ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:249/444)

Jagody leśne w roli głównej 132

garść mięty, posiekanej drobno. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i błyszczące. Jak ciasto chwilę odpocznie, wałkujemy placek, kroimy w paski, nakładamy jeden na drugi, ewentualnie podsypujemy mąką i tniemy nożem w dowolnej wielkości paski. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka sekund od wypłynięcia. Hartujemy makaron w zimnej wodzie i gotowe.  Podajemy na zimno z jagodami, jogurtem lub śmietaną

Leśny Zakątek
CRUMBLE z owocami 170

ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Fiołkowe Talerze
Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik! 150

niepogodę. To danie, które doskonale smakuje na zimno i mieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia

Mango Papaja
Sernik na zimno oreo 255

SERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady  żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki.  Ser przekładamy do miski, miksujemy

Słodkie ciacho
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 147

które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 132

pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może być też bardzo zimna, gdyż nie będziemy w stanie połączyć jej ze śmietaną. Truskawki

mecooks
Drożdżowiec w pikantnej wersji 150

Zwijam w rulon, składając do siebie oba dłuższe boki ciasto. Aby łatwo zmieściło się na blaszce tworzę z niego kształt rogala. Piekę przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam przez mniej więcej 15 minut. I na ciepło i na zimno zaspokoi głód i zadowoli spragnione kubki smakowe

Pichceniomania
Babeczki pizzowe 1009

natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Życzenia noworoczne 188

roku:  Emotikon smile 1. Sernik krówkowy na zimno, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 11/ krowkowy-sernik-na-zimno.ht ml 2. Mleczna kanapka, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 11/ mleczna-kanapka-biszkopt-cz ekoladowy-i.html 3. Mini pączusie z twarogiem, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 10/twarogowe-paczusie.html 4. Galaretkowiec, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 12/ galaretkowiec-ciasto-na-zim no-z.html

Ugotować
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 165

hiszpańskiej,  były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować  i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)    Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować !  Składniki: Ciasto na tortownicę

Wanilia i Kardamon
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 141

gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g

Smaki Przyprawy i Kolory
Skrzydełka w panierce 285

mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

na moim stole...
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 161

powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam.  Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom.  Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską 123

szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami

Mango Papaja
Piróg biłgorajski 180

Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz:   http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze

Anioły w kuchni