ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1874/3191)

Ciasto czekoladowe z cukinii 159

połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu zetrzeć cukinię na dużych oczkach (razem ze skórą), dodać ją do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach

I LOVE LIFE
Kluski szare, kluski żelazne 203

kluchy. Przed wyłożeniem na wodę całej masy, proponuję zrobić test jednej kluski. Ciężko podać orientacyjną ilość dodawanej mąki, bo i ziemniaki mają różną wielkość a i w zależności od gatunku, mają inną „mączność”. Dlatego ja zawsze pierwszą kluskę kładę testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków(...)ścieramy na tarce. Wrzucamy na sito, żeby odciekły. Nie wylewamy soku spod ziemniaków, tylko odlewamy płyn i zostawiamy skrobię. Skrobię dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Mieszamy. Masa powinna być gęsta. W razie gdyby ziemniaki były dość "mokre", można dodać ciut mąki. Kluski kładziemy na wrzącą wodę i gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-szare-kluski-zelazne/

Mieszam w Garnku
Ciasto chałwowe na zimno 2100

ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy:    500ml mleka,  2 jajka,  2 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki cukru,  150g masła,  300g chałwy.  W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować(...)małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo:  300g herbatników,  mały słoik powideł śliwkowych,  100g czekolady,  100ml śmietanki 36%,  2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć

Z miłości do słodkości
jabłecznik ze słonecznikiem 156

smakował jabłecznik polany kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę  jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć herbatą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach) 493

się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami. Do przygotowania ciasta użyłam idealnej do tego typu wypieków mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław. Zachęcam Was do odwiedzin strony producenta . W ofercie znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Młyny Stoisław(...)dokładnie wszystko mieszamy łyżką, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukrami. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, wstępnie mieszamy i wlewamy nasz tłuszcz (rozpuszczoną margarynę lub masło). Całość mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej np. mąką tortownicy. Lekko

Słodkie okruszki
PĄCZKI NA WALENTYNKI 221

Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego(...)wyrastania. W misie miksera utrzeć żółtka z ksylitolem oraz solą na puszystą masę. Masło roztopić w rondelku, dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest

Smaczne Zdrowe
Dyniowe babeczki z czekoladą 222

cukru do wypieków 2 szklanki masy dyniowej 4 jajka  150 ml oleju rzepakowego  skórka otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje(...)maślankę, cukier oraz otarta skórkę z pomarańczy. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy do połączenia. Ścieramy czekoladę i ponownie mieszamy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, do których wlewamy masę do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na 25-30 minut ( do suchego patyczka). Smacznego

ChilliJemy
Tęczowe babeczki 369

Tęczowe babeczkiDzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu. Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej czasu niż zrobienie jednobarwnych zwyczajnych babeczek efekt końcowy jest tego warty. Jak wiadomo je się oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając

Ciastkozercy
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 546

całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych(...)oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika by powoli się ostudził. W tym czasie możemy wykonać masę. Kremówkę ubijany na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy

Ptasia Kuchnia
Placek amerykański (wiewiórka) 167

koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 177

koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy

Bullio
Sernik kokosowy 400

ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki

kgwjanczewo
Placek amerykański (wiewiórka) 428

koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy

Bullio
Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych 193

mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników. Dodać pokrojonego arbuza i wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na koło 5 godzin. Wierzch: 6. Dobrze schłodzony torcik wyjąć ostrożnie z tortownicy (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Śmietankę

Mała Cukierenka
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 309

wiele bardziej apetycznie niż wielkie sześciany ciasta wycięte z ociekającej mlekiem wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli(...)mąki mieszaninę żółtek i miksując na średnich obrotach połączyć w jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka z pozostałą 1/4 szklanki cukru; stopniowo dodwać pianę z białek do mieszanki mąki i żółtek, miksując na wolnych obrotach do czasu aż się połączą. Ostrożnie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i równomiernie rozprowadzić; wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika

Jem więc Jestem