ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1869/3191)

TORT URODZINOWY DOMINIKI 145

proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA:   1,5 – 2 budynie śmietankowe  2 szkl mleka  cukier do budyniu o ile nie jest słodzony  kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka cukru z wanilią A jak to zrobić: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli(...)być gęsty! Po zrobieniu odstawiam by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny

Kuchnia w opałach
FIT UCIERANIEC Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 147

zamienniki, które pozwolą nam odchudzić danie, potrawę czy wypiek niekoniecznie mocno zmieniając smak tradycji. Ja proponuję Wam mąkę lnianą oraz erytrol lub ksylitol ( ma dość intensywny posmak ) . Co do ciasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko.  PRZEPIS mąka lniana 2 szkl.  mąka jaglana 1 szkl.  słodzik erytrol lub cukier(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przekładamy do 2 foremek keksówek, które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki owsiane. Na wierzchu układamy umyty, obrany i pokrojony w plasterki rabarbar. Aby przygotować kruszonkę w misce umieszczamy masło, mąkę i cukier. Ucieramy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na rabarbar. Ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Ciasto z malinami 233

Ciasto na specjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy Składniki 2 galaretki malinowe  1 szklanka malin  500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone  na spód  220 g heratników petit beurre czekoladowe  3 łyżki nutella  200 g masła  50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu(...)resztę wymieszać z  pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy 24 cm wstawić blachę do lodówki 3.  Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone  i połowę tężejącej galaretki.  Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę  a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić . Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą galaretki i schłodzić

W królestwie smaków Beaty
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 175

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą

słodki bratek
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 217

umytej i sparzonej cytryny PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać cukier łyżka po łyżce nadal miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać na stolnicę (2,5 szkl.), dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować 2 walce o średnicy

zabawa smakiem
Brownie bananowe 536

przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut - brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo - upieczone brownie ostudzić, kroić

Smakołyki Bereniki
Leśny Mech 198

Składniki:  Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym      owocem) Wykonanie:     Szpinak rozmrażamy(...)ubić z cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około

magiczna kuchnia Kasi
Rolada makowa z kremem cytrynowym 299

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia(...)jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni

Marta Gotuje
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 211

babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta szybkie, a nawet można powiedzieć, że błyskawiczne i babka zawsze się udaje. Babkę możemy polać lukrem lub czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg własnego gustu, wtedy będzie(...)Przepis: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodawać powoli olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać, a następnie zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać dżem oraz powidła i dobrze wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec około 1 godziny

Gotowanie-uk
Szarlotka po królewsku 254

wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))  Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka

Ciasteczkowy Potwór
PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA 273

Przesiewamy mąkę przez sitko do miski. Kruszymy drożdże i dodajemy odrobinę wody. Mieszamy do momentu kiedy drożdże się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy do mąki sól, drożdże i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 7-8 minut. Na koniec wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na dwie godziny. Sos pomidorowy Obieramy i szatkujemy cebulę oraz czosnek(...)przelewamy sos do garnka i miksujemy blenderem na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano, bazylię, sól i cukier. Całość mieszamy. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru. Wykonanie pizzy Rozwałkowujemy ciasto aby uzyskać 30 cm średnicę pizzy. Końcówkę ciasta zwijamy

chefintheforest
Jagielniczek jogurtowy z ananasem 230

zalać masą z kaszy. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje. Jagielniczek można wzbogacić o polewę czekoladową – moja propozycja: 2 łyżki masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka mleka Do rozpuszczonego gorącego masła dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto. Smacznego! Filmik z przygotowania klik

Mój pomysł na
Keks 191

wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska gładką konsystencję ). Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Dodać osączone na sitku i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem

Opowieści z piekarnika
TOTALNIE MOKRE brownie z batata z truskawkami | bez laktozy, bezglutenowe, dietetyczne | 375

następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy do masy i blenderujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać

Czarnawisienka
Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella 218

etap, do produkcji kremu. Jeśli lubicie idealnie gładkie mazidła i Wasz blender jest wystarczająco mocny, blendujcie dalej, na idealnie gładkie masełko. Krem idealny do naleśników, na kanapkę do przekładania ciast czy nadziewania naleśników ale i babeczek. Świetnie nadaje się do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, ale o tym ciii Drukuj Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella window.ajaxurl(...)żeby usunąć skórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni   ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe   Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku