ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1530/3191)

Tort czekoladowy 262

Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec

Kuchnia domowa Ani
Chleb bez drożdży i zakwasu 248

solą, pieprzem, parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i posiekanymi dymkami.Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan.Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!A dzisiaj, oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka z masłem orzechowym 278

obtaczania ciastek;250 g mąki pszennej;1 jajo;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku

Gospodyni Miejska
Ciastka z kawałkami czekolady 273

łyżeczka soli;1 łyżeczka sody;100 g gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:Miękką margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.Stale miksując, dodać jaja i aromat waniliowy.Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać do ciasta i miksować, aż do połączenia składników.Czekoladę drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać

Gospodyni Miejska
Marcepanowe babeczki z żurawiną 176

masy marcepanowej3 jajkałyżeczka proszku do pieczenia100 g mrożonej żurawinyMarcepan miksujemy z jajkami i cukrem.Dodajemy pokrojone w kostkę masło cały czas miksując.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy.Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).Przed podaniem ciasta możemy

Mienta blog
Spierniczyłam naleśnika czyli Dżem dobry, pobudka! [konkurs] 229

misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany).  Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki

bastalena
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 278

keksową (wzięłam na 30cm, ale zostało jeszcze sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z rabarbarem na zimno 231

ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy.  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód

Kulinarne przygody Gatity
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 201

Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia

Moniki Smakołyki
Tradycyjny keks 213

łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 300

jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały

kuchnia do kwadratu
KOKOSANKI. 244

stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Biszkopty w kształcie grzybków 187

piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam do piekarnika

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 210

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem

prawdziwe jedzenie
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 307

oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię