Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego, poprzez sernik z rosą, aż po serniki królewskie czy wiedeńskie. Dużą popularnością cieszą się także serniki na zimno, które nie wymagają pieczenia. W tym artykule... Tryb czytania Artykuł Sernik pochodzi
PysiaGotuje.plminut botwinę umyć i pokroić w mniejsze kawałki ułożyć na cieście fetę rozkruszyć i poukładać pomiędzy botwiną jajko wymieszać ze śmietaną/jogurtem doprawić do smaku i wylać na tartę piec kolejne (około) 30 min - do stężenia zawartości :) Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Gotowanie z pasjąposypujemy mąką ryżową i wykładamy nadzienie a z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i 20 min, pieczemy w temp, 170C. Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub na zimno. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina
Kuchnia MagdaLenyMoja przyjaciółka Oliwka przywiozła mi ostatnio całą, wielką siatę aronii z własnego ogrodu. Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję
Ostra na Słodkoprzepyszna tarta, którą można jeść na ciepło, jak i na zimno. Tarta jest bardzo aromatyczna, pożywna a za razem lekka w swojej formie. Do tarty użyłam dużej ilości świeżych ziół i sera, a spód do tarty wykonałam na bardzo delikatnym kruchym spodzie. Zerknijcie sami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 120 g OPTIMA OMEGA 3 - 260 g mąki orkiszowej - 1/2 łyżeczki
SMYKWKUCHNIPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy
Eksperymentalnie.comstopni. Wyjąć patelnię rozprowadzić na niej około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości. Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut. Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować oliwą) i doprowadzić do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno
zadanie-gotowaniePrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy
Eksperymentalnie.comdać więcej nerkowców). Pizza znika na ciepło, jak również na zimno nie potrafi dotrwać do drugiego dnia :) Ponieważ spód do pizzy jest z mąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić
Moja Delicjajest zacząć od półtorej szklanki mleka i po miksowaniu sprawdzić konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji śmietany, nie za rzadkie (tak jak mleko) ale też nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być wystarczająco nagrzana, nie może być zimna. Wlewamy około jednej chochli na dużą patelnie i czekamy, aż naleśnik się
Klasyka Gotowaniaulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi się już zimno pędzę niczym wiatr na ryneczek w poszukiwaniu szarej renety. Gdy już ją upoluję z przyjemnością siadam w domu i zaczynam planować jabłkowe przysmaki. Tym razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze
Wielki apetytłączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki SmakołykiNa moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1
Czerwień i błękitSamosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku. Składniki: Ciasto: 350 g
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym
W Mojej Kuchni Lubięswoje ulubione smaki, o tyle ciężko mi będzie uwierzyć, że tego ciasta ktoś nie zna, nie lubi. Tak, tak, przypuszczam, że po zamknięciu oczu, ponad połowa z Was, zobaczyła SERNIK. Oto i on, puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone
Mój Smak na ŻycieJuż dawno go nie robiłam i naszła mnie ochota na taki serniczek, w necie można znaleźć multum przepisów na serniki na zimno, ze śmietanką 30 %, z
Piekielna Kuchnia PatiProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smakJEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru
Swojskie jedzonkopodaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie
Milion Smakówznikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :) Składniki: Ciasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki
Kolorowy PrzepisownikBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!upatruję sobie nowego najlepszego przyjaciel. Skoro teraz jest mi tak zimno, o zgrozo, co będzie zimą! Kruche babeczki* 12 dag masła 10 dag mąki krupczatki 8 dag cukru pudru Na stolnicy usypuję kopczyk z mąki i cukru, dorzucam zimne masło posiekane na małe kawałki i wyrabiam ciasto. Gdy składniki dokładnie wymieszają się ze sobą formuję z ciasta kulę
Zapiski Młodej ŻonyJak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej. Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też , więc dziś niech
Ostra na SłodkoPieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBanan bardzo szybko pod wpływem zimna zmienia kolor swojej skórki- po prostu staje się czarny. Oczywiście środek jest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami i nutellą, prościej mówiąc naleśniki. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy
W kuchennym oknie EwyApple pie in a cup. Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na ciepło lub później na zimno. Kruszonka
Kulinarny karnet Christopherapodpieczony spód. Zdjąć folię z grochem. Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną. Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno
Sto kolorów kuchnimąki, 1 jajko, 4 żółtka, 1 łyżka oliwy zimna woda szczypta soli Na stolnicy usypujemy z mąki kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie. Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy
W kuchni Karmel-itkipapierze do pieczenia, który wyścieła blachę, w dość dużych odstępach - ciasto urośnie. Jajko roztrzepuję, smaruję nim wierzch wszystkich niby hot-dogów. Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody przygotowanie Kapustę pokrój na mniejsze części, zalej sporą ilością wody i gotuj przez około godzinę – do miękkości. Jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje, dolej jej tak, aby zakrywała kapustę. Tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ kapusta musi wystygnąć. Kiedy kapusta będzie już zimna, dokładnie odciśnij(...)odpowiednio słony i ostry. Czas podsmażania jest różny, ale jest to około 30 minut. Niepotrzebna woda ma nam wyparować, a kapusta lekko się przysmażyć. W tym czasie możesz zrobić ciasto – do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte, puszyste ciasto (wyrabiaj je kilka minut). Po wyrobieniu dobrze jest włożyć ciasto na 15 minut do foliowego woreczka
Via Gustokruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. Składniki na 6 kokilek(...)LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek
Ola la LCHFstężeje udekorować polewą i ponownie schłodzić. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. 10) Podawać udekorowany połamanymi cisteczkami. RADA: Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby ciasteczka miały czas zmięknąć i sernik dobrze się kroił. Artykuł Sernik na zimno z ciasteczkami (Sernik Oreo) pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me