ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1897/3191)

Omlet z ricotty. 190

kokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! * do miksowania ciasta używam blendera Illumina 4 w 1 marki Russell Hobb

Poranek na słodko
SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 183

dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy.  Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego

KuchcikoweLove
Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie 218

pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Tortownica 20 cm Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

VioletoweKucharzenie
PASCHA CZEKOLADOWA 169

koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.  Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki amerykańskie. 166

maślankę, jajka, wanilię, następnie dodać ser, skórkę z cytryny i cukier, wymieszać na jednolitą masę, dodać 2 łyżki oleju lub łyżkę stopionego chłodnego masła,  następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek), na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche, podawać z owocami, polane np. syropem klonowym

Kuchnia Beaty
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 230

Ciasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 212

uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta, ok. jedną garść na dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać

Calzonella.com
Ciastka z ciecierzycy (i krem) 234

/czekolady) zmiksować na gładką i jednolitą masę. Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą. Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut

Di gotuje
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem 235

łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka zimnej wody  Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Masa jogurtowo - czekoladowa: masa kajmakowa do udekorowania 160 g białej czekolady 125 g jogurtu greckiego

The Sweet Damsel
Babeczki "Sowy" 163

dosypujemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wkładamy masło z ksylitolem. Całość miksujemy na jasną masę dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy zawartość drugiej miski, dolewamy mleko oraz ekstrakt. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni

Kolizje Smaków
Szarlotka Charlotta - szarlotka z pianką bez pieczenia 186

Zapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji. Tak na marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest nieporozumieniem, dlatego też przewrotnie nazwałam swoją szarlotkę bez pieczenia Charlottą.  SZARLOTKA CHARLOTTA   Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy

Bon appetit mon amie
Kruche ciasteczka z mąką gryczaną 168

jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  Wykonanie: Masło utrzeć z cukrami na jednolitą masę, dodać jajko, wsypać przesianą mąkę (2 rodzaje) i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze

Mania Wypiekania
Muffinki piernikowe z powidłami 217

żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego

Kubki smaku
Ciecierzyca na słodko. 173

gorzka  czekoada  C iecierzycę zmiksować z bananem i mleczkiem na gładką masę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone daktyle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni przez ok 40min. Posypać czekoladą.   *nie dodałam, ale następnym razem tak spróbuję, by ciasto wyszło mniej maziste :) Ps. coś mi się z rozmiarem czcionki dzieje i nie mogę ustawić normalnej

More food, love and dreams
orkiszowe kokosanki z bananem 173

skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę. Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi  składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez

Miód i pieprz