ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:360/444)

Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 159

Tą tartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami

Quinoa Raz!
Erytrytol (E 968) - substancja słodząca 0 kcal 105

Zapewne już znacie ksylitol ( recenzja ), zwłaszcza, że wykorzystujemy go w naszej domowej cukierni. Jednak mało kto wie o jego kuzynie erytrytolu , który jest ulepszoną jego wersją

Candy Pandas
Zapiekanka jaglana przekładana owocami 91

Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie  Jako wielka miłośniczka wszystkiego

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka jaglana przekładana owocami 123

Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie  Jako wielka miłośniczka wszystkiego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 334

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś

Gotuję Testuję
Zielone smoothie ze szpinakiem 157

Zielone smoothie ze szpinakiem to dietetyczny koktajl dostarczający nam niezbędnym mikro i makro- elementów. Szpinak jest bogaty zarówno w beta- karoten, potas i żelazo. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielone smoothie z limonką 149

Zielone smoothie z limonką to orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Swój wyjątkowy i oryginalny smak będzie zawdzięczać odrobinie soku z limonki. Tak przygotowane smoothie możecie wypić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ptysie z różaną masą bezową 157

jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Miskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy do smaku wodę różaną i studzimy, dalej ubijając (masę można teraz zabrawić). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni

mojewypiekiinietylko
Wyzwanie miesiąca: suflet 125

jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy. Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu(...)foremek, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Siedzę sobie przed monitorem, i zerkam za okno - ciemno, zimno i paskudnie. Śnieg nie chce spaść, a mi nie chce się wychodzić z domu. Suflet jest już tylko wspomnieniem, za to niedługo po domu rozejdzie się zapach kolejnego chleba... To zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konopie - właściwości zdrowotne, żywność :) 154

polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach.  CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi(...)dodatek do owsianek.  maksymalne dzienne spożycie dla dzieci w wieku: 2-6 ⟶ 2-4 łyżeczki 6-12 ⟶ 4-8 łyżeczek OLEJ KONOPNY To wysokiej jakości olej tłoczony na zimno, o orzechowym smaku. Niefiltrowany, poddany naturalnemu procesowi sedymentacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega 3 i omega 6. NNKT są odpowiedzialne za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek

Zdrowie na języku :P
Śliwkowa niedziela - cobbler 104

Niespieszna, lutowa niedziela. Ten kto może tonie w pieleszach do południa :) Dzisiejsza niedziela nie obfitowała specjalnie w słoneczne promienie, ale pachniała cynamonem i śliwkami, których ostatnią

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Deser dwa musy: chałwowy i malinowy 111

Robiłam już podobne połączenie smakowe, jednak zazwyczaj wybierałam drogę na skróty czyli na wierzch deseru po prostu układałam rozgniecone maliny lub dżem. Tym razem pokusiłam się

Relaxtime
Pieczona owsianka z bananem i truskawkami 117

Niezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser.  Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Koszt: Tanie Dziś będzie wpis wyjątkowy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami 167

oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków, wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku. Tak przygotowane bułeczki(...)żółtego sera jak np. cheddar, gouda, edam czy ementaler. Bułeczki z tego przepisu są maślane, delikatnie czosnkowe, miękkie i puszyste. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe. Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej . Upiec. Schłodzić. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do czasu podania . Bezpośrednio przed podaniem wstawić do piekarnika

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy z grzybami 154

Uwielbiam domowe wyroby, ponieważ "wiem co jem"! Pasztet ten smakuje rewelacyjnie - jest niezwykle aromatyczny, zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco, a u mnie często znika już po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników.  Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik . Polecam! (2 średnie keksówki(...)wysokość - 5,5 cm). Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą od foremki i nie przypalają się podczas pieczenia. Polecam też folię aluminiową Stella .  Dzięki specjalnie tłoczonej powierzchni jest wyjątkowo wytrzymała i żaroodporna

Di gotuje