Ciasto czekoladowe 218Lato idzie wielkimi krokami, słońca coraz więcej i wolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy. Masę wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy przez 30 - 35 minut w 200 stopniach. Polewę przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto
Pan i Pani Smith w kuchni
Dietetyczne ciasto marchewkowe 225teraz, gdy nie mamy jeszcze dużego wyboru świeżych warzyw i owoców. Czytaj więcej – Przepisy na marchewkowe pyszności A dziś zapraszam Was na pyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe . Dietetyczne ciasto marchewkowe 100 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego(...)natłuść olejem kokosowym lub masłem, przełóż do niej masę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przetnij na pół i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj krem Do miski przełóż twaróg, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie zmiksuj. Na przestudzony spód ciasta wyłóż i rozsmaruj 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a następnie wyłóż ¾ kremu. Całość
365 dni dookoła kuchni
Cytrynowiec 224Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej(...)dodawać stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż masa będze puszysta i bez grudek. Wyłożyć całość na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. Cytrynowa pianka : galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić
Pieguskowa Kuchnia
Sernik 221masę twarogową:-1/2 kg mielonego twarogu-30 dkg krajanki twarogowej-4 jajka-1/2 szklanki cukru białego-1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego-1/4 szklanki wody-2 łyżki mąki ziemniaczanej-1 łyżka kakao-2 łyżki stopionego masła-aromat śmietankowy-słoiczek kwaśnego dżemu Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy. Składniki na ciasto(...)margaryny-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat Krajankę twarogową kroimy w długie paski. Zalewamy syropem cukrowym. Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem. Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych
Maminek kulinarny
Babeczki pomarańczowe z czekoladą 164Babeczki powstały w sposób spontaniczny. Chciałam komuś zrobić miłą niespodziankę, a niestety nie było czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam(...)soku. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z pomarańczy. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia
Di gotuje
Babka kakaowo-makowa 198lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje
W garach u Gosi
Sernik waniliowy z owocami 197masę. Sama zrobiłabym go bez spodu, ale miałam do wykorzystania herbatniki, dlatego wolałam je w taki sposób przemycić niż jeść je same.😀 Apropo, taki serniczek nie ma miliona kalorii i zawiera ok. 150 kcal w jednym kawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują(...)starczyło czasu na pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa
Zdrowie i pysznie na talerzu
SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 659gładkiej konsystencji. Formę (u mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem a następnie wylać masę serową. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić
Ola la LCHF
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 396spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia - do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto(...)najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka rabarbarowa i dodatek masy żółtkowej z cukrem łagodzi kwaskowatość rabarbaru
Smakołyki Bereniki
Wilgotna babka makowa 309maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie(...)lekką, puszystą jasną masę z cukrem brązowym i cukrem z wanilią. Do ubitych jajek dodać mąkę, wymieszać, a następnie dodać masło i również dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie
Pociąg Do Kuchni
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 606piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej 40 mąki kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Miksując teraz na wolnych obrotach wlewać powoli olej dodawać porcjami jogurt i miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać porcjami przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny
Ala piecze i gotuje
Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju 231Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować(...)pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika
Rusty Fork
Tarta kokosowa bez pieczenia 168ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Składniki na tartę kokosową bez pieczenia na tortownicę 19-20 cm: Spód: – 120 g herbatników kakaowych – 80 g masła Herbatniki blendujemy na piasek. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciasteczek. Mieszamy razem dokładnie, żeby masło całkowicie oblepiło ciasteczka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy do niej naszą ciasteczkową masę. Ugniatamy(...)delikatnie całość mieszamy. Dodajemy wiórek kokosowych i znów delikatnie mieszamy. Przelewamy na nasz spód ciasteczkowy i posypujemy żurawiną, delikatnie ją w masę wgniatając. Znów wstawiamy foremkę do lodówki. PS. Masa wyszła mi odrobinę za luźna więc polecam zrobić z mniejszej ilości śmietanki Polewa czekoladowa: – 70 ml śmietanki kremówki – 70 g czekolady deserowej lub gorzkiej Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej
Relaxtime
Kolorowa szachownica 169chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary(...)minut w temp. 180 C Masa budyniowa : Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i ciemny
Różne smaki w kuchni
Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami 325cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 150 draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy(...)masłem metalowych foremkach. Część ciasta pozostawiamy na obręcze koszyczków. Babeczki pieczemy do momentu zrumienienia brzegów przez ok. 8-10 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Z pozostawionego ciasta formujemy dość cienkie wałeczki, a następnie parami ostrożnie "skręcamy" je i układamy w kształt półokręgu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Również pieczemy je w tej samej temperaturze do zrumienienia
Słodka Strona