wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka
KUCHARNIAKolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego(...)minut aby przestygła. Dodajemy do masy serowej i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto możemy przed włożeniem do lodówki polać polewą czekoladową
Mania GotowaniaMalinowa chmurka na biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i smaczna. Ciasto ładnie si ę prezentuje, mo ż na go z powodzeniem zrobi ć przy r ó ż nych okazjach. Biszkopt 7 jajek 7 ł y ż ek cukru(...)skrobi ą ) pó ł ł y ż eczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych
Takie tam pichcenieLubicie serniki wysokie i puszyste? Taki jest właśnie sernik mleczny z dodatkiem mleka w proszku. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc świetnie sprawdzi się, gdy gościmy większą ilość osób. Na spód użyłam zwykłych herbatników – smakowo sprawdzają się świetnie, jednak namakają i ciężko ukroić sernik, aby herbatnik nie przywarł do papieru. Na szczęście znalazłam patent i się udało(...)bardzo delikatnie mieszamy – musimy wymieszać dokładnie, aby sernik wyrósł równomiernie. Wlewamy masę na wyłożoną papierem (i ewentualnie herbatnikami) blachę i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto). Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę
Poezja smakuciast. Słodyczy dodają także w tym przypadku wiórki koksowe. Tym razem do przygotowania chlebka bananowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale spokojnie można użyć pszennej, której zawsze używasz do pieczenia ciast. Nie użyłam w tym przepisie jajek, a dla podkreślenia kokosowej nuty wykorzystałam mleczko kokosowe. Zobacz również inne przepisy na -----> chlebki bananowe Chlebek bananowo-kokosowy - przepis: Składniki: (standardowej wielkości keksówka(...)składniki się połączą. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubijanej masy dodać wiórki kokosowe i po chwili przestudzone, rozpuszczone masło. Na koniec partiami dodawać mąkę i miksować 2-3 minuty, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem (np. kokosowym) i przelać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto bananowo-kokosowe piec
Moje QulinariaSzybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko(...)białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło
kolorowotorcikowosmaku, jak kto lubi. Olej do smażenia Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa. Wykonanie, ciasto naleśnikowe: Wrzucić jajka do blendera. Dodać mleko (400ml). Wrzucić mąke. Dodajemy papryke słodką, sól, pieprz cayenne. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanie mięsa: Myjemy i oczyszczamy. Osuszamy, kroimy na paseczki, jeśli są za grube można je delikatnie rozklepać tłuczkiem. Posypujemy
Facet i nożepołowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozbijamy(...)dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy masę sosem sojowym oraz gałką. Mieszamy i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli pieprzu będzie za mało, mogą być mdłe). Aby było łatwiej lepić pierogi, możemy podzielić farsz lepiąc kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli zagniatamy jednolite ciasto. Najłatwiej zrobić to w malakserze
Poezja smakugalaretki o smaku owoców leśnych (na 500 ml) rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Rozpuszczoną galaretkę ostudzić, wymieszać z owocami. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto, schłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego(...)powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche i chrupiące, lekko piankowate w środku). Przed podaniem na i pomiędzy jagodami poukładać na cieście bezowe chmurki. Smacznego! Przepis dodaję
Pełny talerzDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić
https:KKuchniaMniammiarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy. Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy(...)odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli
Symfonia Smakówbyły wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek(...)sztywna. Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujeOlej kokosowy rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę z bananem i mlekiem. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp
greenscarfwarzyw. Było ciasto ze szpinakiem , ciasto z burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie, ale nie przesłodzone, no i bardzo smaczne Jeśli jeszcze nie robiliście to gorąco polecam Przepis na blaszkę o wymiarach(...)Ubić na puszystą, jasną masę. Do ubitej masy jajecznej wlać sok z cytryny i olej, dokładnie połączyć. Dodać mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub miksera. Bataty obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte bataty dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę do ciasta
WSZYSTKO SMACZNEubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera na puszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy
Poezja smaku