ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1932/3191)

Pierogi ruskie 235

będzie miękkie i nie lepiące.wsypać na stolnicę odrobinę mąki i rozwałkować dość cienko ciasto. Formy wycinałam szklanką. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść łyżką, jeśli takiej nie posiadamy. Ser wymieszać z ziemniakami. Cebulę drobno pokroić i zezłocić na maśle. Po ostygnięciu dodać do ziemniaczanej masy i doprawić do smaku. Farsz wykładać na przygotowane wycięte formy i zlepiać.  Wrzucać

ChilliJemy
Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem 147

suchych i mieszamy drewnianą łyżką. Do silikonowych foremek ustawionych na blasze rozdzielamy połowę masy. Następnie do każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto brzoskwiniowe 269

smaku brzoskwiniowym ale można zrobić różne kombinacje smakowe dobierając do owoców odpowiedni smak galaretki. Ciasto podane na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Masa brzoskwiniowa: 0,5 l kremówki 30% 2 galaretki brzoskwiniowe 0,7 l wody Na górę

Ala piecze i gotuje
Bajaderki (Ziemniaczki) 475

pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała

Słodka Strona
pyszne tiramisu bez jajek... 190

zalać wrzątkiem i wlać żołądkową gorzką Figę, wystudzić - ciasto przekroić na połowę, włożyć blat ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki gryczane z makrelą i słonecznikiem 188

wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, wodę i wszystko połączyć, aby powstała gładka masa. Dodać posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym

Kulinarne Inspiracje
Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi 241

oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy Nutellę ciągle miksując. Dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika

Słodka Strona
Babka piaskowa dwukolorowa 226

mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao

Aga w kuchni
Tęczowy sernik 222

jest dosyć słodki, bo został przygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki .   Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Kulinarne przygody Gatity
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 260

misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta masę. Dodać partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 179

jajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z truskawkami 281

widelcem, dać do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód   ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie. Smacznego

pink envelope
Baby cookies z kleiku ryżowego 179

pół słoiczka powideł śliwkowych W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka i miksować do połączenia. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie

Chocolate Muffin Blog
Wąsate babeczki 209

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego

Ciastkozercy
Naleśniki po grecku 421

masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę, zmiksować. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były

Passions hobbies life