Pączki 327mocno spieni i urośnie). Żółtka i jajko wymieszać z cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę i cukier oraz zaczyn z drożdży. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać
Bullio
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 224przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 206Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki kokosowej śmietanki i delikatnie wmieszaj ją w masę. Dołóż pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu
Roślinna - blog wegański
Naked Cake 305partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Dzielimy na dwie części. Gotowe masy przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy
Słodkie Przyjemności
Torcik śmietanowo – truskawkowy 221Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna! Biszkopt (na 2
VioletoweKucharzenie
ciasto truskawkowe 210Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchni
kokosowiec 2279łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chałka 208łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość
Codzienne Gotowanie
Sernik waniliowy z musem jagodowym 214Sernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog Kulinarny
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 389ciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
Jedzeniomania
Crinkles 208wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut
Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt. 270było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest sucha, to biszkopt jest gotowy. Biszkopt obkroić dookoła i chwilę pozostawić. Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia. Gotowy biszkopt można przekroić by przełożyć go masą. Smacznego
W kuchni u Moniki
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 183nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach
Kuchnia w czekoladzie
Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami 241gałązek lubczyku drobno zmiksowanego Wykonanie Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku
w mojej kuchni
Wytrawny wegański „Twix” 178skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia, ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut w temp. 220 C. Po upieczeniu na „krakersa” wylać masę „krówkową” Dokładny przepis znajdziecie też tu Masa „krówkowa” 1 l sojowego mleka
greenscarf