blachę,wyrównujemy i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy ciasto na ściereczkę,ściągamy papier i zawijamy w rulon razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy na koniec cukier puder oraz cappuccino. Biszkopt rozwijamy,nakładamy masę * polecam odłożyć sobie troszkę kremu do dekoracji Zwijamy roladę. Następnie rozpuszczamy w woreczku kawałek czekolady,robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa: - 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany
Apetyczna babeczkamisie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
DefinicjaSmakusolą i tymiankiem, dodać pokrojone w małe kosteczki masło. Zagnieść ciasto..wlać wodę. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki. Rozwałkowany spód przełożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C. Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca
Gaździnka warzygodziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów
Ugotowaćkażdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto. Murzynek z bitą śmietaną BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO
Gotuję Testujęcukru pudru 1 łyżka smalcu Wykonanie: Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem, następnie włożyć po 1 łyżeczce dżemu i dopełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości foremek. Wierzch
Mama GotujeMiękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, po czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy
Trzeci talerzpotrzeba wcale dużo tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko 60g cukru
Czerwona Porzeczkakremem kajmakowym i prażonymi płatkami migdałów. Biszkopt jest miękki i puszysty. W okrągłej blaszce ciasto może z powodzeniem udawać tort ;) Polecam. Potrzebujemy : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 350 g masy kajmakowej/krówki 100 g masła 70 g migdałów w płatkach Ubijamy jajka, dodając
WYSPA SZCZĘSLIWADzisiaj cały dzień chodziło za mną coś słodkiego, ale nic z masami, bo po świętach mam lekki przesyt. Mając w lodówce paczkę drożdży zakręciłam chałkę. I muszę przyznać, że już mało co zostało, bo ciepła chałka z masełkiem smakuje wszystkim :) Składniki: ciasto - 275 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1 łyżka masła - 1 jajko - 6 łyżek ciepłej wody
Zainspirowana w kuchnidodatkowo nada pyzom pomarańczowy kolor. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Z powstałej masy formujemy kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch. Pyzy można nadziać farszem, np. mięsnym. Wtedy z ciasta formujemy wałek, z którego odcinamy plastry grubości ok. 2-3 cm. Plaster spłaszczamy, na środek
Kucharzycazredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane. Dodajemy mąkę i przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni
Grunt to przepis!posiekane masło. Całość rozetrzeć palcami - tak jak kruszonkę. Wlać mleko połączone z roztrzepanym jajkiem. Masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotuje