ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1857/3191)

Przysmak kokosowy 245

minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Lekko ciepłą masę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta

Gotuj z Rumcajsem
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 538

kolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA(...)WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Sucharki biszkoptowe 173

dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C.Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta.Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce

Słodkie Przyjemności
Sernik gotowany dyniowo - czekoladowy 188

mało czasu miałam  na pieczenie. Choroby u nas ciąg dalszy więc Jaśko pochłania cały mój czas i energię.  Rozmyślając o jakimś szybkim cieście, wymyśliłam sernik gotowany.  Szybki, prosty i smaczny zarazem.  W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy(...)np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga

Życie zaczyna się w kuchni
Tort czekoladowy 231

okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) -  pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI  Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao(...)kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut.  Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny. Masa :  Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku

Moje Kuchenne Rewelacje
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 216

jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania(...)soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły. Keksówkę o wymiarach 9 x 30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez

Wędrówki po kuchni
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE 153

Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI :   4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki  1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)MASA :   400 ml śmietany 30 %  250 g Mascarpone  2 cukry waniliowe 4 łyżki cukru 2 śmietan fixy

Kulinarne Fantazje Marioli
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 183

pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu   Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru Na nadzienie 6 dojrzałych fig kawałek gorgonzoli(...)Trzymać dalej na ogniu ok. 5-6 minut, aż masa nabierze lekko karmelowego odcienia. W tym momencie zdjąć z ognia. Figi przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty

KUCHARNIA
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 190

pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie sucha, danie jest gotowe. Jeśli przykleją się do niej grudki ciasta, wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój

Niedzielny kucharz
FIT Wuzetka 192

Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa.  Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części

Czarnawisienka
Naleśniki niebanalne 163

Ciasto podstawowe: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody mocno nasyconej gazem Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy szybko, aby masa była jednolita. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Tu kończą się banalne naleśniki…. a tutaj zaczynają się niebanalne ;) Proszek lub sok z buraka (wtedy dosypujemy trochę mąki, aby masa

Kucharzyca
Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną 197

Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa

Słodka Strona
Tort Sachera 185

cukrem mikserem do połączenia, dodaję pojedynczo jajka cały czas miksując. Gdy jajka połączą się z masą dodaję na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną ostudzoną czekoladę, mieszam do połączenia. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Piekę w temp. 170 C przez 35 minut do suchego patyczka, studzę na blacie. Kroję równo wzdłuż

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe placuszki z cukinii i quinoy z sosem miętowym 171

placki ziemniaczane. Solimy lekko i odstawiamy, aby puściła sok, a następnie bardzo starannie odciskamy, aby masa była jak najbardziej pozbawiona soku. Quinoę miksujemy blenderem razem z jajkiem i natką pietruszki, następnie mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy

Quinoa Raz!
Ciasto czekoladowe z malinami 216

czekoladowe, które od razu mnie zachwyciło wygolądem. (przepis oryginalny z tej strony  klik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru

Bon appetit mon amie