ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1866/3191)

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym 158

nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych: witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu.  Są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. To kto się skusi na takie ciasteczko? (10-11 sporych sztuk) (*) 150g mąki konopnej 100g masła/margaryny(...)samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem. W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Pączki 444

około 30 minut do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol) - składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut - gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić

Smakołyki Bereniki
Mazurek cytrynowy z bezami 236

ciasta uformować wałek i przykleić za pomocą białka rant dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić przez 45-60 minut. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić na kratce. Krem cytrynowy 1 jajo 1 żółtko (białko zachowujemy na bezę) skórka otarta z 1 cytryny , najlepiej niepryskanej 4 łyżki soku z cytryny(...)minutach kiedy masa będzie ciepła dodawać po kawałeczku masła. Pod koniec krem powinien wyraźnie gęstnieć. Po dodaniu ostatniego kawałka podgrzewać jeszcze 2-3 minuty mieszając. Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko. Odstawić do przestudzenia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły wymieszać z limoncello i rozsmarować na kruchym cieście. Udekorować bezami, cukrowymi jajkami i bratkami jadalnymi. Bezy 1 białko

Pełny talerz
Babka jogurtowa z lukrem 182

Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach. Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru pół laski wanilii 150 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g jogurtu naturalnego lukier: szklanka cukru pudru sok z cytryny otarta(...)pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna. Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”. Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku. Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej

Pyry na Gaz
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 243

cukru 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Blat o średnicy 16 cm i 5 cm (na blat o średnicy 5 cm odkładamy 5-6 łyżek ciasta z podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy(...)jednym naczyniu mieszamy rózgą majonez, mleko z kawą i cukier na gładką, rzadką masę. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Do suchych składników dodajemy mieszankę z majonezem i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy poza obręcz. Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, według podanych

Mango Papaja
Proste ciasto dyniowe 212

powiem Wam, że to bardzo fajne i przyjazne dzieciom miejsce, także za rok o nim na pewno przypomnę w okolicach września. Sami też się tam wtedy wybierzemy.  Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego(...)koniec wlewamy olej, a daktyle dodajemy już do ubitej masy, mieszając łyżką. Następnie dodajemy dynię. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cynamonem i bakaliami. Zawartość obu misek łączymy wlewając mokre składniki do suchych i mieszając niezbyt porządnie łyżką (to również ma znaczenie jeśli chcemy uniknąć zakalca). Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem  i obsypanej bułką tartą. Pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta migdałowo - pomarańczowa 199

Jeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru(...)ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie

Z miłości do słodkości
Letnie ciasto z owocami – babciny przepis, który zawsze wychodzi 451

morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek. Letnie ciasto z owocami: 2 lekko czubate szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią (babcia używała wanilinowego) 250 g masła(...)rozbić. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę – powinny zwiększyć swoją objętość. Dodajemy jedną, lekko czubatą szklankę mąki, miksujemy i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy drugą szklankę mąki – wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy, wyłączamy mikser (ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne). Tortownicę o średnicy

Poezja smaku
Drożdżówki z marcepanem 242

migdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka, roztopione masło, pozostałe mleko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie(...)Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć

wyzwania kuchenne
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 523

puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia

Made By Mom And Son
Chatka Puchatka 2910

tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15  dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa   klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo(...)trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto

Słodkości i nie tylko
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 194

zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D  Po za niespodzianką(...)się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowe ciasto z adwokatem 579

Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Następnie przygotowujemy nadzienie malinowe. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące truskawki zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawiamy(...)Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy likier oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy ponownie

Blog z Apetytem
Ciasto pomarańczowe 264

lepszego jak ciasto, które można przygotować i upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder(...)tylko do rozdrobnienia całych kawałków). Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu

Kuchenne Wariacje
Puszyste ciasto ze śliwkami 227

śliwkami. Znalazłam w numerze 224 gazety „Ciasta domowe” przepis na ciasto jesienne. No cóż.. jeżeli się tak nazywa..  co mi szkodzi upiec go latem?  Ciasto wyszło przepyszne, na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie za słodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru(...)jednym żółtku. Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło lub margarynę oraz kilka kropel olejku waniliowego i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylać całe ciasto. Śliwki przekroić na pół ( jeżeli będą mrożone to na pewno będą

Na słodko lub wytrawnie