ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:365/444)

Czekoladowe walentynki 185

wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy(...)rysując zawijasy lub dowolny wzór np. silikonową szpatułką. Wierzch bloku czekoladowego ozdabiamy bakaliamy. Całość wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mój stał w zimnie ok. 7 godz. i wtedy nadawał się już do wyjęcia z formy, ale nie był do końca stwardniały. Jeśli będziecie przygotowywać jedynie podstawową wersję, to po rozpuszczeniu masła, golden syrupu

Ratunku obiad
Tort - kort tenisowy. Jak zrobić cukier puder? W przepisie kilka różnych porad 141

cukier puder zrobiony w malakserze będzie tak drobniutki, jak z młynka do kawy. Z malaksera będzie miał trochę grubsze ziarenka, ale też doskonale nadaje się do sernika na zimno. Ja zastowałam właśnie tę drugą opcję, z malakserem. Cukier puder z tego urządzenia zdał egzamin na szóstkę :) Składniki na niedużą formę o wymiarach mniej więcej 20x25 cm. Wyszło nam 9 porcji(...)szaszłyków skracamy mniej więcej na podwójną wysokość siatki w taki sposób, aby zaostrzoną końcówkę patyczka mozna było wetknąć głęboko w sernik Przeplatamy przygotowane patyczki siatką i wbijamy w ciasto Ciasto wkładamy ponownie do lodówki, żeby galaretka mocniej się zsiadła A potem wbijamy dwie świeczki - jedna świeczka to jubilat:) a druga, na torcie przygotowanym przeze mnie to Roger Federer:) Jubilat "zgasił

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybki letni deser 218

zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam. Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności(...)ramionka i zeszła mi skóra z nosa, Ptysia na spacerach biegała cała dzika, a C. obtarł sobie stopy w sandałach... Później kilka dni szaro-ponurych, i choć nie było zimno, to brak słonka zdecydowanie nam doskwierał... Teraz znów cieszymy się ciepłymi promykami, i planujemy dzień na plaży. Żeby tylko słonko nie zrobiło psikusa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 150

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretkowiec 283

  Bez pieczenia, bez wyszukanych składników, po prostu najzwyklejszy galaretkowiec na mleku. Zapewne pamiętacie ten przysmak z młodzieńczych lat :). Można użyć dowolnych kolorów i smaków 

Nastoletnie Wypiekanie
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 236

rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni(...)zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę dekorujemy wedle upodobań. Propozycja smakuje zarówno od razu po wyjęciu z piekarnika jak i na zimno. Smacznego, kochani.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore

Symfonia Smaków
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 121

mną wyzwanie i poszukiwanie nowego zajęcia... mam nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się(...)czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 167

mną wyzwanie i poszukiwanie nowego zajęcia... mam nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się(...)czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni

Cooking Monster
sernik w 4 kolorach na zimno 173

na średnią tortownicę : - 1 kilo zmielonego twarogu - 4 jajka - 1 laska wanilii - 3 czerwone galaretki  - 1 zielona galaretka - 2 łyżki żelatyny - 7 łyżek cukru pudru

Pasje Jolki
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 135

Pią­tek! Jaki wspa­niały dzień. Słońce świeci jak zwa­rio­wane choć wciąż zimno, ale co tam już bli­żej wio­sny niż zimy. Dla­tego dzi­siaj z rado­ścią upie­kłam cia­steczka koko­sowe z cze­ko­ladą. Ciastka wyszły wyśmie­nite. Prawdą jest, że jak czło­wiek ma humor to mu wszystko idzie(...)Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub według piekarnika). Przygotuj dwie duże blachy, najlepiej

codojedzenia
Sernik wiedeński bezglutenowy 315

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia - wystudzony sernik wyjmujemy z formy Sernik wiedeński bezglutenowy, sernik zebra , sernik na zimno , sernik malinowy , sernik tęczowy , sernik z marakują , sernik czekoladowy z wiśniami i wiele, wiele innych – po raz kolejny pojawią się na stołach wielkanocnych… i nie tylko. Wybór zależy

mojewypiekiinietylko
Zamiast barszczu 187

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać. Smacznego! Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Woda po makaronie – jak ją wykorzystać? 213

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 157

Przygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem.  Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu(...)Cebule obrać, pokroić w grube piórka. Marchew obrać, pokroić w krążki lub gwiazdki. Wodę w cukrem zagotować. Do gorącej wody włożyć warzywa i przyprawy, odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, wlać ocet. Kawałki śledzia układać w słoikach na przemian z warzywami, zalać marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Smacznego! #jednazdwunastu

Obiad gotowy
Placki ziemniaczane z pastrami 106

nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne, 100 g produktu wyprodukowano ze 140 g mięsa wołowego. Pastrami smakuje wspaniale zarówno na zimno jak i na ciepło, ale nasi producenci szczególnie polecają podawanie parowanego mięsa. Mięso możemy naparować w parowarze lub po prostu w garnku z wkładką do gotowania na parze. Mięso pokrojone(...)mało w przyprawiony solimy go i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gorące placki przekładamy na talerz, układamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania