ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:352/444)

Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi + film 193

Fantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 201

Sezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini. Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce(...)przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kasza jaglana z jabłkiem i miodem w anyżowym aromacie 131

Dzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie

Smaki Ewy
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 153

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis

Niezły Młynek
Jibneh shelal - syryjski ser 224

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowiec z kremem dyniowym 177

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skóry , kroimy na małe kawałki i gotujemy w malej ilości do miękkości. Miękką dynie blendujemy na puree. Żelatynę zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(żelatyna napęcznieje ok. 5 min.), następnie podgrzewamy,aby żelatyna się rozpuściła. Serek miksujemy z cukrem, gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy wystudzone puree z dyni

Różne smaki w kuchni
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 122

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek(...)nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego, ale równie smaczna jest na zimno. Fanom dyni polecam także przepis na  aromatyczną dynię hokkaido

My Chcemy Jeść
Orzechowiec z kremem dyniowym 241

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci. Miękka dynie blenderujemy na puree. Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila. Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni

Słodkości i nie tylko
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 219

kocham słodycze Desery są niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona(...)schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem. Gotowy krem wlewamy do miseczek i podajemy na zimno lub ciepło posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka 3 żółtka skórka z cytryny 1 laska cynamonu cynamon w proszku

Słodkie okruszki
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 148

uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.       Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni(...)uzyskania złoto-brązowego koloru. Posypujemy pozostawioną porcją sera i dopiekamy kolejne 2-3 minuty, do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! 204

rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np suchym grochem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180C piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy nasze wypełnienie do tarty. Farsz 3 żółte cebule 2 czerwone cebule 2 szalotki 1 ser camembert 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ostrej papryki chilli łyżeczka suszonego tymianku(...)piekarnika na 180 C na 15 minut, ostatnie 5 minut było z grzałką górną tak żeby kiełbasa się przypiekła i ser zarumienił. Podajemy tartę od razu, ale szczerze na zimno też pysznie smakuje. Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na: www.odadojakosci.pl A nawiązując do produktów

Kuchnia na wzgórzu
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 127

porwać z motyką na słońce i wiedział, że problemu spóźniającej się komunikacji publicznej nie da się rozwiązać, bo jest to jej niezbędny atrybut, natomiast ulżyć czekającym ludziom stojącym na zimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 115

mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy potrzebować także(...)Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka i obsmażyć ze wszystkich stron w karmelu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowana sałatka warzywna z kurczakiem i halloumi 187

Pogoda nam ostatnio nie dopisuje, ale to nie znaczy, że mamy nie czerpać przyjemności z grillowania. W moim domu ostatnio aktywnie używamy grilla elektrycznego, kupiliśmy takiego

Niezły Młynek
Sernik na zimno z porzeczkami 122

tudzież choćby rowerek lub bieżnia. Po pracy sprzątają całe mieszkanie, zapraszają znajomych na obiady, robią sobie maratony filmowe i piją wieczorne piwka z przyjaciółmi w różnych miejscach. Pieką wymyślne ciasta, dekorują balkony na wiosnę, układają kompozycje z kwiatów, koszą trawniki, robią remont w kuchni, wymieniają okna, malują ściany. Wyjeżdżają na wakacje, nad morze na weekend, pochodzić po górach, pojeździć(...)czytać moje wypociny to jestem Wam wdzięczny i postaram się pisać nie rzadziej niż teraz. A ostatnio w całym moim zaganianym życiu znalazłem czas na rewelacyjny sernik na zimno. Ja akurat zrobiłem go z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, ale możecie użyć dowolnych owoców, swoich ulubionych. Porzeczki akurat dają fajny kwaskowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
dietetyczny kompot z rabarbaru 235

niesamowity przysmak, jednak bez cukru nikt by mnie nie przekonał do walorów naszego dzisiejszego bohatera. Dzisiaj potrafię docenić jego kwaśny i cierpki smak, który czyni go idealnym dodatkiem do ciast oraz składnikiem pysznego kompotu. Co więcej jest dobrym źródłem witamin C, K oraz minerałów: wapnia, manganu i potasu a w 100g produktu zawiera ok. 21 kcal. Co prawda posiada(...)przelać przez sito, aby oddzielić włókna rabarbaru od napoju, jednak osobiście preferuję wersję „nieoczyszczoną”. Dodatkowy błonnik w diecie to nic złego. Świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Smacznego Do zimnego kompotu możemy dodać liście mięty. Kompot odstawiony na kilka godzin do lodówki stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający

Gar Zdrowia

Proponowane wyszukiwania