ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1920/3191)

Sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie 239

rondelku nie gotujemy. Ciastka miksujemy blenderem aż do ciasteczkowego proszku, jeżeli mamy większe drobiny nic nie szkodzi. Do zmielonych ciastek dodajemy rozpuszczone wcześniej masło z czekoladą. Ugniatamy i wyrobioną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nieco ugniatając do dna. Na najniższych obrotach miksera do połączenia się tylko składników  miksujemy: Ser razem z cukrem(...)koniec wlewamy ajerkoniak, miksujemy do połączenia się składników i wszystko wylewamy na nasz spód. Pieczemy ser w temp. 160 *C przez 65 - 75 minut w zależności od piekarnika, ciasto studzimy przy otwartym piekarniku

W Moim Magicznym Domu
JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera 342

się bez tego pysznego ciasta! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 318 kcal | 5 g białka | 50 g węglowodanów | 11 g tłuszczu KEKS [FRUITCAKE] JOKERA Batman: Arkham Origins świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem 40 min 1,5 h (pieczenie) 20 zł 8 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ rondelek drewniana łyżka ostry nóż keksówka papier do pieczenia Składniki Koszt suszone(...)ostudzonej masy owocowej. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. MĄKA + PRZYPRAWY + SODA + SÓL Do masy owocowo-jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, posiekane orzechy, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki. 7. PIECZENIE Do wysmarowanej masłem i wyłożone papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Powinno zapełniać formę do mniej więcej 3/5 wysokości. Keks wkładamy na 1/3 wysokości piekarnika

Nerds Kitchen
Jogurtowy murzynek 1461

proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie: - żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać - do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec

Smakołyki Bereniki
Łatwy tort dla małego piłkarza 248

pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie(...)sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem  250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć mrożonych ) Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki stabilny krem. Masa maślana do posmarowania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierogi ruskie 154

okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z  podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 500g(...)dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Majeranku powinno być naprawdę sporo, podobnie zresztą z pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek jagodowy 148

pozostałą ziemniaczaną przesiać i wymieszać.Jaja ubić na bardzo puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, stopniowo dodając cukier.  Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec

Pełny talerz
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 178

pieczenia i solą. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 178

pieczenia i solą. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI 180

Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest   bardzo proste   i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy do masy   w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed

Słodkie zapomnienie
Millefeuille z kremem czekoladowym 222

posypania Wykonanie deseru: Spody:  Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty.  Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c  przez 10 minut(...)kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką

Wanilia i Kardamon
Ciasto z krakersów 216

Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej(...)pokruszyć.Dodać  mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać.  Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 283

karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek(...)pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę.          Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią

Rozpustne gotowanie
Miętowy sernik z czekoladą 232

ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm)  i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki,  proszek budyniowy

Mia Cucina Sofieta
Babka na oleju z lukrem z kiwi 239

wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubijać do momentu, aż masa zwiększy trzykrotnie objętość, a cukier zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu

moj przepis na
Tartaletki z kremem chałwowym i owocami 215

Wszystko wyrabiamy, na koniec dodajemy żółtka. Ciastem wykładamy foremki, posmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką krupczatką. Tak przygotowane wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez 30 – 35 minut (do uzyskania złotego koloru). Kruche spody wyjmujemy delikatnie z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe(...)dokładać po łyżce przestudzonego budyniu. Ważne, aby masa cały czas, ucierała się na wolnych obrotach a chałwę i budyń dodawać małymi porcjami. Istotne jest też to aby produkty były w tej samej temperaturze, co uchroni krem przed zważeniem. TARTALETKI Krem nałożyć na kruche spody, przy pomocy rękawa cukierniczego lub dekoratora do ciast, przybrać owocami. Babeczki warto schłodzić w lodówce około

Kierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania