Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie
My Culinary Artmożna dodać pieprz cayenne. Odstawiamy na godzinę do lodówki aby skrzydełka nabrały smaku. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, Do miseczki wrzucamy 1 jajko, dodajemy trochę soli i papryki ostrej, dosypujemy ok. pół szklanki mąki i nieco ponad pół szklanki mleka, dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masą zalewamy nasze skrzydełka i mieszamy tak aby każde skrzydełko było pokryte. Do pojemnika (najlepiej
Pelusiowa Kuchniawidelcem, wbić jajko, dodać sól i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i wyrobić. Masa powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco
Codzienne Gotowaniedodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto
Pyszności Słodkościmocno spieni i urośnie). Żółtka i jajko wymieszać z cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę i cukier oraz zaczyn z drożdży. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać
Bullioprzestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki kokosowej śmietanki i delikatnie wmieszaj ją w masę. Dołóż pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu
Roślinna - blog wegańskipartiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Dzielimy na dwie części. Gotowe masy przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy
Słodkie PrzyjemnościSmaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna! Biszkopt (na 2
VioletoweKucharzenieSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchniłyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość
Codzienne GotowanieSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog Kulinarnyciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
Jedzeniomaniawszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut
Przepysznik - BLW i nie tylko