ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1947/3191)

Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki) 273

Dziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu

Farmażony
Placki z serem ricotta i bananami 227

mnie-syrop karmelowy  Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka nie opadły od razu po zetknięciu z gęstym

Mango Papaja
MIĘTUSEK 271

miejscu pozdrawiam moich dzisiejszych biesiadników :)). Uległam namowom, więc post się pojawił. Proszę bądźcie wyrozumiali :). A teraz trochę o zaletach. Ciasto czekoladowe wyszło cudnie puszyste; właśnie to stało się jego największym minusem, ponieważ ciężko było rozsmarowywać masę. Masa miętowo-czekoladowa. Naprawdę smaczna i godna polecenia. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Babka cytrynowa z makiem. 333

rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem

Miksturownik
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 183

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z malinami i galaretką 300

szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy.  1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Ricotta. Jagody. Pancakes. 189

zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, rozprowadzamy na niej maslo lub olej. Patelnie powinna byc bardzo goraca. Wylewamy na nia male placuszki ( na duzej patelni

Przysmaki Karolki
Biszkopt z jabłkami. Nie tylko na weekend 265

ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko     (tortownica 26 cm)      Składniki: 7 jajek 170 g drobnego cukru szczypta soli 170 g mąki pszenne tortowej 20 g mąki ziemniaczanej(...)wmieszałam je do masy. Delikatnie od spodu do góry, tak aby składniki się dobrze połączyły, jednocześnie zachowując strukturę piany.   Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół. Jabłka po obraniu pokroiłam na ćwiartki, wycięłam gniazda nasienne a następnie poszatkowałam w plasterki.   Spód tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarowałam. Ciasto przelałam do tortownicy

Kuchnia u Krysi
Babeczki z czerwonej fasoli 186

fasoli czerwonej ;) Przepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: ok. 40 minut Składniki: podwoiłam ilość(...)zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;) Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza

Różne smaki w kuchni
Babeczki z czerwonej fasoli 177

fasoli czerwonej ;) Przepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: ok. 40 minut Składniki: podwoiłam ilość(...)zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;) Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza

Różne smaki w kuchni
Mazurek z bakaliami w waflu 239

Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym

PatiGotuje
Blondie - sernik z kaszy jaglanej z gruszkami (bez sera, mleka, glutenu i jajek) 299

Ciasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;)  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny.  Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu

głodny alergik
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 429

ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę

Moja Delicja
Sernik warstwowy z czekoladą 174

szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki. Piana: 4 białka 1/2 szk cukru kryształu 1 czerwona galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało.  źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 233

Nazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku. Kremowa struktura  nie pozwala poprzestać na jednym kęsie. To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być(...)porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać

kawawszklance