ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1915/3191)

Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki 192

polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)  Składniki :  Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka

zdrowa vege kuchnia
Deser zimowy 166

błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 124

błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Muffiny dyniowe 229

wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości

Mama Gotuje
Pancakes Nigelli Lawson 230

jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis

CookYourself
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 163

miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli

Pełny talerz
Pączki ptysiowe 190

odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ptysie „serduszka” 283

Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami

Oryginalny smak
Tort mocno czekoladowy 332

Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Eklery z kremem orzechowym 291

szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak
Dyniowa krajanka 173

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 215

połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). 2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy.3.Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia składników. Ciasto schładzamy 1-2h w lodówce (u mnie wystarczyła 1h). 4. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy

Szefowa kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 212

semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy

Basia w kuchni
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 247

solą I zmieloną papryką robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy

Basia w kuchni
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 228

mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak  moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto  nie rożni się bardzo od zwykłej mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam.SKŁADNIKI:5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej3 jajka2 szklanki mlekaolej do smarowania patelniSKŁADNIKI(...)gładką masę.Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników.Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie. Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus.Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania