ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1926/3191)

Posypka cukrowa, serduszka 224

Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!.  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas   miksowania     barwnik spożywczy, dowolne kolory(...)woreczki     folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm.3. Przygotowujemy dużo miejsca i rozwijamy folię aluminiową. Następnie przecinamy

Apetyczna babeczka
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 190

spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania.  SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego(...)masy szpinakowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę i szpatułką rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgranego piekarnika i pieczemy 10 minut. Na blacie rozkładamy 2 kawałki folii spożywczej, tak aby lekko zachodziły na siebie oraz miały wielkość i kształt pieczonego ciasta szpinakowego. Upieczone ciasto wykładamy na przygotowaną folię spodem

cool and minty
Ciasto jabłkowo-budyniowe 169

naczyniu utrzeć margarynę z 1,5 szklanki cukru i żółtkami na gładką masę. Ciągle ucierając, powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z pianą z białek. Budynie z trzech opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały (pół szklanki) cukier. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę, rozłożyć jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Piec

W garach u Gosi
Tiramisu 1265

Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny wcześniej przygotowujemy też krem jajeczny (wcześniej, bo musi ostygnąć – najlepiej trzymać w lodówce przez ½ godziny lub więcej). Żółtka ze słodzikiem i mlekiem ubijamy nad kąpielą wodną – na średnim ogniu. Masę trzeba ciągle ubijać, żeby(...)wyszła nam jajecznica ;) Ubijamy i ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie, ale warto! Sam ten krem powinien być trochę za słodki – po połączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę (można ją odrobinę dosłodzić. Odrobinę!) i pod koniec ubijania dodajemy

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto milky way bez pieczenia + film 479

Ciasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki(...)cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną

Smakowite Dania
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 176

wyglądają ślicznie. Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może(...)wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy

Zasmakuj Kuchni
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 250

czasu brak i przed samymi świętami. Ustaliłyśmy tylko smaki tortu, a resztę pozostawiła mnie.  To był idealny moment, aby zrobić jej niespodziankowy prezent i zmierzyć się z masą cukrową.  Tak o to powstał tort ze szpilką.  Buta robiłam z tygodniowym wyprzedzeniem - etapami.  Najpierw zrobiłam obcas i pozostawiłam go na kilka dni, aby wysechł, następnie kolejne(...)sztuki, ale dziś oddając tort w ręce jubilatki czułam się szczęśliwa...  Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 241

tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka(...)migdałowych  Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w  nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę i dodajemy zawartość garnka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do brytfanki. Obkładamy ciastem również boki formy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Brownie z jagodami 168

Proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto na lato. Z mnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem na małym ogniu, mieszając aż do dokładnego połączenia się masy, zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mąkę, drugą czekoladę posiekaną w mniejsze kawałeczki, jajka i proszek do pieczenia. Połowę jagód łączymy z ciastem i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część owoców wysypujemy na wierzchu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

sama złodycz
Tagatesse – słodzik na bazie tagatozy (Dambert Nutrition) 168

innych zalet. Jakich? Przeczytajcie sami :) Nazwa: Tagatesse – słodzik na bazie tagatozy Firma: Dambert Nutrition Skład: tagatoza 39,9%, izomalt 39,9%, błonnik pokarmowy: inulina i oligosacharydy, sukraloza 0,02% Masa netto: 500g Wartości odżywcze: 100g/ 175 kcal, tłuszcz – 0g, węglowodany – 79,8g w tym tagatoza – 39,9g, w tym poliole – 39,9g, białko – 0g, błonnik – 20,1g, sód – 0g Informacje(...)dlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse  zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie  ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953) – niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy, syntetyczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Uznany za bezpieczny. Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy

Candy Pandas
Naleśniki z serem i rozgrzewającym sosem. 198

lubi. Dziś proponuję takie na ciepło, rozgrzewające. A gdy za oknem na minusie, taki słodki posiłek, który poprawia humor i na dodatek podkręci ciepłotę ciała  jest bardzo wskazany. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku  łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni Nadzienie: 200 g twarogu półtłustego cukier do smaku(...)suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre, ale....pyszne są zatopione w sosie i tak mocno w nim skąpane. Może nie wyglądają tak efektownie, ale jak to ciasto przejdzie smakiem jagód, zrobi się wilgotne  i aromatyczne....tego się

Dieta moja pasja
Babka drożdżowa 345

przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki pszennej 15 dkg masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli(...)drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
PUSZYSTE I PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 184

ciasto robi się bardzo prosto i szybko. Wychodzi delikatne i puszyste. Jogurt naturalny można śmiało zamienić na maślankę  lub kefir i również wyjdzie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 24/22 CM LUB NA MNIEJSZĄ: 4 całe jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka sody szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju cukier wanilinowy lub aromat ORAZ(...)cukrami na białą i puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z sodą. Krótko ubijamy, dodajemy jogurt oraz olej. Miksujemy do połączenia składników i wlewamy na blachę. W odstępach układamy owoce i pieczemy ok 40-50 minut do suchego patyczka. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby owoce nie opadły na spód, warto je przed ułożeniem na ciasto obsypać mąką

Pani na deser
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 212

bazie czarnej herbaty Przygotowanie. Przygotowanie ciasta warto zacząć od zaparzenia herbaty, gdyż w momencie dodawania jej na późniejszym etapie do pozostałych składników powinna być ona zimna. Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wsypać cukier, dodać do niego żółtka po czym ubijać całość mikserem na puszystą masę, około pięć minut. Gdy cukier z żółtkami(...)mikserem. Gdy składniki są już połączone, w osobnej misce ubijamy na sztywno białka dodając do ich ubijania szczyptę soli. Ubite białka delikatnie łączymy łyżką z pozostałymi składnikami. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dziesięć minut. Upieczone ciasto można udekorować czekoladą i posypać kolorowa posypką. Pyszny piernik na bazie

mecooks
Tort kokosowo- ananasowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy z kremem z fasoli. 227

pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka 150g stewii 100g wiórków kokosowych 50g orzechów włoskich Składniki na krem: 250g fasoli cannellini 4 łyżki stewii 80g wiórków kokosowych Dodatkowo: połowa świeżego ananasa Sposób przygotowania: Białka ubij na puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe zmiksuj mikserem(...)kokosowymi. Ananasa obierz a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry tak by łatwo się wyginały. Biszkopt przełóż kremem oraz paroma plastrami ananasa a następnie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta. Na wierzch ułóż plastry ananasa, posyp wiórkami kokosowymi. W przypływie szaleństwa na brzegach ułożyłam jeszcze raffaello jednak jeżeli chcesz by tort był niskowęglowodanowy zrezygnuj z tego składnika

wysmienity