hińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane(...)przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór. * *Przepis od Facet i Kuchnia , zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „ Apetyt na Francję
Food Squaredelikatny deser z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex . Nazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe. Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym. Warto jeść jak najczęściej te zdrowe owoce(...)masłem i posypanych cukrem.** Wylej na wierzch przygotowaną masę serową. Na wierzchu ułóż po kilka jagód. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. *Lub mielonego twarogu sernikowego, ale gładkiego, mazistego, o dość luźnej konsystencji. ** Na przykład kokilek do crème brûlée. Możesz również użyć jednej dużej foremki zamiast małych kokilek. Wydłuż wówczas czas pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idalne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami, raz z truskawkami, w sytuacjach(...)gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża
Fitsweet.mepewno kojarzycie bardzo popularną odmianę sernika na zimno, a mianowicie „Chatka Baby Jagi”, znaną również jako „Chatka Puchatka”? Jeśli tak, to powinna się Wam spodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej(...)rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek
MyCookBook.plzrobiłam całe trzy warstwy. Sękacz to tradycyjne ciasto, którego historia wypieku sięga średniowiecza, chociaż technika pieczenia ciasta na rożnie nad otwartym ogniem, znana była od czasów prehistorycznych. Sękacz to ciasto biszkoptowo – tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem, na obracającym się rożnie w kształcie wałka lub wydłużonego stożka. I teraz mogę wrócić do Ziołowego Zakątka koło Korycin. Zaczęło się od wizyty przy(...)można w karczmie, w której wykorzystuje się zioła i kwiaty z własnego ogrodu. No i najważniejsze ;) , na miejscu można zaopatrzyć się w zioła, przyprawy ziołowe, herbatki, oleje tłoczone na zimno, konfitury, przeciery.....a wszystko z ziół, warzyw i owoców z nieskażonych terenów. Wśród wielu produktów,można trafić na perełki: olej z dzikiej róży (tłoczony jest z pestek owoców róży, które
królestwo garówincydentalne, ale… Szkoda, że koleżanka mojej siostry nie doczytała mojego komentarza do zdjęcia, w którym dodałam, że wszystko musiałam wyrzucić (łącznie z Mańkiem, który wyleciał z kuchni) i piec ciasto od nowa. Ale jakoś tak jest, że ludzie, którzy nas nie znają i którym nie daliśmy do tego prawa, mają najwięcej do powiedzenia na nasz temat i pozwalają sobie(...)mamy, lecz także są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka. Tyle, w dużym skrócie, znalazłam w poradniku . A jak wykorzystać te nasiona w kuchni? Do wszelkich puddingów, żelowania potraw na zimno, zagęszczania deserów chia nadaje się świetnie. Ja proponuję Wam pierwsze kulinarne spotkanie z chia podczas przygotowania deseru malinowo-kokosowego według pomysłu Dorotus. Mam nadzieję, że polubicie chia. Warto. Nie tylko
W mojej kuchnistan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął(...)samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji
charlotte gotujeDziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji
Kawa z mlekiemSerową roladę uwielbiam i zawsze musi się ona pojawić przy okazji wszelakich większych imprez czy świąt. Zawsze gdy tego typu wpis pojawia się na blogu piszę
Smaki Na TalerzuJak już wiadomo, biorę udział w kampanii Jogobella w serwisie trnd.pl. W kampanii biorą udział 3 rodzaje jogurtów w rożnych smakach. Każdy pyszny na swój
Życie zaczyna się w kuchnipodobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna(...)być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną). ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony; w centrum góruje Sagrada Familia Sagrada Familia -wciąż
Weekendy w domu i ogrodziesię, że nie znalazłam się w gronie dotkniętych straszliwymi trąbami powietrznymi, huraganami. Ludzie Ci stracili większość swego dobytku albo uległ on zniszczeniu, a ja co? Narzekam na deszcz i zimno! Strasznie to niedojrzałe i samolubne. Przerzucam kolejne strony wczorajszej gazety. Polityka? Bzdury. Wydarzenia ze świata? Zatrzymuję się na moment, ale już wertuję dalej. Same smutne wiadomości. Nic wesołego(...)mąki. Mieszam i odstawiam do podwojenia objętości. Mąkę przesiewam do miski wraz ze szczyptą soli. Wbijam jajko, dodaję resztę cukru, mleka, na końcu wyrośnięty zaczyn i wszystko wyrabiam. Kiedy ciasto jest zbyt ciasne, gęste, należy dodać odrobinę ciepłego mleka. Dorzucam także banany, łączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową
W kuchni Karmel-itkiOwoce zapiekane pod koglem moglem Wiem, wiem w tytule jak byk jest napisane „ciasto na niedzielę”, a ja wam tu serwuje deser Całkowicie zdaję sobie z tego sprawę i winę biorę na siebie ale po prostu musiałam pokazać ten deser, ponieważ idealnie pasuje do drugiej części tytułu, ze względu na szybkość jego przygotowania. Kogel mogel to dość popularna(...)masę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do kokilek wrzucamy owoce i zalewamy je masą. Pieczemy 10 minut (najlepiej jak wierzch delikatnie się zarumieni). Podajemy na ciepło – bo na zimno nie przetestowałam Tak jak wspomniałam deser w odpowiednich ilościach nie jest aż tak bardzo kaloryczny. Jedna kokilka to 160 kcal. Cukier i żółtka czyli kogel mogel Słodki, ekspresowy deser Deser
RelaxtimePrzepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie(...)miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami
Z Kuchni Do KuchniŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujezdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję – to danie pełne zdrowych węglowodanów. Składniki na 2 – 3 porcje(...)naczynia i bardzo dokładnie zblendować na gładki budyń. Gotowy deser przełożyć do miseczek, podawać z posiekanymi orzechami, polać odrobiną syropu. Budyń świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! Zapisz
Even Better FoodKiedy robi się zimno na dworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z czekoladą,który został połączony ze śliwką mmm pysznie to się czytało a jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać(...)czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych
Kubki smakumyślałam nad tym sernikiem. Musiałam wykorzystać serek przed wyjazdem, pomyślałam więc, że przygotuję dla mojej Rodziny sernik (po przyjeździe okazało się, że Mama również jeden przygotowała - na szczęście na zimno, więc nie było najmniejszego problemu z pochłonięciem obu). Najpierw chciałam upiec taki typowo zimowy, ciężki, koniecznie czekoladowy. Później pomyślałam, że przydałoby się, choćby i najlżejsze, tchnienie wiosny. I wtedy przypomniałam(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedorastam), kilkanaście nowych książek (niestety, nie kulinarnych - C. stanowczo zażądał zakupu literatury fachowej w języku również dla niego zrozumiałym). Wszystkiemu towarzyszyła zaskakująco przyjemna pogoda (tym dotkliwsze wydało się duńskie zimno po powrocie do domu); podsumowując, jestem z tego wyjazdu szalenie zadowolona. Chciałabym zacząć już planować kolejny, ale niestety - tym razem będzie to dużo bardziej skomplikowane, tyle przed nami niewiadomych(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrze