Tort Czekoladowy z Gruszkami 494skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyną się rozpuści. Masę czekoladową odstawić(...)cały czas mieszając, dodawać po łyżce jogurt. 9. Do masy czekoladowej dodać sporą łyżkę śmietanki i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Dodać drugą łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak rozmieszaną masę czekoladową wlać do pozostałej, ubitej śmietanki i wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolity krem. 10. Na biszkopt w blaszce wylać trochę kremu (tak około 1/5 z kremu), wyrównać i na wierzchu
Mała Cukierenka
Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym ) 259robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie wyciętych krążków, wykroić dziurkę - mniejszą foremką lub małym kieliszkiem.Ciastka piec w 180 stopniach C około 10-12 minut(...)ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek."Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu.Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem.* Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych
kolorowotorcikowo
Karpatka 253Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Mega czekoladowe ciasto z cukinią 153Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam ! Składniki: 300 g mąki pszennej 115 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)wanilię i zmiksować. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez
Słodka Strefa
Mazurki do swieconki 251migdalami nawiazujac do migdalowej podstawy mazurka. Mam nadzieje, ze wszystkim obdarowanym beda smakowac :-) Mazurek migdalowo-marcepanowy skladniki na ciasto: 200g zmielonych migdalow 150g brazowego cukru 1 lyzka mleka 2 bialka 1 zoltko 2 lyzki maki dodatkowo: sloiczek konfitury z wisni masa marcepanowa okolo 250g 100g gorzkiej czekolady migdaly do dekoracji wykonanie: Migdaly mieszamy z cukrem i dodajemy do nich bialka
Przysmaki Karolki
Number cake z kruchego ciasta, z kremem kokosowym i dyniowym (bez glutenu, cukru białego) 196ciasto jeszcze miękkie). *Ciasta zostanie trochę więcej w zależności od wielkości i grubości liczb, więc można wyciąć inne kształty ciasteczek do ozdoby. PRALINY 6. Ulubione suszone owoce zalać wrzątkiem na 30 minut, następnie odsączyć i odcisnąć z wody. 7. Do miksera obrotowego/rozdrabniacza dodać owoce, olej kokosowy i ulubione orzechy/nasiona. Całość blendować do uzyskania lepkiej masy dającej się formować w kulki(...)zostawić na 3 minuty. Po tym czasie sprawdzić czy krem jest wystarczająco gęsty aby wyciskać go prze szprycę. Jeśli nie, należy dodać odrobinę więcej mąki kokosowej. 11. Na kruche ciasto wyciskać na zmianę ze szprycy krem kokosowy i dyniowy. Na środek co kawałek można ułożyć małe praliny aby mieć pewność, że drugi blat utrzyma się nie wyciskając kremu z dołu
Candy Pandas
BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI 142Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy/ szkoły. 1 porcja zawiera: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g). Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić ten smakołyk dodając bakalie, rodzynki/ orzechy włoskie itp. Z takimi(...)gruszkami. 6. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka posmarowana olejem kokosowym i posypana otrębami) 7. Piekłam w piekarniku gazowym na "oko" 200 stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Najlepsze ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami 233upieczeniu cukrem pudrem. Można do niego dodać dowolne orzechy. Agata wybrała włoskie, które dostała od naszej mamy. Ciasto z marchewką zastąpi kupne batony czy ciastka, pełne szkodliwych substancji. Ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami Składniki: 3 średniej wielkości marchewki (200g, waga po obraniu) 1 średnie jabłko (100g, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 50 g dowolnych orzechów 2 duże(...)krótko, do połączenia się wszystkich składników. Do jajecznej masy wrzucamy marchewkę, jabłko oraz orzechy, mieszamy łyżką lub szpatułką, następnie dodajemy mąkę pszenną przesianą przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon jeśli dodajemy, bardzo delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej nasze ciasto i pieczemy przez 50 minut. Artykuł Najlepsze ciasto
KulinarneImpresje.pl
Wegańskie, proteinowe brownie z kokosowym karmelem i popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 231gruszek, olej kokosowy, daktyle, napój roślinny zblendować na gładką masę. Suche składniki: Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można to zrobić razem z mąką kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i posiekaną gorzką czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste i lepkie ale nie suche. Tortownice
Candy Pandas
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 232Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 2 łyżki oleju Masa śliwkowa: 300-400 g suszonych śliwek 2-3 łyżki miody(...)łyżeczki żelatyny Delecta 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie) Masa piernikowa: 125 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać
talerz przyjemności
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 211użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki Ciasto 500 g mąki tortowej 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka saszetka (8 g) drożdży suszonych 2 jajka 70 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)dokładnie oczyścić, ewentualnie opłukać i pokroić na malutkie kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone grzyby. Cebulę obrać i drobno pokroić. Dorzucić do zmiękłych grzybów. Do masy dodać rozdrobnione chili. Gdy cebula się zeszkli, całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostropestem. Patelnię z farszem zestawić z palnika. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzie
sernik pieczony... 198łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba z podanych składników na stolnicy posiekać siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wylepić na dnie form, po nakłuwać widelcem, schować do lodówki na godzinę, przed pieczeniem nakryć folią i obciążyć kaszą owsianą lub fasolą, grochem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra(...)wmieszać w masę serową masę przełożyć do form z podpieczonym spodem, piec około 50- minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku, większa forma była na poczęstunek w pracy męża w kąpieli wodnej stopić czekolady truskawkowe, dodać śmietanę i wymieszać polewą polać serniki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy - serniki to nasze ulubione ciasta, pieczone, na zimno, gotowane
W Mojej Kuchni Lubię
Tort migdałowy z kremem czekoladowym 164masłu z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywna pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić
królestwo garów
Torcik winogronowy 177maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch(...)winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt
To co kocham
Drożdżówki z waniliowym serem 168elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. W podrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie po środku. Najlepiej denkiem od małej szklaneczki lub kieliszka. We wgłębienie nałożyć porcję masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko się zarumienić. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można polukrować lub lekko ciepłe obsypać cukrem pudrem. Masa serowa
Codzienna kuchnia niecodzienna