Pomarańczowiec 302dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek
My sweet a life
Mocno czekoladowy sernik 191duża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła 6 jajek 260g cukru 300g gorzkiej
Szalona Kuchnia Eweliny
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 218plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki
Niedzielny kucharz
KRUCHE BABECZKI 19630min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki Zakątek
Pomarańczowiec 482dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek
My sweet a life
Kora orzechowa 229typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy. Powstałą masę podzielić na dwie
My sweet a life
Sorbet cytrynowy 176kilkanaście minut i rozbijać powstające kryształki lodu, maszyna sama je rozbija i chłodzi masę. Czas chłodzenia jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze „ domrozić ” kilkanaście minut. Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza. Składniki: 12 cytryn
Zasmakuj Kuchni
Seromakowiec 300zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestu dzone wlewamy do ciastek i dokła dnie mieszamy. Wypełniamy nimi spó d blachy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, do której do dajemy mak oraz posiekane orzechy włoskie. Białka z o drobina soli ubijamy
ChilliJemy
Sernik kokosowy z ananasem 223powiedzieć, że jest ono najszybszym ciastem do zrobienia. Chcąc jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania ciasta, zamiast świeżego ananasa można użyć ananasa z puszki, jednak ten z puszki nie ma już takiego aromatu i smaku. Składniki: (foremka 23 cm x 33 cm x 7 cm) Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru
Kuchcik gotuje
Ciasto bananowe z chrupiącymi migdałami 216sobie banany są trochę mdłe i mało wyraziste. Drogą eksperymentów upiekłam ciasto bananowe z lekką nutą cytryny i z chrupiącymi migdałami. Przewodnią nutą są jednak banany. Ciasto wilgotne, słodkie i szybkie do przygotowania. Polecam Wam ten przepis. Może i komuś z Was przypadnie do gustu. Pan mąż zajadał się tak po cichu że zostawił(...)skórkę z cytryny oraz wanilię. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 297lekko studzimy. 2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy sól i wbijamy żółtko mieszamy. Masę w misce dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i rozkładamy na pozostałe. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak by wypełniła pustą przestrzeń. Mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki. i kroimy kluski. Formujemy kulki w dłoniach, odrobinę spłaszczamy i robimy wgłębienie
wyjątkowa kucnia
Ciasto Cappuccino 180cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić. 1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić
Zielona Kuchnia
Placki serowe z makrelą w oleju 187oleju i delikatnie rozdrobnić. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli. Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotuje
Placuszki na maślance z borówkami 277łyżka wody 1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, miksujemy, żeby połączyła się z ubitymi jajkami. Na końcu dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszek i pieczemy z obu stron. Placuszki powinny nam się ładnie zarumienić
kruche babeczki
Tofurnik 279nadal miksować Piekarnik nagrzać do 180*C.Wyjąć schłodzony spód, wylać masę tofurnikową, wyrównać masę i wstawić do piekarnika na 15 min. Potem zmniejszyć temp.do 120*C przez kolejne 45 min. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać
Proste Potrawy