ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:310/444)

Pierogi z kaszą gryczaną, z piekarnika 146

jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml  bardzo ciepłej wody, dodajemy olej i wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ładnie się połączy w całość. Stół podsypujemy mąką, ciasto dzielimy i wałkujemy na 4-6 mm grubość. Wycinamy kółka i nakładamy farsz, uważając żeby nie ubrudzić brzegów farszem. Ja lubię duże pierogi, więc najpierw zrobiłem/wyciąłem(...)już wkładamy do pieca. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C/ 20-25 minut funkcja góra dół Po upieczeniu serwujemy gorące do czerwonego barszczu. Równie dobrze będą smakowały na zimno w trakcie pikniku, w pracy, w pociągu...  Smacznego

chleba naszego
Wytrawne muffinki owsiane z salami, fetą i kukurydzą 188

piknikowego koszyka czy plecaka. Chętnie sięgną po nie zarówno starsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera.  Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia(...)kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
Babeczki jogurtowe z truskawkami 125

jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek(...)minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.  Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy.  Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami.  Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami).  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy

Moja Mama Gotuje
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 151

łyków poczujecie jego zbawienne działanie (zrobi się ciepło) a po 15 minutach Wasze nogi staną się mięciutkie. Niestety, za pół godziny pobiegniecie po następny, gdyż a – znów będzie Wam zimno, b – podobnie jak w przypadku szampana, efekt działania napoju jest krótkotrwały. Jako żeglarka i fanka rumu osobiście proponuję Lions Punč, koniecznie właśnie z rumem. :) Czesi to naród bardzo sympatyczny, wesoły(...)spożywających punč jeszcze przed 10-tą rano. Jest naprawdę wesoło … :) Koniecznie spróbujcie również Trdelník ! Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane

Garniec Magalie
Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem 171

Pierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli  farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy(...)łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z łososiem 124

się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki: 40 g masła + trochę masła do smażenia 400 g mąki 4 jajka 400 ml mleka sól Nadzienie: koperek 400 g wędzonego łososia(...)innego jak majonez z przyprawami, jednak śmiało można ją zastąpić zwykłym majonezem. Przygotowanie: Naleśniki: Roztapiamy w garnku masło i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, co czasami się zdarza i zależy w dużej mierze od mąki to dodajemy trochę wody. Ciasto musi być jak gęsta śmietana. Smażymy naleśniki na średniej wielkości patelni, powinny być

KasiaiKrzysiu.pl
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 205

świętowałam koniec sesji, a tu zaraz zacznę zajęcia, to były aż 4 miesiące wolnego. Już robi się chłodno, lecz całe szczęście ostatnio słyszałam jak wlewali wodę do kaloryferów, z zimna nie umrę - a jestem strasznym zmarźlakiem. Całe szczęście humor poprawia ogromna ilość dyń na straganach, a w szczególności, że udało mi się zakupić dynię makaronową, której nigdy wcześniej nie udało(...)innego sprzętu, a w przypadku dyni makaronowej wystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci

Be Fit Be Strong
rydze po cygańsku 339

składniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 202

Składniki pozostałe:  25-30 herbatników 100 ml wódki Biszkopt (jako pierwsze pieczemy biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html ) Przygotowanie:          Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem  http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody(...)zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.  Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tort minecraft - wyzwanie 341

połowę.  Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję  do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady  150 g mascarpone 150 g białej czekolady 300 g śmietany kremówki Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić .  Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć.  W misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone.  Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Groszek z marchewką w wersji "wiosenna łąka" 109

listki mięty do ozdoby pieprz Wykonanie:    Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, parmezanem, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy je Vegetą Natur (około 1 czubata łyżeczka). Smarujemy ręce oliwą, aby ciasto nam się nie przyklejało i wylepiamy nim dno i ścianki silikonowych foremek na muffinki. Wkładamy je na 35 minut do piekarnika nagrzanego(...)końcówka do kremów, dzięki temu uzyskamy estetyczny wygląd. Wierzch kremu zdobimy kuleczkami groszku, kwiatkami z marchewki, miętą, koperkiem i kwiatami jadalnymi. Można podawać zarówno na ciepło, jak na zimno, Smacznego

Quinoa Raz!
Sałatka z łososia, brokuła i mozzarelli 135

Witajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowy Makaron Krok Po Kroku 428

pokrojony nie ugotowany makaron ! :D ) Tak wyłożone placki zostawiamy do lekkiego przeschnięcia , podkreślam do lekkiego gdyż jeśli ciasto wyschnie nam za bardzo, nie będzie dało się pokroić. 3. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę lub deskę do krojenia, obsypujemy obficie mąka z obydwu stron, zwijamy w rulon i kroimy na cieniuteńkie niteczki jeśli do rosołu, lub na grubsze jeśli do innych(...)jeśli jest całkowicie suchy chowam do papierowych torebek i tak też przechowuje do około 3 tygodni. Makaron gotuje w osolonej wodzie przez około 5 minut, ugotowany odcedzam i przelewam zimna wodą

Gotowanie...to proste !
Bułki zawijane, faszerowane chorizo, jarmużem i serem 99

patelnię wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny ( podobnie jak szpinak ). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką(...)pieczenia. Na każdym kawałku umieszczamy dodatkowo plasterek sera. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 20 minut. Do zarumienienia. Bułki są przepyszne na ciepło i na zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 117

osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 3/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki inuliny 2 łyżki curry 2 łyżki(...)mieszamy z wodą i oliwą, tak aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy cisto na 2-3 godziny. Po tym czasie mieszamy je i jeśli jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania