ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1921/3191)

Tort Mleczna czekolada z karmelem 222

cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki(...)Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.  Czekoladowy karmel - 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( min. 60 % kakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową.  Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru

kawawszklance
Sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto bez pieczenia. 345

opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny fix, przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy je srebrnymi perełkami

Aga w kuchni
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 239

wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia(...)przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z mirabelkowym musem 195

wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami(...)gładkiej masy można się pokusić o mniejsze kropki i bardziej dekoracyjne serduszka. Przez pierwsze 10 minut pieczemy sernik w 200*C, następnie zmniejszamy ogień do 170*C i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Pilnujemy, żeby nie piec zbyt długo, bo skończy się zbyt suchym sernikiem, a tego byśmy nie chcieli. Jeśli na wbitym dźgulcu zostają pojedyncze okruszki, ciasto jest gotowe

les mirabelles
Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 238

ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne(...)miski dodać żurawinę, wlać składniki mokre, wymieszać łyżką do połączenia. Masę przełożyć do foremek, odrobinę wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość wilgotne, więc patyczek wbity w gotowe

Even Better Food
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 277

Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże(...)ubić na sztywną, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać jeszcze chwilę. Wcześniej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i d odawać partiami do ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach. Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać

Ze smakiem bez glutenu
Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej 173

osobno żółtka i osobno białka) 3/4 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli parę kropel esencji waniliowej Masa: 250 g mascarpone 100 ml śmietany 30-36 % 2-3 łyżki cukru pudru około 200 g malin Polewa: 80 ml wrzącej wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej 3 łyżki jogurtu greckiego(...)proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo. Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut.  Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał ! 3. Kiedy

Gotowanie...to proste !
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 350

szklanki parmezanu 1/3 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka masła do wysmarowania formy sól farsz: 300 g łososia 1/2 pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru masa jajeczna: 4 jajka 120 g sera camembert 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Jaglany spód: Kasze jaglaną przepłukać pod wodą. Czosnek, cebulę obrać i drobno posiekać(...)uzyskania ciasta. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć kaszę na dno oblepiając brzegi oraz spód. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut z termoobiegiem. Farsz: Łososia oddzielić od skóry i pokroić na 1 – cm kawałki. Pora, czosnek i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oliwy, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Odstawić. Masa jajeczna: Zetrzeć na tartce

Jaglusia
Babka majonezowa 213

wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Metalową foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą, a jej nadmiar usuwamy. Możemy także użyć formy sylikonowej, wtedy natłuszczamy tylko sam „komin”. Ciasto przelewamy (ok ¾ wysokości formy) i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Sernik truskawkowy z galaretką 151

biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek zmielonych migdałów szczypta soli Składniki na masę serową: 300 ml śmietany kremówki 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru  4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut.  Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać

Gosia gotuje
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 223

dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję

Dieta moja pasja
Magdalenki zwane Ufinkami 244

Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)przepisie jest aby ubijać je na parze aż powstanie gęsta, puszysta masa ja ubijałam zwyczajnie mikserem (nie na parze) i było ok 4) dodaj skórkę z pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami

sierotka maRysia w kuchni
Piernik z jabłkami i orzechami 1356

łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać(...)puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut). Zmniejszyć obroty i powolnym strumieniem wlewać olej. Następnie na namniejszych obrotach stopniowo dodawać mieszankę z mąki, kakao itp. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić orzechy i rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać

Kulinarne Przeboje
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 215

fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to).  Taki słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 bardzo dojrzałe banany 1 jajo (można dodać 2) 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika.  Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy

Symfonia Smaków
Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” 257

waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć) wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” do ozdoby parę truskawek do ozdoby Spód: 1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa). Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną(...)wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika. 5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Wierzch: 6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania