ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1903/3191)

Marmurkowy placek ze śliwkami 212

śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej. Poza tym nie jest zdrowsza! Smacznego! Składniki na blaszkę 23 x 32 cm: 5 średnich jajek 180 g masła(...)zostało. Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę pszenną i wsyp rozdrobnione płatki i otręby. Ręcznie wymieszaj trzepaczką  z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao

Anioszek w kuchni
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 559

cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2  wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę. Masa makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki masła - 125g - jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy(...)kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec biszkoptowo-jogurtowy 236

się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)Unikniemy wtedy niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na brzoskwinie. Wyrównać, na wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 227

obtoczyć w cukrze z cynamonem.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając

Mix smaku
CIASTO KOKOSOWE Z PTASIM MLECZKIEM I PIANKĄ CAPPUCCINO 367

połączenia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy. Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy. PIANKA CAPPUCCINO: Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki. Wkładamy na całą

Ostra na Słodko
Sernik malinowy 409

minut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna uwaga.  Użyłam tortownicy 26cm, jednak masa mi się nie zmieściła, proponuję użyć większej. Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy

mojewypiekiinietylko
Szybkie i proste ciasto z jabłkami – przepis krok po kroku 174

naszym domu, ponieważ jest to jeden z najłatwiejszych placków, a poza tym jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. To co? Zaczynamy! Szybkie i proste ciasto z jabłkami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: ok. 60 dag jabłek (po skrojeniu musi zostać 40 dag) 90 g mąki ryżowej 20 g mąki kukurydzianej 20 g skrobi ziemniaczanej 4 jajek 2/3 szklanki oleju(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku, tak aby połączyły się z masą. 6. Kiedy żółtka dobrze się wymieszają, wlewamy olej. 7. Na koniec wsypujemy porcjami mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, wyłączamy mikser. 8. Do misy z ciastem, delikatnie przekładamy pokrojone jabłkami i powoli mieszamy. 9. Tak przygotowane ciasto, przekładamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Jak zrobić szybki piernik? 258

jajecznej dodajemy na przemian wymieszane suche składniki i połączone mleko z olejem. Gotową masę przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką 272

cukru  Masa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego 40 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło  Ciasto powinno mieć

W Moim Magicznym Domu
Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem. 146

świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy(...)wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 221

kawę. Próbujemy masy. Jeśli trzeba dodajemy cukru. Masą przekładamy wafle. Odstawiamy pod obciążeniem, aby wafle ładnie się scaliły. Polewa WSzystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnku. Polewamy polewą wafle. Ozdabiamy orzechami. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-kawowo-kajmakowe-z-mlekiem-w-proszku/ MieszamWGarnku   Artykuł Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 183

żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :)   Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera.  Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem.  Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem.  Wkładamy do lodówki(...)rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą 459

swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"Składniki:3 jajka150 masła150(...)śmietany 12%2 łyżeczki proszku300 g mąkiPolewa125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki kakao3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania:Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka.  Espresso studzimy i dodajemy do masła. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian

Słodkie Przyjemności
Staropolska ściągawka wigilijna 206

dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową(...)kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki

Tradycyjna Kuchnia
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 227

żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie:   Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić(...)formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Źródło: Moje Pasje Kraków Masa czekoladowa: Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało

Domowa Cookierenka Agi