ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1883/3191)

Muffiny bananowo-czekoladowe 250

ubijam 2 jajka z cukrem. Do rozgniecionych bananów dodaję wystudzoną masę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam.  Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze

Pause Gotowanie!
Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa FIT 200

orkiszowej w wersji FIT jest tego doskonałym przykładem. Pyszna, mocno wilgotna, pełna smaku i aromatu. Zachwyci każdego łasucha oraz miłośnika czekolady dbającego o zdrowie i sylwetkę. Przepis na odchudzone ciasto czekoladowo-daktylowe praktycznie w całości bazuje na zdrowych, wartościowych produktach. Pełnoziarnistej mące orkiszowej będącej źródłem złożonych węglowodanów i błonnika, mleczku kokosowym składającym się z dobrych, nasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnie słodkich(...)cukier i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera i przelać do miski. Do masy daktylowo-kakaowej dodać jajka i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąką orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie obsypanej mąką. Piec około 45 minut w piekarniku

Fitsweet.me
Zakręcona drożdżówka z makiem 230

waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 199

Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT 234

Wszystkiego najlepszego drodzy gentlemani! Kobietki, chcecie sprawić swoim mężczyznom lub kolegom coś pysznego? Przygotujcie rewelacyjne ciasto jaglane, które przyrządzicie w mig! Pyszne, zdrowe i bardzo sycące ciasto bez dodatku cukru, bez pieczenia. Smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie gorzkiej czekolady, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych. Czego chcieć więcej? Do roboty! Składniki na formę(...)wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto do góry nogami i dekorujemy. Jeśli nie – wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Przechowujemy

Be Fit Be Strong
Torcik cukiniowy 300

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju(...)naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec

Ala piecze i gotuje
Babka z kakao 193

Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków.  Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki:  6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej,  czubata szklanka cukru, 2 szklanki(...)Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie

Z miłości do słodkości
Owsiane bananowe blondie z czekoladą 204

robiłam w mojej ulubionej małej foremce, dzięki czemu wyszło ono niezbyt dużego rozmiaru, ale wysokie - jednym niewielkim kawałkiem blondie można się porządnie najeść. Jeśli ma się większą formę to ciasto wyjdzie zdecydowanie niższe, chyba że podwoi się ilość składników ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 średnie banany 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta(...)oraz dodać mleko i zmiksować do gładkiej konsystencji. Przelać masę do miski z mąką, wrzucić pokrojoną gorzką czekoladę i wymieszać wszystko do połączenia się składników. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15- 20 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pokropić po cieście

Healthy food explorer
Tort komunijny 246

zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa cukrowa  - 700 g  opłatek cukrowy  - 1 szt  opłatek cukrowy  - 1 szt Poncz: woda gotowana ostudzona 150 ml sok z cytryny cukier puder Przygotowanie : Biszkopt(...)ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło

Kuchnia Danusi
Biszkopt 447

Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku(...)najlepiej drucianą trzepaczką. Mąkę wkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę

Ciastkozercy
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 171

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)żółtka oraz majonez a następnie przesiewam  do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut

Wanilia i Kardamon
Ciasto z owocami 212

szklanka mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* dowolne owoce, mogą być mrożoneSposób wykonaniaWybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Waniliowa babka z polewą czekoladową 242

jeszcze żadnych owoców sezonowych a jabłeczniki już mi się trochę przejadły. Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :)  Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady.    Przepis(...)smarujemy masłem i posypujemy mąką. Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego

Wypieki Rene
Bezglutenowy piernik z orzechami 133

lekko przestudź. Mix per dolci wymieszaj z mąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą. Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Wiewiórka wg Aleex 228

kiedy już je upiekłam, okazało się, że smakuje bardzo podobnie do mojego jesiennego ciasta. Ale różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej(...)Jajka ubić z drobnym cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło. 7. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania