ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1929/3191)

Eklerki 205

minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Mleko zagotować z ziarenkami

Opowieści z piekarnika
Konfitura z gruszek z wanilią. 154

laski wanilii. Wsyp gruszki i smaż na małym ogniu. Konfitura będzie gotowa, gdy masa zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   K onfitura z gruszek to doskonały dodatek do twoich ciast, lodów, oraz kanapek

Przepisy i porady kulinarne
Sernik na zimno z posypką czekoladową. 162

żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy od piekarnika. Składniki na masę serową: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 250 ml śmietanki 30 % 3 kopiaste łyżki

Agusiowe smakołyki
Babeczki wielkanocne 177

mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Do ubitej masy dodajemy połowę wcześniej wymieszanej mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia.  Następnie dodajemy śmietanę, resztę mąki  i sok z cytryny. Foremki do babeczek smarujemy masłem  i wysypujemy mąką. Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki możemy

Pyszności Słodkości
Kluski ze szpinakiem 177

rozdrobnionego szpinaku Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej masy.   W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta szpinakowego i wkładamy

kulinarnyswiatdomi
Babka tulipan 191

octu Kilka kropel ulubionego olejku Przygotowanie: Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Następnie   dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki

W garach u Gosi
Babka marcepanowa 182

dodajemy porcjami startą masę marcepanową. Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni

Ala piecze i gotuje
Dyniowe Kwadraty 178

pieczenia, sól, imbir w proszku, oraz cynamon. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Połączyć masę dyniową z mączną,wymieszać kopystką i dodać orzechy/migdały. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie wymiary 20 x 20). Piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto.  WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady

Kopystką po garach
Biscotti – proste ciasteczka włoskie 163

solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i partiami dodajemy do jajek. Mieszamy mikserem. Masa będzie gęsta i lepiąca. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy całość łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blat wysypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto. Zagniatamy, aż ciasto będzie plastyczne. Podsypujemy delikatnie mąką, gdyby cały czas przyklejało się do blatu

Relaxtime
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 352

czasu można zdjąć z ognia. Ja podczas mieszania dodałem jeszcze trochę mleka, bo ciasto było sypkie i nie chciało się połączyć. Konsystencja ma być taka jak na filmie. Zdjąć z kuchenki i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości

Przepisy na domowy ser i chleb
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 153

cukier, wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy

Wielopokoleniowo
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 228

słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez  4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej

SMYKWKUCHNI
Tradycyjne pączki z pudrem 484

się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie

Ogrodnik w podróży
Kluski dyniowe 202

wody jajko sól Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej masy.  W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta dyniowego i wkłądamy

kulinarnyswiatdomi