ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1905/3191)

Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju 206

się coś dzieje, że nawet czasami sama za tym wszystkim nie nadążam. Zatem cieszmy się z krótkich chwil i korzystajmy z życia, ile się da. Na dobry powrót - proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (aż zaczną pojawiać się "bąbelki" powietrza). Następnie wlać olej i wymieszać. Na końcu, na najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając

My simple kitchen
Truskawkowa pianka 419

kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam biszkopt. Piekę 10-15 minut. Pianka: Kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Żelatynę dwie łyżeczki namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wykładam 1/3 masy na biszkopt. Truskawki(...)mikrofali. Jeszcze ciepłą dodaję do truskawek. Na śmietanę białą wylewam śmietanę truskawkową. Wstawiam do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody gorącej. Jak przestygnie wylewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia

wesoła kuchnia
Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 391

wmieszałam ją za pomocą łyżki do masy. Na koniec dorzuciłam suszone wiśnie. Masę wyłożyłam do tortownicy i tu możecie się śmiać, ale zrobiłam to na Blondynkę, bo poziom wypadł równo ze ściankami tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki za to, aby ciasto nie wyrosło. Na szczęście dużo nie wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało

Blondynka Gotuje
Kokosowe ciasto bananowe 220

drugie a nawet pierwsze śniadanie. 5.0 from 1 reviews Kokosowe ciasto bananowe   Drukuj Prep time 15 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 15 min   Ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 110 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750) ½ szklanki mąki ryżowej(...)jednolitą masę ok 5 minut. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość. W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na wierzch położyć pokrojone

Cooking for Emily
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 377

Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę. Masa pomarańczowa: Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem

wesoła kuchnia
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 440

sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym(...)Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Karmel: Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier, miód i w momencie, jak się składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty
czekoladowe ciasto z bakłażanem 186

czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do  ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą  Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)skóry, wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 35-40 minut.  Na koniec

Miód i pieprz
Razowy mazurek bez pieczenia 339

Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy(...)kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki. 3. Kiedy całość dobrze stężeje robimy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż połączą się. Gotową polewą dekorujemy mazurka. 4. Na wierzchu układamy chipsy kokosowe i migdały. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto ucierane ze śliwkami 189

śliwkami 2016-04-06 12:36:10 Ilość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne(...)usuwamy pestki. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami

Wędrówki po kuchni
Piernik marchewkowy 217

Piernik marchewkowy... Miękkie, pulchne ciasto. Z wiórkami marchewki. O delikatnym aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki); 6 jaj; 2 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu(...)mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Dietetyczny snickers bez pieczenia 252

Kiedy chce mi się bardzo słodkiego szukam zdrowych zamienników kalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny! Składniki: Warstwa I 40 szt (200g) daktyli 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Warstwa II 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 10 tabletek słodziku Warstwa III 200g orzechów ziemnych 2 łyżki masła(...)ugotowaniu kaszę studzimy i blendujemy na gładką masę. Przelewamy na warstwę I. Warstwa III Na suchej patelni prażymy orzechy. Dodajmy masło orzechowe i miód. Czekamy, aż całość się karmelizuje. Całość przekładamy na warstwę II.  Polewa Na suchej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajmy kakao lub karob. Całość dokładnie mieszamy. Polewamy warstwę III. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Muffinki z konfiturą wiśniową na urodziny 252

Margarynę, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę Do drugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta , a na ciasto nałożyć łyżeczkę konfitury, a na to ponownie łyżkę ciasta Pieczemy w temp. 180 stopni

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowo-dyniowe 166

Czas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g cukier - ok. 350g (brązowy lub biały) cukier z wanilią - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cynamon - 1-2 płaskie łyżeczki jajka - 4 sztuki olej - ok 290ml marchew - 3-4 sztuki dynia - 200g orzechy(...)pozostałą pulpę. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut. W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i dekorujemy pozostałymi orzechami oraz ewentualnie świeżą marchewką. Ciasto marchewkowo

Pogotujmy.pl
Puszysty sernik z rodzynkami 243

posypania ciasta skórka z cytryny Puszysty sernik z rodzynkami – przygotowanie (tortownica 26 cm) Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ubijamy z cukrem w misce nad gorącą wodą na gładki krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem z żółtek ucieramy z masłem i kolejno dodajemy budyń, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny. Jak uzyskamy gładką masę, stopniowo dodajemy(...)ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i bardzo delikatnie całość mieszamy. Dodajemy wcześniej namoczone i osuszone rodzynki, mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy go jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chałwowiec z brzoskwiniami 225

Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)blaty. MASA: 2 szklanki mleka z cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania