ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1890/3191)

Black Forest Cake- torcik czekoladowy z wisniami i bita smietana 330

sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto: 250g cukier 300g maka  4 kakao 7 jajek Wykonanie: Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180-200 C na 30 min.  Skladniki na wypelnienie(...)nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia. Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder. * Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam. Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana

Smaki Edyty
Makowiec z jabłkiem 186

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)zrobiłam. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i  keksówki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka wilgotna 248

również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie(...)miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut

Wędrówki po kuchni
Ciasto balowe z karmelem 504

pszennej,  4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.  Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki(...)godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy.  Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki.  Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy.  Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Ciastka kruche z marmoladą i bezą 210

szprycowanie masy). Możecie je też oczywiście wykonać z samymi wiórkami kokosowymi. Składniki: Ciastka: 140 g masła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić

My simple kitchen
Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 195

niektórzy jedzą je ze śmietaną czy nawet polane roztopionym masłem. Jeśli z jakiś względów zwykłe ciasto na knedle jest dla was niedobre, spróbujcie tego z serem białym, który ciastu nadaje delikatniejszy smak, trochę podobny do leniwych. W zależności od rodzaju śliwek i ich wielkości, do środka knedli wkładam całą, wydrążoną śliwkę lub jej połówkę. Jeśli śliwki są mało słodkie(...)szczypta soli\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","0,5 kg \u015bliwek"],"name":"Delikatne knedle twarogowe ze \u015bliwkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ziemniaki ugotowa\u0107 i przepu\u015bci\u0107\u00a0przez prask\u0119.\r","Ze wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwi\u0119z\u0142e ciasto.\r","W razie konieczno\u015bci doda

Mieszam w Garnku
Babka dyniowa z miodem 169

wystudzenia. 2. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli do czas aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy. 3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić

Apetyczna babeczka
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 721

gotowe. Efekt jest zdumiewający. Ciasto z dodatkiem powideł może uchodzić za czekoladowca. Przy tym smakuje (w moim odczuciu) dużo lepiej niż ciasto czekoladowe. Ta cudowna wilgotność i puszystość tego ciasta w połączeniu z łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi(...)mnie bez cukru) - ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki - 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru lub ksylitolu można dać jeszcze mniej, z kolei gdy lubimy

Smaczne Zdrowe
Torcik - owoce leśne 230

masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy

Aga w kuchni
wafelki kawowe 222

składniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Piegowata babka 177

Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny

kgwjanczewo
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 189

zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią

Atlas Smaków
Babka makowa 201

jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Ciasto kokosowe z białej fasoli. 251

końca zadowolona,  stworzyłam mały egzemplarz testowy. Mam nadzieję, że Pani która o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego(...)twarogiem i jajkami, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodajemy połowę wiórków i resztę składników, ponownie miksujemy na gładko. Na koniec reszta kokosu i już mieszamy łyżką. Ilość cukru jest zależna jak zawsze od upodobań,  zalecam całość spróbować i dosłodzić po swojemu. Foremkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy wiórkami. Wlewamy ciasto, jest dość gęste, równamy powierzchnię. Pieczemy

Dieta moja pasja
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 279

drugim naczyniu połącz ze sobą mąki i kakao, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania