ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1924/3191)

Tarta z figami i kozim serem 152

kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem .   W   dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię takie klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Składniki: na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła żółtko 2 łyżki wody szczypta soli(...)lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Podpiec w nim spód tarty przez około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć. W misce wymieszać jajka z białkiem, śmietaną i tymiankiem. Doprawić masę solą i pieprzem.  Ser kozi

wyzwania kuchenne
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 145

wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię(...)soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione i ostudzone masło. Na koniec wlewamy mleko z szafranem, dosypujemy drobno posiekane bakalie i mieszamy. Formę do bab smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką pszenną. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając ją do 2/3 wysokości (użyłam

MyCookBook.pl
Ciasto mocno czekoladowe 226

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz polewą czekoladową. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie. składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do keksówki (10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku

Monia miesza i gotuje
Przepis na tiramisu 180

godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
Prosty sernik na biszkoptach. 147

piana już nie wypada z naczynia utrwalamy ją resztą cukru.  Dodajemy do masy twarogowej na trzy tury, aby nam piana nie opadła tylko się ładnie w masie rozprowadziła.  Następnie wylewamy na biszkopty, wierzch posypujemy wiórkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy około 80 minut. Składniki(...)woli warzy, wtedy wystarczy tylko dodać łyżkę mleka lub wody.  Ja czasem lubię poratować się sokiem pomarańczowym. Nabiera wtedy ciekawego smaku. I taką polewą delikatnie dekorujemy zimne ciasto. Dla mnie sernik rewelacja, nie dość że prosty to do tego smaczny . Masło doskonale zastąpiła śmietana, która nie dość że ma o wiele mniej tłuszczu to jeszcze nada ciastu takiej wilgoci

Dieta moja pasja
Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy 265

koniecznie zamówili ten tort na święta, rodzeństwo nakładało sobie kolejne kawałki. A ja siedząc przy stole w rodzinnym domu obserwowałam te cudowne zachwyty nad piernikowym cudem. Takie zwykłe, ,,niezwykłe” ciasto tak bardzo może zbliżyć całą rodzinę. Wystarczy postawić na stół słodkości, aby wszyscy mogli zasiąść razem. Dla mnie największą nagrodą jest apetyt rodziny. A święta to taki czas, kiedy musimy(...)produktów wlewamy mleko z jajkami i na wolnych obrotach miksujemy mikserem. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 30-35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej i warto obserwować ciasto. Najlepiej piec do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia

VioletoweKucharzenie
Napoleonka na cieście francuskim 165

litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się(...)placki były w miarę płaskie. Ostudzić na kratce. KREM: Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier, żółtka, mąki i ziarenka wanilii. Tak przygotowaną masę wlać na wrzące mleko, gotować do zgęstnienia, około 2 minuty (ciągle mieszając, chętnie przywiera do dna). Na ugotowany budyń położyć warstwę foli spożywczej, żeby nie zrobił się kożuch. Ostudzić. Masło

Cakes By Kejt
COFFEE NOIR – CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 268

śmietana kremówka [300 ml] 3 zł kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO (2 min) Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki kawy, zagotowujemy wodę, odstawiamy(...)mikserem do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dolewamy rozpuszczone, wystudzone masło oraz maślankę (powinna być w temp. pokojowej), a na końcu powoli wlewamy letnie espresso. 5. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy jedynie do momentu połączenia się składników. 6. PIECZENIE (5 min) Ciasto dzielimy na dwie porcje i przelewamy do okrągłych foremek

Nerds Kitchen
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 180

smakołyk :-D Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej) 100 g brązowego cukru 150 g gorzkiej czekolady (70%) 150 g masła 4 jaja 100 g mąki pszennej 100g czekolady mlecznej 1 spirytusowy aromat rumowy szczypta soli Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko(...)aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały grudki bo kasza nie była porządnie zmiksowana). Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

peggiwkuchni
Sernik brzoskwiniowy 292

Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa - 60 dag twarogu trzykrotnie mielonego - 250 ml śmietany(...)łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną

Świat Smaku
Sernik z białą czekoladą. 181

Składniki : Masa serowa: 1kg sera 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 200g białej czekolady 100g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Spód

Kuchnia Łukasza
Ciasto z chałwową polewą i bananami 176

tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki(...)masy mąkę z proszkiem, krótko, ale dokładnie łączymy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, wylewamy na blaszkę. 6 . Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając odrobinę soli. Dodajemy do ubitej piany wiórki kokosowe i 5 łyżek cukru, ubijamy, aż będzie lśniące. Wykładamy pianę na ciemne ciasto w blaszce. 7 .  Banany kroimy w plasterki

Kuchnia Prezydentowej
Polvorones de chocolate 215

piekarniku. Migdały i mąka zciemnieją (migdały znacznie bardziej niż mąka) i nabiorą aromatu. Potem wszystko ręcznie mieszamy. Trwa to kilka minut, i nie ma potrzeby używania żadnego miksera. Wkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała. Po krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu(...)jednolitej strukturze. Masa będzie dość mięka, więc uformuj z niej kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła. Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw po prostu do zamrażarnika.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij

Grahamka, weka i kajzerka
CIASTO CZEKOLADOWE-PYSZNE I PROSTE 234

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie.  SKŁADNIKI 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do blaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180  C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu

Mała w garnku miesza