między zajęciami. Wrócić do domu (mam całkiem spory kawałek)? Bez sensu.. Zasnąć na stołówce? Kiepsko.. Postanowiłam, że pójdę spać do auta! Całe szczęście w środku nie było zimno, na zewnątrz 10 stopni, więc było znośnie. W bagażniku zawsze wożę ze sobą kocyk - wzięłam go, a jako poduszkę posłużyły mi pieluszki tetrowe potrzebne na dzisiejsze zajęcia i mój puchaty(...)wprawieni w smażeniu naleśników możemy nie używać tłuszczu, jeżeli jednak nie jesteśmy pewni naszej patelni, warto delikatnie natłuścić patelnię przy pomocy gazika i przystąpić do smażenia. Z czasem, surowe ciasto staje się coraz gęstsze (przez właściwości lnu), więc warto dolać mleka (jedynie w celu uzyskania początkowej konsystencji) przed smażeniem kolejnych naleśników. Na gotowych naleśnikach kładziemy po dwa plastry sera, ciepłą
Be Fit Be StrongKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasami zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik. Sernik, jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po prostu się nie chce, bo
Z Kuchni Do KuchniDESERY NA WALENTYNKI Ten wpis jest głównie dla osób, które obchodzą Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Oni wiedzą, że Walentynki wypadają jak co roku – 14 lutego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj publikuję pierwszy z nagrodzonych przepisów. Justyna, przysyłając przepis na konkurs, tak opisała swój sposób na kulinarne świętowanie Nowego Roku: tak się składa, że 3 stycznia
W mojej kuchniniesamowite! Łukasz Czepiela zajął aż 5. miejsce, a od podium dzieliły go zaledwie 0,2 sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się(...)wody) ½ szklanki wrzącej wody Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Jagody opłukać, dobrze osączyć na ręczniku papierowym. Owoce rozsypać równomiernie na stężałej warstwie kokosowej, zalać zimna galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! * Puszkę mleka schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce. Zimną wyjąć z lodówki, ostrożnie odwrócić do góry dnem. Puszkę otworzyć, wodę przelać do osobnego naczynia
Pełny talerzmożna zobaczyć tutaj i tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy(...)Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc. Razem ze mną serniki piekli: Joasia - Sernik śmietankowy Barbara - Jagodowy sernik na zimno Agnieszka – Sernik Maryny Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda - Sernik czekoladowy Marzena- Sernik
Moje domowe kucharzenieksiąg dziesięć (łac. De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa custard – francuskie określenie croustade pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu British(...)garnek z sosem, wystudzić szybko mieszając, a następnie przecedzić przez gęste sitko. Bezpieczniejsze, ale dłuższe, jest podgrzewanie sosu w kąpieli wodnej. Moja rada Sos możesz serwować na ciepło lub zimno. smakowitehistorie.com Artykuł Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comksiąg dziesięć (łac. De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa custard – francuskie określenie croustade pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu British(...)garnek z sosem, wystudzić szybko mieszając, a następnie przecedzić przez gęste sitko. Bezpieczniejsze, ale dłuższe, jest podgrzewanie sosu w kąpieli wodnej. Moja rada Sos możesz serwować na ciepło lub zimno. smakowitehistorie.com Artykuł Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comPudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smaczne PotrawyJutro Andrzejki, a już niedługo Sylwester i karnawał. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę, który przywiozłam z Kolumbii. Tam nie mogłam go
Quinoa Raz!foremce do wystygnięcia i zbicia się. Jeśli zaczniemy wyjmować ciepły pasztet z foremki, z dużym prawdopodobieństwem, zacznie się rozpadać. Z czym podawać pasztet ? Pasztet możemy jeść samodzielnie na zimno jak i na ciepło. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami jak musztardy, chrzan, ćwikła czy wszelkiego rodzaju pikle oraz sosy. Przepisów na pasztet jest masa. Ja zazwyczaj robię podobny do tego(...)Notatki Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smaczne PotrawySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć
KreatywnePiny