ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1901/3191)

CIASTO GIN & TONIC 348

bardzo miło, że jesteście ze mną i tu zaglądacie. Dziękuję za zaufanie oraz za maile i zdjęcia, które od niektórych dostaję jako dowód na udane przepisy! Polecam to ciasto, szczególnie na wakacje! Z jednej strony doskonale orzeźwia za pomocą limonki, a z drugiej strony nieco rozgrzewa za sprawą ginu, ale fajnie się to wszystko łączy i są to naprawdę miłe(...)waniliowy i 2 kieliszki ginu – 100 ml. Zmiksować ponownie i wylać masę na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec 45 – 60 minut w 180 º ( zależy od piekarnika) na opcji grzania góra/dół. W szklance wymieszać gin, tonic, pozostawiony wcześniej cukier i wyciśnięty sok z całej limonki. Kiedy ciasto będzie gotowe należy zrobić dziurki za pomocą widelca i za pomocą łyżki

kuchniabellissima.wordpress.com
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 282

smaku brzoskwini i marchwi  2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe  3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć(...)brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie

Jadło i czytadło
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 194

olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry

Kraina Miodem Płynąca
Strudel serowy 205

Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 5 łyżek cukru Wykonanie: Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru i drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy. Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Pyszne ciasto "Lambada" 8411

Polecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku

Praktyczna pl
Tort, który zachwyci.... 24072

tylko w przenośni. Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny. Przepis z książki:  120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny(...)wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić.  Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.  375 ml kremówki ubić n  sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić  na noc do lodówki

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 416

ciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie.  Składniki:  ciasto podstawowe drożdżowe  560 g mąki 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki(...)mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczarki czyścimy i siekamy w drobną kostkę, cebulę również siekamy w kosteczkę i wszystko obsmażamy na na patelni z masłem. Dostajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części

Niezły Młynek
Ciasto biszkoptowe Eli na Tłusty Czwartek i Walentynki 321

białek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać Teraz dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Piec w temp. 180 *C , do momentu aż ciasto będzie odstawać od foremki ( sprawdzić ewentualnie patyczkiem) Składniki na krem ananasowy : puszka ananasów ( a jeszcze lepiej dwie) budyń waniliowy 3 łyżki cukru 5 żółtek kostka masła roślinnego Przygotowanie kremu : Jednej szklankę(...)nadmiar soku, dodać je do masy  Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych : 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 dag wiórek kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec w temp. 170 *C przez około 35 min. Przygotowanie ciasta : Upieczony biszkopt przekroić na dwie

Proste Potrawy
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 199

znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1(...)jednolita,puszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka z kardamonem i pomarańczą 157

utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać skórkę z pomarańczy i kardamon i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 175°C . Posypać

Posadzone i zjedzone
Ciasto orzechowe z nadziewanymi gruszkami. I zmiany na blogu 210

babci. Gdzieś się zawieruszył pomiędzy rzędami innych dżemów i grzecznie sobie czekał na swoją kolej. Dżem był przepyszny (był, już dawno go zjedliśmy) i zainspirował mnie do stworzenia tego ciasta :) Jaki efekt? Sami widzicie :) I koniecznie posmakujcie - bo warto :) Składniki na małą keksówkę 180 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (kryształki cukru powinny być jak najmniej wyczuwalne). Stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Na końcu wsypać orzechy. Dokładnie wszystko wymieszać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem. Gruszki wydrążyć. Odciąć spód i za pomocą łyżeczki delikatnie

My simple kitchen
Marmurkowy placek ze śliwkami 231

śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej. Poza tym nie jest zdrowsza! Smacznego! Składniki na blaszkę 23 x 32 cm: 5 średnich jajek 180 g masła(...)zostało. Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę pszenną i wsyp rozdrobnione płatki i otręby. Ręcznie wymieszaj trzepaczką  z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao

Anioszek w kuchni
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 576

cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2  wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę. Masa makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki masła - 125g - jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy(...)kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec biszkoptowo-jogurtowy 250

się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)Unikniemy wtedy niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na brzoskwinie. Wyrównać, na wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 245

obtoczyć w cukrze z cynamonem.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania