ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:247/444)

Sushi w tempurze 158

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób(...)być bardzo zimna) szczypta soli pół łyżeczki sody (niekoniecznie) Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy). Przygotowanie: Olej podgrzać do 170 °C. Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób. Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu

Food Square
FOCACCIA 87

grilla podczas imprezy. Smakuje podana zarówno na ciepło lub zimno. Focaccię przygotujesz także z dodatkiem gruboziarnistej soli i suszonych pomidorów oraz – zamiast rozmarynu – aromatycznej szałwii. Focaccię warto pokroić w paski lub kwadraty. Taki płaski chlebek maczany w delikatnej oliwie lub oliwie smakowej smakuje świetnie! Focaccia SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej lub włoskiej

Zasmakuj Kuchni
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 277

smak mąki kokosowej lub babki jajowatej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto nakładać łyżką formując małe, cienkie placki. Smażyć z obu stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu

Ola la LCHF
Placuszki z mąki kokosowej 150

masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych

Simply Food
PLACKI ZIEMNIACZANE - PRZEPIS PODSTAWOWY 141

patelnie delikatnie rozpłaszczając, jak większe to analogicznie 2 łyżki.. Ciasto na placki ziemniaczane powinniśmy wykorzystać od razu wtedy placuszki będą miały piękny jasny kolor w środku natomiast jak zostawimy je na później będą ciemne i brzydkie.  Podawać na gorąco z cukrem, śmietaną, sosem lub jak jak na zimno jako przystawka z białym serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem

pieprzny smaczek
Najprostszy przepis na placki z cukinii 128

pietruszki i cebulę. Na patelni z olejem smażymy po łyżce ciasta, obracając po 2-3 minutach, odsączamy kładąc na papier z nadmiaru tłuszczu. Placuszki są bardzo pulchne i aromatyczne. Mają bardzo ważną zaletę w porównaniu do zwyczajnych placków ziemniaczanych, szybciej są gotowe :)  Super przekąska na ciepło i na zimno , z sosem czy bez :) na obiad czy na kolację. Serdecznie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto Krówka - rewelacja 2058

mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut. Masa śmietankowa: Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder.  Wlać zimną galaretkę

Różne smaki w kuchni
Tort Ambasador 238

wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador

Poezja smaku
warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem... 217

nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańskie pierogi empanadas 338

pikantne, z dowolnym nadzieniem. Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam

Mieszam w Garnku
Naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem 236

duże jajka sól, pieprz Farsz: 100g łososia wędzonego na zimno serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej 80-100g zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą

Czerwona Porzeczka
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 160

okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury.  Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek. Jest smaczne

Kubki smaku
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 270

Jeżeli jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę

kawawszklance
Puszyste placki z jabłkami 452

patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też równie smaczne na zimno. Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej

Kulinarne przygody Gatity
Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki 125

Pierożki są doskonałe zarówna na ciepło, jak i na zimno.  Empanadillas con atun,  czyli hiszpańskie pierożki Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na 18 pierożków Składniki: 2 puszki tuńczyka  w oleju 1 cebula oliwa do smażenia 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz szczypta cukru 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas 1 żółtko Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania