jogurty naturalne 1 mały jogurt naturalny 3 galaretki wiśniowe Winiary 2 opakowania petitków 1/2 szklanki świeżych borówek 2 galaretki jagodowe Winiary(...)tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Wylewam na wierzch ciasta i schładzam w lodówce przez około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach. Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika , piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy(...)wzdłuż na pół , do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem , wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową , posypać siekanymi orzechami . Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce. Smacznego! Notes *Poncz można przygotować na bazie kawy zbożowej bez alkoholu, lub może to być woda z sokiem
SprawdzonaKuchnia.plUwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi! Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie(...)czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru. Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na których rozsarowujemy masę krówkową i posypujemy wiórkami. Wkładamy do lodówki
Lena Gotujeszczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię(...)wbijam jajko i mieszam dodaje pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie
Eli Gotowanietradycyjne szwajcarsko - niemieckie bułeczki, zwane ,,partybrot,, , podaje się na ciepło lub na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadają się na przyjęcia. Bułeczki mleczne: 225 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 2 dag świeżych drożdży 1 łyżka roztopionego masła 145 ml mleka, niecałe 2/3 szklanki Bułeczki razowe: 175 g maki razowej(...)stronie www.Skworcu.com.pl 1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników, połączyć z drożdżami, zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Tak samo postąpić z bułeczkami razowymi, rozpuszczając drożdże w wodzie. 2. Po wyrośnięciu obu ciast, mleczne podzielić
Apetyczna babeczkamiłośników kokosa i czekolady, jest o kokosowo-czekoladowym cudzie, który strasznie uzależnia. Nie baczcie na milion kalorii pochłanianych z każdym kęsem, ale na odlotową rozkosz, którą daje to ciasto. Pomysł ze strony Billa Grangera, troszkę zmodyfikowany. Składniki na blaszkę 33x22: 500 g wiórków kokosowych 250 g cukru 180 g masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady(...)piekarnika nagrzanego do 180°C, na około 30 min. Pieczemy, aż się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Można delektować się tym cudem na ciepło i zimno
Mia Cucina SofietaSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy
My Culinary ArtNaleśniki uwielbiam w każdej możliwej wersji. Na słodko i na słono, na zimno i na ciepło, smażone i zapiekane. Jak tylko mam więcej czasu, bardzo lubię zapiekać wcześniej usmażone naleśniki. Nabierają one wtedy nieco innego smaku, a sposób ich podania w brytfannie wydaje się estetyczniejszy. Ponadto, naleśniki stają się bardziej chrupiące oraz wchłaniają smak tego, co w nich umieścimy. Coś(...)bezglutenowe – naleśniki ryżowo-kasztanowe – prawie naleśniki z otrębów Składniki na ok. 14 naleśników: – 150g mąki pszennej – 100g mąki żytniej – 250ml mleka – 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta – 2 jajka – 20ml oleju – szczypta soli – szczypta cukru Składniki dodatkowe: – 300g piersi z kurczaka lub indyka – 200g mrożonego groszku – 200g żółtego sera – 2 papryki
Be Fit Be StrongChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie - gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru :)). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście możecie(...)mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem
KardamonovyPyszny szybka przekąska,dobre i na ciepło i na zimno,super sprawdzi się na obiad,lunch do pracy,lub piknik.do środka tak naprawdę można dać wszystko co lubicie.Ja wybrałam moje ukochane połączenie szpinaku z fetą ,pieczarki z cebulką i serrrrrr duuużo sera-pychotka-polecam Składniki: op.ciasta francuskiego 1 cebula 25 dag pieczarek ok 40 dkg szpinaku(u mnie mrożony(...)pieprzem,studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor razem z pokrojoną w kostkę cebulką,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy. Ser ścieramy na tarce,ciasto francuskie rozwijamy i układamy wzdłuż na środku najpierw szpinak z fetą,na to pieczarki z cebulką i starty ser, brzegi nacinamy w paski i składamy je do środka tak żeby
Swojskie jedzonkomniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści. Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści. Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej było je rozwałkować. Każdy kawałek rozwałkowujemy(...)rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach, ale były małe. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Są pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z królikiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową. Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!telewizorów? Z tym właśnie znakiem kojarzą mi się dzisiejsze zdjęcia - jest śmiesznie, bo i sam przepis jest śmiesznie prosty. Pierwszy i zarazem najłatwiejszy z serii serników na zimno, otwierający sezon. Ulubieniec większości gospodyń jak i dzieci. Zapraszam. Sk ład ni ki: 4 galaretki o różnych kolorach (według upodobań) 2,5 szklanki mleka(...)mleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego! Drobna podpowiedź: Przepis można również wykorzystać jako jedną z warstw innego ciasta
Garniec Magalieproszku, łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), sól, pieprz, olej. Zrób tak: do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i mąkę i wymieszaj na gładkie i dość rzadkie ciasto (najszybciej zrobić to mikserem). Zanurzaj w nim kawałki ryby i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij, przełóż na papierowy ręcznik i odstaw. Teraz na patelni przesmaż posiekaną(...)małe, ale wysokie, możesz zrobić 2 lub nawet 3 warstwy. Zapiekaj w 200 stopniach około 15 minut. Rada: ryba po grecku jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Artykuł Przepis na rybę po grecku. Pyszne danie, które robimy nie tylko na święta pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków. Taką pieczeń w sosie własnym, można podać na ciepło, na obiad z ulubionymi dodatkami. Polecam serwować również na zimno ,,Pieczeń z łopatki cielęcej w rozmarynie” . Składniki na pieczeń: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz sól dratwa(...)energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy
KierunekuchniaDrożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:) Do przygotowania roladek bardzo(...)sięgnięcia po właśnie te produkty. Składniki: Rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka 2 i pół dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki razowej żytniej Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 łyżeczka soli 1 jajko tak około pół szklanki ciepłego mleka Sos: 2 łyżki ketchupu łagodnego od JAMAR 4 łyżki jogurtu
Izabelawkuchnirobię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację. Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona(...)Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś mija rok odkąd publikuję posty na tej stronie. Dzielę się tu z Wami moją pasją i pomysłami na gotowanie. Miło mi,że zaglądacie do mojej
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki
Kolorowa kuchnia ElkiSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki(...)wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt
Smakowite DaniaChoć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki(...)wystudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz
Kuchnia domowa Ani