LeŚnY SkrZaT :D 331Składniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy(...)wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy szpinak. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, kroimy
Luźna Kuchnia
Tort Maestro 237łyżki spirytusu Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej czarnej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką(...)biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem cappuccino Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy
Wędrówki po kuchni
SERNIK TIRAMISU – najlepszy! 702wszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI ! A serniki kochają mnie! Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta! Poważnego konkurenta! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam. Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i „pianką” czekoladową tworzy fantastyczną(...)Amatetto z kawą, przesianą mąkę oraz jajko – wszystko razem miksujemy. Wylewamy do tortownicy, układamy ( wtykamy ) biszkopty, pieczemy ok. 8-10 minu w 170C. Calkowicie studzimy, nasączamy biszkopty kawą. MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojwej. Do kremówki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz
Ostra na Słodko
Herbaty Pure Leaf – recenzja. Proste ciasto jogurtowe. 210szybkie i bardzo wiosenne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Course FIT deser, Na słodko Keyword cytryna, fit, jogurt naturalny, ksylitol, lato, mąka orkiszowa, proste ciasto, truskawki Prep Time 10 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 porcji Ingredients Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki orkiszowej(...)czyszczoną oraz solą. Gotową masę przelać do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, równomiernie posypać wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciem do góry (nie wciskać owoców). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut, do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto ostudzić i opcjonalnie oprószyć
Fitsweet.me
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową 186lubicie? Na dodatek pogoda się popsuła, a Wy nie macie ani humoru, ani ochoty na zabawy w kuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko(...)zasadzie mikser ubijał sam), aż masa się tak napuszyła, że zaczęła prawie “wychodzić” z misy. Dodałam odrobinę mojej ulubionej soli waniliowej , domowego ekstraktu z wanilii i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam, aby nie zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi
Moja Delicja
Kawowy murzynek z kremem cappuccino. 400słoika dowolnego dżemu; 1/2 szkl. mocnego, przestudzonego naparu kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy 50 min. w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekrawamy na pół. Krem cappuccino: Składniki: 400 g (duży kubek) śmietany 30 - 36%; 2 łyżki cukru pudru
Miksturownik
Sernik straciatella z malinami 602wciskając je w masę (fot.6) . Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a na dnie piekarnika ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny. Piec bez termoobiegu przez 80 minut. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem
Świat Ciasta
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 254dokładnie obieramy ze skórki (jest dość twarda i gruba). Miąższ kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku, w czasie gdy będziemy robić ciasto. 2. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz gałkę muszkatołową (możecie ją pominąć, jeżeli jej nie lubicie). Mieszamy i odstawiamy(...)miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji (grudki cukru nie powinny być wyczuwalne). 4. MASŁO + JOGURT + SUCHE SKŁADNIKI (3 min) Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewamy roztopione masło lub olej, ciągle mieszając. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy całość. Na koniec partiami wsypujemy suche składniki, delikatnie mieszając do chwili połączenia składników (uważajcie
Nerds Kitchen
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 963dnie umieszczamy biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami
Słodka Strona
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 164drzew i krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart(...)kolejne 1/3 masy, rozrzucamy pozostałe maliny, na wierzch wylewamy resztę masy. Pozostałym musem malinowym robimy kropki na wierzchu i za pomocą wykałaczki tworzymy wzorki - serduszka, esy-floresy lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym
Kolorowy Przepisownik
Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pieczenia 204Ciasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w międzyczasie. Spójrzcie sami i nie zapomnijcie o ocenie, to dla mnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka(...)pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy do całkowitego stężenia
MamaOskarka
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 233mnie idealna. Łatwa, z kilku składników, idealnie tężejąca. Jeśli jednak z pewnych względów wolicie wersję bardziej współczesną to najlepiej roztopić czekoladę z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany kremówki. Składniki na ciasto marchewkowe: (na blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża) 400 g mąki 4 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego 400 g drobno(...)pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę, kokos, imbir i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon
bistro mama
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 168wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze
Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY MAZUREK WIELKANOCNY Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI 253masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 2 jajka * szczypta soli * pół puszki masy kajmakowej (użyłam Helio ) * płatki migdałowe do dekoracji (użyłam Helio ) * 4 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: W misce umieścić mąkę, cukier puder, sól, wbić jajka i dodać pokrojone w kawałki masło. Dłonią wyrobić ciasto na zwartą, jednolitą kulę. Od całości oderwać około 1/4 ciasta (będzie potrzebne
Zrób to smacznie
Amerykańskie ciastka podwójnie czekoladowe 177Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajko, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać posiekane czekolady i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (ja nabierałam łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem
Kraina Miodem Płynąca