jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml bardzo ciepłej wody, dodajemy olej i wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ładnie się połączy w całość. Stół podsypujemy mąką, ciasto dzielimy i wałkujemy na 4-6 mm grubość. Wycinamy kółka i nakładamy farsz, uważając żeby nie ubrudzić brzegów farszem. Ja lubię duże pierogi, więc najpierw zrobiłem/wyciąłem(...)już wkładamy do pieca. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C/ 20-25 minut funkcja góra dół Po upieczeniu serwujemy gorące do czerwonego barszczu. Równie dobrze będą smakowały na zimno w trakcie pikniku, w pracy, w pociągu... Smacznego
chleba naszegopiknikowego koszyka czy plecaka. Chętnie sięgną po nie zarówno starsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia(...)kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asijogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek(...)minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
Moja Mama Gotujełyków poczujecie jego zbawienne działanie (zrobi się ciepło) a po 15 minutach Wasze nogi staną się mięciutkie. Niestety, za pół godziny pobiegniecie po następny, gdyż a – znów będzie Wam zimno, b – podobnie jak w przypadku szampana, efekt działania napoju jest krótkotrwały. Jako żeglarka i fanka rumu osobiście proponuję Lions Punč, koniecznie właśnie z rumem. :) Czesi to naród bardzo sympatyczny, wesoły(...)spożywających punč jeszcze przed 10-tą rano. Jest naprawdę wesoło … :) Koniecznie spróbujcie również Trdelník ! Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane
Garniec MagaliePierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy(...)łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasisię na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki: 40 g masła + trochę masła do smażenia 400 g mąki 4 jajka 400 ml mleka sól Nadzienie: koperek 400 g wędzonego łososia(...)innego jak majonez z przyprawami, jednak śmiało można ją zastąpić zwykłym majonezem. Przygotowanie: Naleśniki: Roztapiamy w garnku masło i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, co czasami się zdarza i zależy w dużej mierze od mąki to dodajemy trochę wody. Ciasto musi być jak gęsta śmietana. Smażymy naleśniki na średniej wielkości patelni, powinny być
KasiaiKrzysiu.plświętowałam koniec sesji, a tu zaraz zacznę zajęcia, to były aż 4 miesiące wolnego. Już robi się chłodno, lecz całe szczęście ostatnio słyszałam jak wlewali wodę do kaloryferów, z zimna nie umrę - a jestem strasznym zmarźlakiem. Całe szczęście humor poprawia ogromna ilość dyń na straganach, a w szczególności, że udało mi się zakupić dynię makaronową, której nigdy wcześniej nie udało(...)innego sprzętu, a w przypadku dyni makaronowej wystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci
Be Fit Be Strongskładniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek
Domowy Smak JedzeniaSkładniki pozostałe: 25-30 herbatników 100 ml wódki Biszkopt (jako pierwsze pieczemy biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html ) Przygotowanie: Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody(...)zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna. Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła
Sprawdzone przepisy kulinarnepołowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady 150 g mascarpone 150 g białej czekolady 300 g śmietany kremówki Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić . Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć. W misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone. Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku
Piekarz-Kucharz-Garkotłuklistki mięty do ozdoby pieprz Wykonanie: Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, parmezanem, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy je Vegetą Natur (około 1 czubata łyżeczka). Smarujemy ręce oliwą, aby ciasto nam się nie przyklejało i wylepiamy nim dno i ścianki silikonowych foremek na muffinki. Wkładamy je na 35 minut do piekarnika nagrzanego(...)końcówka do kremów, dzięki temu uzyskamy estetyczny wygląd. Wierzch kremu zdobimy kuleczkami groszku, kwiatkami z marchewki, miętą, koperkiem i kwiatami jadalnymi. Można podawać zarówno na ciepło, jak na zimno, Smacznego
Quinoa Raz!Witajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień
Zdrowie i pysznie na talerzupokrojony nie ugotowany makaron ! :D ) Tak wyłożone placki zostawiamy do lekkiego przeschnięcia , podkreślam do lekkiego gdyż jeśli ciasto wyschnie nam za bardzo, nie będzie dało się pokroić. 3. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę lub deskę do krojenia, obsypujemy obficie mąka z obydwu stron, zwijamy w rulon i kroimy na cieniuteńkie niteczki jeśli do rosołu, lub na grubsze jeśli do innych(...)jeśli jest całkowicie suchy chowam do papierowych torebek i tak też przechowuje do około 3 tygodni. Makaron gotuje w osolonej wodzie przez około 5 minut, ugotowany odcedzam i przelewam zimna wodą
Gotowanie...to proste !patelnię wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny ( podobnie jak szpinak ). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką(...)pieczenia. Na każdym kawałku umieszczamy dodatkowo plasterek sera. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 20 minut. Do zarumienienia. Bułki są przepyszne na ciepło i na zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyosobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 3/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki inuliny 2 łyżki curry 2 łyżki(...)mieszamy z wodą i oliwą, tak aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy cisto na 2-3 godziny. Po tym czasie mieszamy je i jeśli jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast
Quinoa Raz!