Pudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smaczne PotrawySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć
KreatywnePinyprezentował się na półmisku i dodawał daniu koloru. Sama roladka niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji na zimno. Zdecydowanie do tej grzanki wolała bym parfai. Kolejna przystawka była na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie. Podano nam bowiem(...)truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków, kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka
kolorowotorcikowotego najlepszym przykładem. Pogacse ziemniaczane Pamiętam kiedy pierwszy raz wybrałam się na wycieczkę na Węgry. Był październik. Pogoda jaka nas wtedy zastała w Budapeszcie była wręcz wymarzona. Nie za zimno, nie za ciepło, brak deszczu – jednym słowem warunki idelane na zwiedzanie. Zwiedziliśmy miasto na ile to było możliwe do zrobienia w dwa dni. Było co zwiedzać bo jak wiadomo(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć
mecookspewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)masło, wymieszać. Dosać śliwki, smażyć kilka minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ostudzić, wyjąć cynamon. Śliwki ułożyć na puddingu, polać resztą karmelu. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! I tak, wiem, że jeszcze wczoraj pisałam, że nie chce mi się pisać. No ale sami rozumiecie - urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczony sernik na kruchym spodzie z herbatników z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi. To połączenie, które musi smakować. Oczywiście do galaretki można dodać inne ulubione owoce
Oryginalny smakW sobotę wyjeżdżam nad morze na zasłużony wypoczynek. Będą to pierwsze wakacje ze Spinsonem. W zeszłym roku jakoś nam się nie złożyło migrować w celach rekreacyjnych
Kuchnia po mojemuGdy robię małe przyjęcie dla znajomych, zawsze staram się przygotować ciekawe przekąski. Bardzo często pojawiają się takie oto miseczki, upieczone z mąki z czerwonej soczewicy z
Quinoa Raz!Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź
KreatywnePinyjego dłoniach błyskał srebrny breloczek… To było w Boże Narodzenie. Białe, mroźne, takie, jak z bajki. Stała w parku przy cudnie oświetlonej jasnymi światełkami choince i przytupywała z zimna. Kiedy zauważyła zbliżającą się ku niej postać, nie rozpoznała go od razu. Ujrzała niepewny uśmiech wesołego mężczyzny, który nieśmiało podniósł dłoń w geście powitania. Jej zarumienione policzki otarły się delikatnie(...)Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem
Raj dla PodniebieniaJeśli za oknem tak zimno, to co najlepiej potrafi rozgrzać? Aromatyczna zupa! Zupa krem z buraków i soczewicy nie dość, że dobrze smakuje, to też nie jest skomplikowana do wykonania. U mnie w wersji z czosnkiem, żeby jeszcze bardziej rozgrzewała. Dodałam też podprażone pestki słonecznika i pokruszoną fetę. Całość jest naprawdę sycąca. A zupa idealna do zabrania w pojemniczek(...)Podajemy z podprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/rozgrzewajaca-zupa-krem-burakow-soczewicy/ MieszamWGarnku Artykuł Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKobiet przygotowałam sobie dziś ciasto. Carbonara cake , bo to o nim właśnie mowa to tak naprawdę tradycyjna, popularna carbonara , jednak podana w niecodziennej formie – zapiekana i podawana jako ciasto lub muffinki. Dzięki temu możemy z łatwością zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowując tę potrawę zaczęłam się zastanawiać nad jej genezą. W sumie(...)posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Carbonara cake najlepiej smakuje na ciepło, ale równie dobrze można ją jeść w wersji na zimno. Smacznego Artykuł Carbonara cake pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnilubimy. Krótko, gwałtownie i bardzo intensywnie. Prawda? :) Ale wystarczy, że pojawi się chmurka na niebie, że słonko zblednie, a temperatura spadnie o kilka stopni i...zaczynamy narzekać, że zimno ;) I nie mówicie, że tak nie jest ;) Kiedy byłam dzieckiem, najlepsze co można było robić latem, to szaleństwa nad jeziorem. Jak już mama pozwoliła wejść do wody, to ciężko było mnie(...)wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu
Codzienna kuchnia niecodziennanikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)botwinkę i pestki dyni, połączyć. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Aktualnie sezon na szparagi w pełni, więc myślę sobie, że trzeba by pokusić się również o wykonanie oryginalnej wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSobota. Za oknem deszcz. Pierwszy dzień jesieni. Moja kuchnia otwarta już od rana. Wspólnie przygotowujemy śniadanie, moja córka robi samodzielnie swoją pierwszą jajecznicę. Mąż przysuwa jej
Raj dla Podniebienia