grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 min., na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć(...)piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie
Domowe Tortycoś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 400g masy krówkowej - kajmak 330 ml śmietanki 36% 150g łuskanego słonecznika(...)cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki
Alutka-Gotujecukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Jeżeli używać ciasta
Chilli Czosnek i OliwaKolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)kilka kropel zapachu arakowego. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce
Słodki ZakątekKolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)kilka kropel zapachu arakowego. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce
Słodki Zakątekobecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam :D Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)suszoną żurawinę. Jeśli masa będzie zbyt ciepła, czekolada rozpuści się. Przenieś łyżką masę na blachę do pieczenia i wyrównaj górę. Piecz przez 35-40 minut dopóki zewnętrzne krawędzie nie stwardnieją a środek pozostanie delikatnie miękki. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie (minimum 10 minut) pokrój na kawałki. Ciasto Blondies przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa swoją świeżość do tygodnia. Smacznego
Moja Delicjapyszne ciasto . Jest wilgotne za sprawą majonezu, którego w ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 50 g startej dowolnej czekolady 1 łyżeczka proszku(...)żółtka oraz majonez, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wsypujemy tartą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem pieczemy około 40 -45 minut
Wanilia i Kardamonjajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt grecki, jajko oraz cukier(...)mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Deser: Maliny myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Następnie na naleśniki wykładamy ciasto biszkoptowe. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenydrugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt grecki, jajko oraz cukier(...)mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Deser: Maliny myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Następnie na naleśniki wykładamy ciasto biszkoptowe. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyRabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)masę, cukier nie koniecznie się rozpuści. Do masy maślanej dodaj ciągle miksując po jednym jajku. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze. Piecz
Pasje Jolkicieście marchewkowym , w którym namiętnie się rozsmakowałam, nie mogłam oprzeć się kolejnej pokusie : ciastu z cukinii. Tym razem dodałam mniej cukru (dla spokoju sumienia, dlatego ma mniej wyraziście słodkawy smak) i użyłam mąki gryczanej. Ale wciąż świetnie nadaje się do herbaty czy na babski podwieczorek przy kawie. Oto przepis : Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 25 minut. Potrzebne nam będą(...)Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na koniec drobno zetrzeć cukinię obraną ze skórki lub nie. Tzn. Jeżeli chcecie przemycić cukinę w cieście, by « incognito » podać ją Waszym pociechom, to polecam obrać
MODA NA BIOubić z nich pianę Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia Nastaw piekarnik na 160 stopni, musi być dobrze rozgrzany zanim włożysz do niego ciasto Zmieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie przesiej przez sitko Bierzemy się do pracy Wiesz co sprawia, ze biszkopt rośnie? Pecherzyki powietrza z ubitych na pianę jajek. Dobrze ubita piana(...)masy używamy sitka, a nie łyżki, dzięki temu zrobimy to delikatniej Masa na biszkopt jest już gotowa. Teraz podziękuj samej sobie za wcześniejsze przygotowanie blaszki i rozgrzanie piekarnika. Biszkopt nie lubi czekania, bez tego cały twój trud z ubijaniem i mieszaniem poszedłby na marne. Przelej ciasto na biszkopt do formy, wyrównań wierzch szpatułka i wstaw do piekarnika. Już prawie koniec
CiastkozercyDietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego 8-9 sztuk jabłek słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka(...)koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną
Apetyczna babeczka