CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – bez pieczenia! 243posmakowało, że przygotowałyśmy je drugi raz! Tym razem zdążyłam odkroić kilka kawałków do zdjęć! Ciasto jest bez pieczenia , co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia. Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry ! Zachwycają i zaskakują! Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie
Ostra na Słodko
Ciasto Truskawkowe ze Śmietaną 446truskawki uważam za otwarty :) Uwielbiam desery z truskawkami... więc takie ciasta są szczałem w dziesiątkę. CIASTO NA FORMĘ : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 2-3 łyżki cukru
Dziś Ja gotuje
Gofry idealne w zdrowszej wersji 172sztywną pianę. Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną
Di gotuje
Śniadaniowe placki bananowe, zdrowe śniadanie na słodko bez dodatku cukru 167Płatki i siemię lniane zmielić na mąkę Banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem Do masy jajeczno-bananowej dodać mąki, skórkę cytrynową oraz odrobinę sody Wymieszać i odstawić na 5 minut Po tym czasie dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Porcje ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej) i smażyć na małym ogniu
HealthyCreations
MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM 162pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje
słodki bratek
Gofry idealne - przepis podstawowy + kilka rad 2029sztywną pianę. Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną
Di gotuje
sernik z rosą 394żółtka na piankę z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Eklerki z kremem budyniowym 175ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną
Kolorowa kuchnia Elki
Kopytka z dyni 188studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części
I LOVE LIFE
Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold 178cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy aromaty oraz sok z mandarynek i dalej ubijam na gładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki. ***** First
Projekty ze smakiem
Placuszki jogurtowe z truskawkami 191łyżki oleju lub roztopionego masła cukier puder do posypania truskawki 1. Jajka miksujemy na puszystą masę,dodajemy jogurt i olej i miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukier puder, wszystko jeszcze raz miksujemy. Jak by nasze ciasto było bardzo lejące to musimy dodać jeszcze mąki. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy
kruche babeczki
Babka cytrynowa 260waniliowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotuj z Mąką
Ciasto Krówka 143gości na naszym stole. Jest pyszne, aromatyczne i efektowne. Po prostu rozchodzi się w mig :)Ciasto:3 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny4 żółtka1 łyżka śmietany 18%1 niepełna szklanka cukruKrem:400 ml śmietany 30%2 śmietan-fixyWierzch:mała puszka masy krówkowejorzechy lub migdały
Krokusowy Dom
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 179czasu zamieszaj budyń, aby nie zrobiła się na nim skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta. Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej
Przepisy i porady kulinarne
CIASTECZKA PIEGUSKI PAJĄCZKI 169czekolady do rysowania pajączków Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mleko i roztrzepane jajka, następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej
Słodkie zapomnienie