Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 185takie grudki ciasta). Kruszonkę przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 6 minut. Teraz czas na nadzienie migdałowe. Do miksera wrzucamy masło z cukrem i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na wystudzoną tarte
Kuchenne Wariacje
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 295olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt jej nie ma) ale zawiera białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli uczula go białko mleka krowiego, to już niestety nie..., wówczas trzeba by jogurt zastąpić np. jogurtem sojowym. Piekłam na ciemnej blaszce 23x33cm. Składniki(...)sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać
Smaczne Zdrowe
czekoladowe ciasto z cukinią 147składników stopniowo dodawać olej, następnie wanilię - cały czas mieszając do mokrej masy dodać wymieszane suche składniki z kwaśną śmietaną - podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach
Gotowanie z pasją
Ciasto czekoladowe 186Wiśni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: 32x22 cm Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej(...)wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszamy krótko i wylewamy do foremki. Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka. Polewa : Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Odczekać 5 minut i polać wystudzone ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchni
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 314zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm) pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka). Po wyciągnięciu ciasta
Mania Wypiekania
Babka piernikowa 188miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta. Zmniejsz obroty miksera dodaj masło orzechowe i wlewaj ciurkiem olej (cały czas miksuj). Teraz wsyp wymieszane składniki suche i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika (wcześniej nagrzanego
Delicious Place
Makowiec japoński 247torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego(...)białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia. Sprawdzając stan upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, nie powinno być przyklejonego na nim ciasta, chociaż patyczek
Kuchcik gotuje
MUFFINKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU 201misce z cukrem i ziarenkami wanilii, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło, śmietanę i 6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wlewaj ciasto do wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych foremek do muffinek, wypełniając je do ¾ ich wysokości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kokosowy sernik gotowany z truskawkami 524Coś dla miłośników serników gotowanych, kokosa i truskawek. Smaczne połączenie w szybkim cieście, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowane na herbatnikach. KOKOSOWY SERNIK: 500 g twarogu zmielonego (najlepiej z wiaderka) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 budyń kokosowy lub śmietankowy 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 160 g herbatników maślanych(...)wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę. Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z galaretką. Tężące truskawki wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto pokroić na kwadraty i przed podaniem nałożyć
https:KKuchniaMniam
Wyniki konkursu! 183Agnieszka - Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy Dynie wielbimy nie tylko za kolor ale głównie za smak i uniwersalność. Podobnie jest z ciastami fasolowymi ale nigdy nie pomyślałyśmy aby to połączyć. Nasza dynia Hokkaido idealnie zgrała się ze strąkami a pomarańczowa nuta nadała całości super odświeżającego smaku mimo, że nie przepadamy za cytrusami(...)jaglano-kokosowa masa jest przepyszna i dostałyśmy na nią kolejne zlecenie ale nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie nadały im nowego pandziego wyglądu :P Wyszło cudnie więc musicie ten efekt zobaczyć niebawem! 6. Zestaw batonów od Bombusenergy Kasia - Warzywne Brownie z Karmelizowanymi Orzechami Włoskimi ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Przepisów na Brownie miałyśmy aż 8! Jednak ciasto od Kasi
Candy Pandas
Lubicie ciasta piaskowe...? 217konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie babki, z pewnością Wam zasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje...Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiemSkładniki:(na keksówkę 8,5x17,5 cm)190 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka190 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytrynlistki(...)mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort w męskim stylu 225pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i zamieszać aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodać w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszać szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 206oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek i mąki dobrze łączy się z mlekiem i ładnie gęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Musi być przykryty folią, w ten sposób, aby folia stykała(...)zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie
Smakowity Blog Kulinarny
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 331innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje... Składniki na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm: CIASTO 4 jaja - duże! szczypta soli 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu - czubate 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta różowego barwnika spożywczego(...)soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy w proszku i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki. Przelać ciasto do formy silikonowej
Grunt to przepis!
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 394przelać do kaszy. Dodać olej. Całość zmielić do momentu, aż cała masa będzie gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie
moj przepis na